Recensie

Recensie: Opstaan, aankleden, niet doodgaan

Hanna Bervoets – Opstaan, aankleden, niet doodgaan: Uitgeverij: Atlas Contact

Via de blog van Inge heb ik onlangs de columnbundel Opstaan, aankleden, niet doodgaan van Hanna Bervoets gewonnen. Ik kende het werk van Bervoets nog niet zo goed. Enkel van een column hier en daar, en ik was voornemens om Lieve Céline of tenminste Alles wat er was te lezen maar het is er nooit van gekomen. Ook schijnt ze aan Wie is de Mol? te hebben deelgenomen, maar dat programma keek ik nooit – tot dit jaar want toen deed Paulien Cornelisse mee. Ik kende haar dan wel weer van De slimste mens. Dus helemaal een leek was ik niet.

Ik was dan ook erg blij toen ik haar columnbundel toegestuurd kreeg: Eindelijk zou ik ontdekken of Hanna Bervoets Renske de Greef, mijn tot dan toe favoriete columniste, van de troon zou weten te stoten. Vol verwachting begon ik daarom ook aan de columnbundel. En ik was direct verrast. Hanna Bervoets schrijft namelijk ont-zet-tend grappig. En wat ze schrijft is reuze herkenbaar.

Wat te denken van de Boos Om De Gevallen Jas-Dagen? Wie kent ze niet: dagen waarop alles lijkt tegen te zitten en je absoluut helemaal nul komma nul kan hebben van je medemensen, of de voorwerpen in je omgeving. Dagen waarop je rondloopt met een ‘kill en attack’-houding. Compleet normaal. En ik maar denken dat ik gek was. Haar column over de I Love…-programma’s was ronduit hilarisch en de column over de harde snoepjes, die je overal op kunt toepassen, was verhelderend en schuddebuikend grappig.

opstaan aankleden niet doodgaan

En zo kan ik nog wel even doorgaan: Nuts is inderdaad een groot gemis in de snoepautomaat, ik heb ook ineens zin om de Viking Office Depot-catalogus lezen om te genieten van de poëtische omschrijvingen van alledaagse kantoorartikelen en ik heb al even een kijkje genomen op haar site, waar het mogelijk is om in het echt te zoeken naar Wally: Op haar website geeft ze drie scenario’s om een real life Wally te vinden. Probeer het maar eens. Het klopt!

Het leuke van een columnbundel is dat je snelle, hapklare brokken vol humor en inzicht voorgeschoteld krijgt. Columns zijn kort van opzet, en los van elkaar te lezen, waardoor je het boek makkelijk weg kunt leggen. Of even tussendoor kunt lezen. Maar het punt is: door de aanstekelijke humor en geweldige schrijfstijl van Hanna Bervoets, wilde ik dat juist niet. Ik heb avonden lang gelezen in de bundel, me steeds weer verbazend over de intelligentie, de originaliteit en de humor van Hanna Bervoets. Ik heb meerdere malen hardop lachend zitten lezen, nog vaker zachtjes gegrinnikt om niet als gek te worden aangezien in het openbaar.

Dus bij deze Renske de Greef: Sorry, je bent bij deze van je troon gestoten. Ik ben fan van Hanna Bervoets! Wat een talent. Ik heb met volle teugen genoten van dit boek en kan niet wachten op haar volgende boek. Of dat nu weer een roman wordt of een columnbundel: ik zit er klaar voor!

Opstaan, aankleden, niet doodgaan – Hanna Bervoets €14,95

6 gedachten over “Recensie: Opstaan, aankleden, niet doodgaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s