Boeken

Heerlijk avondje

Morgenavond is het weer Pakjesavond. Kindjes door heel Nederland krijgen weer kadootjes, worden weer opgeschrikt door een luide bons op het raam (Piet! Met de pakjes!) en zijn daarna vooral heel blij met al het moois dat ze van Sint en zijn Pieten hebben gekregen.

Tenminste, ik kan me voorstellen dat het zo gaat. Wij vieren thuis al jaren geen Sinterklaas meer. Zo ging het bij ons thuis namelijk altijd. Ik ben de jongste, dus op een gegeven moment nog de enige thuis die in Sinterklaas geloofde. Wanneer er door de ‘Piet’ heel hard op het raam werd gebonsd, schrok ik me dan ook altijd een hoedje. Ik was daarna de gelukkige die de zak met kadootjes mocht ophalen, en dat was een happening op zich: een klein meisje, bang om de voordeur te openen, te hebberig om de deur dicht te laten dus toch die deur maar op een kier, op de sjouw met een enorme jutezak gevuld met kadootjes! Wat een gek gezicht moet dat zijn geweest.

De kadootjes selecteerden mijn broer en ik weken van tevoren al. Uiterst nauwkeurig spitten we de foldertjes van Intertoys, Bart Smit en andere speelgoedwinkels uit, op zoek naar nog een uitbreiding op ons verlanglijstje. Elk jaar leek ons lijstje langer te worden! Twee kantjes, drie kantjes, vier kantjes: er was geen houden aan. Mooi was die tijd. Tegenwoordig vieren we alleen nog kerst met de familie, maar ik mis de Sinterklaasviering soms wel.. Wat ik dan mis? Leuke, maffe, rare dingen als deze:

SinterklaasOpZijnWittePaard

* Mijn angst voor Sinterklaas: Als kind was ik doodsbang voor de Sint. Niet zozeer voor zijn Pieten, daar kreeg ik per slot van rekening snoep van, maar echt: Sinterklaas vond ik maar een enge man. Zat ‘ie dan met zijn grote boek. Een boek vol geheimen, over mij! Hij wist vast precies wanneer ik stout was geweest, hoeveel keer ik het pak hagelslag achterover in mijn keel had gegoten (jummy!) en hoeveel Engelse dropjes ik stiekem uit de snoeppot had gepakt (heel veel!). Zo stijf als een plank stond ik wanneer het mijn beurt was tegenover deze imponerende man. ‘In de houding’, zoals mijn ouders het altijd zo mooi omschreven. Ik ben echt een carrière in het leger misgelopen.

* Gedichtjes maken: De enige rijmpjes die ik tegenwoordig nog maak zijn die op mijn blog voor de Sinterklaas-winactie, en de rijmpjes die ik bedenk als ik een chocoladeletter voor vriendlief in huis heb gehaald. Het rijmpje van dit jaar is al geschreven en omvat rijmelarij van het niveau likmeversje: “Ondanks dat sporten behoort tot jouw dagelijkse taken, hoop de Sint toch dat deze letter je zal smaken“, dat werk. Gelukkig is vriendlief er erg blij mee: Het gedicht van vorig jaar hangt nog steeds op de koelkast! Het mooiste rijm-moment vond ik de avond dat ik samen met mijn broer op zijn kamer onze hersenen zaten te kraken over een beginrijm. “Sint zat te denken, wat hij mama zou schenken“, bedachten we ineens. Oh, wat waren we trots, echt oprecht trots! Tot we ontdekten dat dit het meest standaard rijmpje is in heel Nederland.. Oeps!

* De Sinterklaasvieringen bij mijn familie: Wanneer we bij mijn oma op Sinterklaasvisite gingen met de rest van de familie, werd er een spelletje van gemaakt (ter info: de familie Heitmeijer houdt erg veel van spelletjes, ik niet). Er werden niet gewoon lootjes getrokken en kadootjes uitgewisseld, er werd gedobbeld om kadootjes. Gedobbeld..! De kans was dus ook nog eens levensgroot aanwezig dat een ander, in mijn ogen veel minderwaardiger, familielid er vandoor ging met mijn kadootjes. De kadootjes die zo perfect aansloten op mijn wensen. Wensen waarvan ik niet eens wist dat ik ze had tot ik de kadootjes zag! Hel vond ik het. Ik zal dat mijn kinderen in de toekomst dus ook nooit aandoen: Een kadootje is een kadootje. Een kadootje is geen inzet.

Voor mij dit jaar, en de komende jaren, geen Sinterklaasviering meer dus. Gelukkig heb ik wel erg fijne herinneringen, en genoeg ervaring om ooit met een eigen gezinnetje Sinterklaas te kunnen vieren. Voor iedereen die wel Sinterklaas viert: veel plezier morgenavond! Ik wacht mijn beurt af, nog drie weken en dan is het alweer kerst! Ho ho ho! :)

2 gedachten over “Heerlijk avondje

  1. Ik heb ook helemaal niks met Sinterklaas, was volgens mij iets van 5 toen ik door had dat er ergens iets niet klopte en sindsdien doen we altijd al kadootjes met kerst, vind ik persoonlijk een stuk leuker en gezelliger maar ieder zijn eigen natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s