Recensie

Recensie: De overdosis

Helen Fitzgerald – De overdosis: Uitgeverij Anthos

Wat doen twee ouders wanneer hun baby plotseling overlijdt, de vader in een ingewikkelde voogdijzaak verwikkelt is en alles dus maar in de doofpot wordt gestopt? Wat gebeurt er met de ouders wanneer ze constant moeten liegen, en niet kunnen rouwen? In De overdosis gaat Helen Fitzgerald in op dit gegeven.

Alistair en Joanna zijn met hun baby van negen weken oud, Noah, onderweg naar Australie wanneer het vreselijk misgaat. Noah huilt aan een stuk door en de mensen in het vliegtuig zijn er allemaal getuige van hoe Joanna zich probeert te behelpen terwijl Alistair ligt te slapen. Aangezien Noah niet helemaal lekker is, krijgt hij zijn babymedicijnen toegediend. Dit lijkt te helpen, want hij valt eindelijk in slaap. Wanneer ze van het vliegveld in de auto naar de ouders van Alistair onderweg zijn, valt het hen pas op hoe stil Noah nog steeds is. Tegen die tijd is het allang te laat: Noah is overleden. In het vliegtuig al.

De ergste nachtmerrie denkbaar voor ouders begint: Hoe ga je om met de dood van je kindje, als het jouw schuld is? Noah blijkt namelijk de verkeerde medicijnen te hebben gekregen, die van Joanna, tegen haar oorontsteking. In plaats van aangifte doen van dit sterfgeval weet Alistair Joanna ervan te overtuigen dat ze niet naar de politie moeten gaan. In plaats daarvan doen ze alsof Noah is ontvoerd vanuit hun auto. En dan begint de nachtmerrie pas echt. Want hoe hou je zo’n groot geheim voor je zonder er zelf aan kapot te gaan?

de overdosis

Helen Fitzgerald heeft op sublieme wijze laten zien hoe het is om door een geheim verzwolgen te worden. Hoe een relatie verslechterd, hoe je depressief wordt, of je juist met onwrikbare vastberadenheid vastbijt in je werk. Hoe je last krijgt van lichamelijke klachten, hoe de buitenwereld tegen je aankijkt en: hoe de buitenwereld je vervoordeelt. Want wie laat nou een kleine baby alleen achter in de auto? Wat voor moeder weet haar kind nou niet stil te krijgen in een vliegtuig? En welke ouders laten nu geen tranen om hun kind?

Al deze vragen, en meer, worden beantwoord in De overdosis. Fitzgerald schrijft op onverbiddelijk harde wijze over de emotionele rollercoaster waarin beide ouders zich bevinden. Hier en daar zelfs met een vleugje humor, hoewel dit niet altijd even gepast is. Maar dat maakt het juist grappig. En toch is het geheel vooral schrijnend. Bladzijde voor bladzijde zie je hoe vooral Joanna wordt verteerd door haar verdriet dat ze niet kan uiten en de leugens waarin ze wordt meegezogen. Dit kan niet lang goed gaan, maar de manier waarop het misgaat is verrassend en compleet onverwachts!

Het boek wordt beschreven vanuit verschillende perspectieven: Die van Joanna, die van Alistairs ex-vrouw Alexandra en het tijdsperspectief verschilt. Het ene deel wordt Joanna gevolgd tijdens de vlucht, in het andere deel juist weer in de rechtszaak (welke rechtszaak? Staat ze terecht voor de dood van Noah? Of speelt er iets anders?). De verschillende perspectieven en de volgorde waarin het verhaal vertelt wordt, zijn uitstekend gedaan door Fitzgerald. Op deze manier ontstaat er namelijk een spanningsboog die doorloopt tot het einde.

Tel dat op bij de briljante psychische ontwikkelingen en inzichten die Fitzgerald biedt, en je hebt een prachtig boek. Een boek dat niet alleen heerlijk wegleest, maar je ook verontrust, je doet afvragen hoe het nu werkelijk zit met de ouders van Madeleine McCann (ja sorry, de vergelijking is nu eenmaal snel gemaakt) en je doet meeleven met de personages, hoe ziek hun keuzes ook zijn. De overdosis gaat zonder meer onder je huid zitten. Het is verrassend, mooi, bij vlagen zwartgallig en vooral erg heftig. Een aanrader.

De overdosis – Helen Fitzgerald €18,95

Advertenties

8 gedachten over “Recensie: De overdosis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s