Must reads

Must reads: December

Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.

1: Rachel Gibson – Hoofd op hol: Uitgeverij Karakters

Ik zal het maar meteen bekennen: ik heb een enorm zwak voor de boeken van Rachel Gibson! Ze zijn lekker vlot, heerlijk sensueel en de liefde spat van de pagina’s af. Ze is in mijn ogen de ongekuiste, Amerikaanse versie van Sophie Kinsella. Ik kwam in aanraking met haar boeken via Boekreviews.nl en heb ze daarna verslonden. Deze nieuwe gaat over Kate, die na ze gedumpt is terugkeert naar haar geboortestadje voor wat rust en ontspanning. Daar komt ze echter Rob weer tegen, de vroegere hunk bij wie ze als tiener al eens een blauwtje liep.. De verhalen van Gibson lezen heerlijk weg, en ook al weet je dat de mannelijke en vrouwelijke hoofdrolspelers elkaar toch wel krijgen; het is gewoon altijd weer feest!

hoofd op hol

2: Carlos Ruiz Zafon – Marina: Uitgeverij Signatuur

Dit is geen nieuw boek. Allesbehalve dat juist. Het is echter wel een boek dat pas is verschenen in het Nederlands, en dat maakt het stiekem toch een beetje nieuw. Zafon vertelt in Marina over Oscar, een 15-jarige jongen die zeven dagen en zeven nachten verdwijnt. Hieraan voorafgaand heeft hij samen met zijn vriendin Marina een macaber ritueel op het kerkhof gezien, waarbij een vrouw -geheel gekleed in het zwart- uit een koets stapt en een rode roos op het graf van een onbekende persoon. Wanneer Oscar en Marina haar besluiten te achtervolgen, begint het verhaal pas echt mysterieus te worden.

marina

3: Jose Saramago – De man in duplo: Uitgeverij Meulenhoff

Wanneer een geschiedenisleraar bij het kijken van een film ontdekt dat de acteur zijn dubbelganger is, gaat hij naar hem op zoek. Hij is geintrigeerd, maar de ontmoeting verloopt niet erg vriendelijk: beide mannen vatten een ongekende vijandigheid tegen elkaar op. Als de acteur de vriendin van de leraar inpikt, is het hek van de dam. Het boek schijnt te eindigen na een enorme spanningsopbouw op een manier die nog nooit eerder is vertoond in het werk van Saramago. Het boek lijkt me geweldig qua opzet en originaliteit.

de man in duplo

4: Jamie Attenberg – De Middlesteins: Uitgeverij Agathon

Edie is dik. Edie is gevaarlijk dik. Ze is geobsedeerd door eten. Haar man verlaat haar na 30 jaar omdat hij het niet meer aan kan zien, en het is aan haar kinderen om haar te helpen. Maar zij kampen ook met hun eigen sores. Uiteindelijk draait het om de grote hamvraag: Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor Edies destructieve gedrag? Dit boek lijkt me zowel supergrappig als confronterend. Boekzuster Petra raadde dit boek aan, met de belofte dat het zowel humoristisch als treurig is. Ik reken op een heerlijk zwartgallig boek!

de middlesteins

5: Marisha Pessl – Nachtfilm: Uitgeverij Anthos

Als de dochter van een beroemde filmregisseur dood wordt gevonden in een verlaten pakhuis in Manhattan, gaat iedereen ervan uit dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Een onderzoeksjournalist denkt echter dat er meer achter zit en gaat op onderzoek uit. Algauw komt hij achter geheimen die beter niet onthuld kunnen worden en zijn zoektocht naar de waarheid voert hem naar donkere clubs en zwarte kunst.

nachtfilm

6: Kris van Steenbergen – Woesten: Uitgeverij Podium

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog wordt in een klein Vlaams dorp een tweelikng geboren. Een knappe zoon, Valentijn, en een lelijke zoon, die de vader weigert een naam te geven en die dus voortaan door het leven zal gaan als Naamloos. De jongen gaat gesluierd door het leven. Een gezinsdrama voltrekt zich en de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog breken los. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven vertelt en is opgebouwd in vijf delen.

woesten

7: John Williams -Butcher’s crossing: Uitgeverij Lebowski

Daar is hij dan eindelijk: de opvolger van Stoner! In Butcher’s Crossing gaat het over een jongeman, Will, die in 1870 stopt met zijn opleiding aan Harvard en in plaats daarvan westwaarts door Amerika gaat trekken. In het dorp Butcher’s Crossing in Kansas besluit Will mee te gaan op een van de laatste jachten op de bizon. Tijdens de jacht moet hij vele ontberingen verdragen en wordt hij keihard geconfronteerd met zichzelf. Ik vind het hartstikke gaaf dat de boeken van Williams nu herontdekt worden. Hij overleed zelf in 1994, dus hij kan het succes dat hij nu wereldwijd heeft niet meer meemaken maar dat doet niks af aan de originele, sobere en vooral mooie schrijfstijl die hij heeft en die zeker de moeite van het lezen waard is.

butchers crossing

8: Karin Amatmoekrim – De man van veel: Uitgeverij Prometheus

Ik ken Amatmoekrim enkel nog van haar korte verhalen in de Glamour -ik heb zelfs Gym niet gelezen- maar het wordt de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Tijdens de oktober-uitzending van het Boekenpanel in De Wereld draait door hoorde ik al over dit boek, en zaterdag zag ik hem weer liggen in de boekhandel. Het verhaal gaat over een Surinaamse man die in 1939 in een Haags gesticht wordt opgenomen. Hij lijkt een patient als ieder ander maar tijdens gesprekken met de behandelend arts blijkt dat hij een zeer rijk leven heeft geleid: Anton is banneling, schrijver, staatsvijand van de Nederlandse overheid en zwarte echtgenoot van een blanke Hollandse. De man van veel is een waargebeurd verhaal over Anton van Krom, die zijn leven heeft gegeven voor het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

de man van veel

Advertenties

11 gedachten over “Must reads: December

  1. Ik ben ook benieuwd naar de meeste van deze boeken. Alleen Rachel Gibson trekt me niet zo. De rest: yes! De man in Duplo heb ik al gelezen en vond ik erg mooi. Het is een beetje langdradig in het midden vond ik, maar je moet doorlezen vanwege het heel speciale einde.

    Veel leesplezier deze maand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s