Boeken

Dé 50 boeken!

De NRC publiceerde vandaag een ontzettend gaaf artikel: Dé vijftig boeken van de afgelopen vijf jaar. Dé boeken? De mooiste boeken? De interessantste boeken? Nee, het zijn de vijftig meest opzienbarende boeken. Volgens de NRC dan. 

Het idee hebben ze van een Amerikaanse blog: Flavorwire. Daarna hebben ze het doorgetrokken naar Nederland en een verdeling gemaakt: 25 Nederlandse en 25 vertaalde romans zijn op de eindlijst geëindigd. Een leuke lijst om door te nemen, want er staan natuurlijk hartstikke mooie must reads tussen! Ik ben er dan ook eens goed voor gaan zitten. Om een wensenlijstje in te vullen, maar ook om te kijken hoeveel van deze vijftig boeken ik zelf heb gelezen, in bezit heb, al dan niet op zeer korte termijn ga lezen. Dit is mijn eindstand:

 1. Herman Koch – Het diner: Zoals ik onlangs ook al op mijn blog postte, heb ik Het diner niet een keer, maar wel twee keer gelezen! Dit boek is een van mijn favoriete Nederlandse boeken.
 2. Ilja Leonard Pfeijffer – La Superba: Deze staat klaar om gelezen te worden op mijn e-reader. Ik twijfel: zal ik het boek nu al lezen, of bewaren voor mijn vakantie in Vietnam?
 3. Peter Buwalda – Bonita Avenue: Wat heb ik ont-zet-tend genoten van dit verhaal! Ik had deze toch best dikke pil meegenomen op vakantie, en heb daar geen moment spijt van gehad. Alle lof voor dit boek.
 4. Tommy Wieringa – Dit zijn de namen: Na Joe Speedboot heb ik niks meer van Tommy Wieringa gelezen, tot dit boek verscheen. De recensie staat op mijn blog.
 5. Esther Gerritsen – Dorst: Wanna read! Ook deze staat digitaal voor me klaar. De cover is fantastich, en het verhaal hopelijk ook!
 6. Christiaan Weijts – Euforie: Dit boek heb ik gekocht op het Boekenfestijn, al in juni. Ik ben er nog steeds niet aan toegekomen maar dat gaat niet lang meer duren..
 7. Dave Eggers – De cirkel: De moderne versie van 1984, net zo onthutsend, net zo intrigerend. Ik kreeg van Lebowski uitgevers een recensie-exemplaar die ik met veel plezier heb gelezen.
 8. Emma Donoghue – Kamer: Ik ben hier tot drie keer toe in begonnen, maar heb nooit de wil gevonden om echt eens verder te lezen. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat dit boek nu hopeloos ligt weg te stoffen op de slaapkamer..
 9. Haruki Murakami – 1Q84: De NRC selecteerde de gehele trilogie, en laat ik nu ook alle drie de delen al hebben gelezen: telt dit dan voor 3 boeken of 1?
 10. John Williams – Stoner: Wat een prachtig, treurig portret van een alledaagse, alles behalve bijzondere maar daardoor niet minder interessante man. Mijn recensie vindt je hier.
 11. Roberto Bolan0 – 2666: Ondanks dat dit een enorme dikkerd is, kan ik niet wachten deze te lezen. Als het maar eens opschoot met mijn NTL-stapel.. :)

Pff…12 van de 50. Dat is op school nog steeds een onvoldoende, toch? Mijn lijst van boeken die ik nog wil lezen zal ik maar niet noemen, want dan komt er geen einde aan deze blogpost.

so many books

Hebben jullie de lijst bekeken? Hoe scoren jullie? :) 

Advertenties

18 gedachten over “Dé 50 boeken!

 1. Van de 25 Nederlandse boeken heb ik er een stuk of tien gelezen, de rest staat min of meer op mijn ‘nog te lezen’-lijst. Voor vertaalde literatuur heb ik helaas geen tijd…

  1. Wauw mooie score, ik wil ook graag meer Nederlands werk lezen (voornemen voor 2014). Wat dat betreft is deze NRC-lijst een goed uitgangspunt. Ben je het eens met de keuzes van de krant? Of mis je zelf titels? (weet dat jij veel Nederlandse romans leest, vandaar)

 2. Ik heb er 5 gelezen en ben toevallig in twee van de boeken op de lijst bezig, namelijk de Nederlandse maagd en Stoner. The fault in our stars staat nog ongelezen in de kast. De rest staat óf op mijn verlanglijst of ik heb er nog nooit van gehoord. Sommige titels heb ik blijkbaar totaal gemist. Ik heb wel het idee dat het een goede lijst is, met boeken die inderdaad erg bijzonder zijn.

  1. Dat idee heb ik ook inderdaad!:-) ik ben erg benieuwd naar De Nederlandse maagd, hoe bevalt ‘ie? Ben uiteraard ook erg benieuwd naar je mening over Stoner, dat is volgens mij wel echt een boek waar je van moet houden. Een collega aan wie ik de mijne heb uitgeleend, komt er maar niet doorheen haha

 3. Ik ben nog niet heel ver in de Nederlandse maagd, maar tot nu toe vind ik het een geweldig boek. Een uitgebreidere mening komt op mijn blog als ik hem uit is. Stoner is inderdaad een boek waar je van moet houden en mij valt hij tegen. Het is niet zo dat ik er echt niet doorheen kom maar ik ben ook niet echt enthousiast. Misschien komt dat later in het boek nog.

 4. Leuk artikel en weer dito titels aan mijn lijst toegevoegd! Volgens mij heb ik er maar 2 gelezen, Het Diner en Dorst maar verder helaas niks… shame on me, toch meer tijd vrijmaken om te lezen, anders kom ik nooit door die stapel heen!

 5. Ben benieuwd naar dat artikel. Ga mijn moeder even mailen dat ze het NRC moet bewaren. Ik heb een aantal boeken van je lijst gelezen. Dit zijn de namen van Wieringa is mijn favoriet uit je lijstje.

  1. Als het goed is werkt de link ook prima. Alle boeken staan onder elkaar zodat je een goed overzicht hebt :) Dit zijn de namen vond ik trouwens ook heel erg goed, maar Bonita Avenue is toch wel mijn Nederlandse favoriet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s