Uncategorized

Goodreads voor beginners

Ja ja, het heeft lang geduurd maar ik ben om: Ook ik zit tegenwoordig op Goodreads! Het enige wat ervoor nodig was, was een verhelderend gesprek met mijn boeksisters dit weekend. Even de voordelen op een rijtje zetten, en ik ben om! 

“Wat heb je er eigenlijk aan, dat Goodreads?” vroeg ik afgelopen zaterdag heel onschuldig. Ik had de app namelijk al eens geïnstalleerd op mijn telefoon -zo bij de tijd was ik dan weer wel- maar het verder nooit gebruikt. De app biedt me namelijk vrij weinig mogelijkheden. Ik kon geen vrienden zoeken, ik kon geen boeken toevoegen aan mijn lijst, sterker nog: ik kon amper inloggen! Goodreads kreeg van mij dus het stempel ‘Niet de Moeite Waard’. Toch waren mijn boeksisters Isabel, Mo, Petra en Bianca zaterdag wel heel enthousiast.

goodreads-boosk

Onder het Thaise avondeten stuurde Petra bijvoorbeeld in razend tempo een paar ‘recommandations’ naar Mo, die op haar beurt weer een fijne stapel must reads kon toevoegen aan haar leeslijst. Ook Isabel had een boek aangeraden aan Mo: Starcrossed. Via Goodreads heb ik begrepen dat ze daar inmiddels in begonnen is :) Na een fijn gesprek met mijn leesclubgenoten werd me een ding duidelijk: Ik. Moet. Ook. Aan. Goodreads. Beginnen! En wel om de volgende redenen:

 • Het is net als Linkedin, maar dan voor boeken en de liefhebbers van boeken. Je vindt auteurs, titels, genres, mede-boeknerds en clubs in een oogwenk. Toen ik in de trein terug naar Leeuwarden opreisde met Petra, ging het gesprek onder andere over boeken. Ze noemde een aantal goede titels, maar zondagochtend wist ik niet alle titels meer. Een snelle speurronde op Goodreads hielp: ik heb het boek Dit boek redt je leven van A.M. Holmes en Niets en niemand van Ivo Bonthuis aan mijn ‘want to reads’ toegevoegd.
 • Je kunt talloze nieuwe boeken ontdekken via je contactenlijst waar je zonder hun beoordelingen of enkel het feit dat ze in dat boek bezig zijn nooit zelf op zou zijn gekomen. Zie bovenstaand voorbeeld.
 • Het is een stuk gemakkelijker om bij te houden hoeveel en welke boeken je in een jaar leest. Zelf ben ik van plan in 2014 ten minste 100 boeken te lezen (met mijn leestempo van gemiddeld 2 boeken per week moet dat goed komen) en Goodreads kan mij helpen de administratie bij te houden.
 • Je wordt er heerlijk hebberig van. Zo’n beetje elk boek dat ik voorbij zie schieten bij vrienden zie ik als een mogelijk nieuwe leestitel. Je kunt wel stellen dat ik een kleeeiiin beetje angst heb om door mijn boeken heen te raken, maar desalniettemin breidt mijn NTL-lijst, oftewel mijn ‘want to read’-lijst zich gestaag uit. De teller van NTL boeken staat nu nog op een bescheiden 31, maar als je nagaat dat ik slechts drie dagen actief ben, belooft dit wat voor de rest van mijn Goodreads-leven!
 • Het is een nieuw platform om mensen naar mijn blog te lokken. Sister Isabel gaf zaterdag heel helder aan: “Je kunt een review geven van een boek, met een verwijzing naar je blog. Op die manier kun je nieuwe volgers krijgen, en meer interactie.” Een gouden tip, die ik inmiddels al een enkele keer heb toegepast.

Ik ga me dus lekker verdiepen in de wereld van Goodreads. Vooralsnog heb ik 32 contacten gelegd, heb ik 27 boeken als gelezen ingevuld, wil ik vooralsnog 31 boeken lezen en ben ik in 2 boeken bezig (te weten: Koethi Zan – Wat je nooit moet doen en Hanna Bervoets – Opstaan, Aankleden, Niet doodgaan). Dat aantal zal ongetwijfeld nog oplopen, en per 1 januari ga ik heel specifiek bijhouden hoeveel boeken ik lees. Een leesuitdaging is tegenwoordig geen leesuitdaging meer zonder Goodreads om de score op fatsoenlijke wijze bij te houden! Enig nadeel: Waarom o waarom zit er toch een limiet aan het aantal mensen dat je dagelijks kan uitnodigen om vrienden te worden?! Grrr, frustrerend!

Zitten jullie ook op Goodreads? Ik ben te vinden onder mijn eigen naam: Tessa Heitmeijer. Tot op Goodreads! :)

25 gedachten over “Goodreads voor beginners

 1. Ja, Goodreads is fijn! Ik heb al een paar mensen overgehaald om ook te registreren maar ik merk wel dat het vooral leuk is als je zelf input geeft en actief zoekt naar leuke boeken. De Reading Challenge vind ik heel motiverend (voor zover dat nodig is) en leuk om te zien hoe je bij elk boek dat je leest een stukje verder bent :) De listopia vind ik ook heel leuk en handig, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een lijst van boeken in een bepaalde categorie… heerlijk!

   1. Is heel makkie, als je op het pijktje klikt onder ‘explore’ (op de homepage rechts bovenin) dan kun je klikken op ‘listopia’ en kom je bij allerlei verschillende boekenlijsten. Je kunt dan kijken bij de lijstjes met recente activiteit e.d. maar je kunt ook zelf zoeken op een bepaalde lijst (bijvoorbeeld ‘winter 2013’). Maar misschien ben je daar vandaag al achter gekomen :)

   2. Ik heb wel gezien dat er een knop is naar het submenu ‘explore’, maar ik vreesde dat ik daarmee de poort naar een soort Wonderland zou openen dus ik stel het moment van openen nog even uit ;-) Vrijdagmiddag na 13:00 uur heb ik weekend, dan ga ik los haha

 2. Pfff, ik zou er geloof ik gillend gek van worden. ;-)
  Heb een notitieboekje hier met boeken erin van mensen die enthousiaste logjes schrijven over boeken en dat is meer dan voldoende.

   1. Als je een Nederlandse titel niet kunt vinden kun je rechtsbovenin kiezen voor de optie ‘manually add a book’. Vervolgens kun je daar alle gegevens van het boek invoeren. (werkt bij mij overigens alleen via de website, niet op de app..!)

 3. Ik heb er weleens naar gekeken maar het leek me eigenlijk nogal vrij veel werk om alles bij te houden… Ik heb nu gewoon een ouderwets notitieboekje waarin ik de titels schrijf die ik nog wil lezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s