Recensie

Recensie: Ben je al bang?

Jaye Ford – Ben je al bang? Uitgeverij De Kern

Voor de lezers van Nicci French“, prijkt er trots op de cover. Laat ik nu eens allesbehalve fan van Nicci French zijn, dus of dit nu een goed begin was.. Ik waagde me toch aan het boek want met zo’n titel ruik ik een uitdaging. Het resultaat? Ik ben bang!

In Ben je al bang?, een thriller van de Australische Jaye Ford, wordt je vanaf de eerste pagina al het verhaal ingezogen. Livia, een jonge vrouw die middenin een vechtscheiding zit, wordt in de parkeergarage naast haar kantoor aangevallen. De man probeert haar te overmeesteren maar ze vecht dapper en uiterst efficiënt van zich af. De overvaller fluistert haar in: “Je bent van mij, hoer!”. Hierna volgt een worsteling waarbij Livia het bewustzijn verliest. Als ze bijkomt wordt ze op de been geholpen door Daniel, een collega. Door de pers wordt ze gebombardeerd tot heldin, omdat ze zo dapper van zich af vocht.

Maar de psychologische hel waarin Livia nu verkeert, is nog maar net begonnen. Ze begint dreigbriefjes te ontvangen, waarvan de boodschap steeds boosaardiger en dreigender wordt. Ook wordt er ingebroken bij haar op kantoor, wordt haar bureau vernield en ontvangen ook familieleden en vrienden bedreigingen. De dader gaat zelfs zo ver dat een vriendin van Livia een auto-ongeluk krijgt, en de receptioniste van de tweede verdieping van een parkeergarage valt. Livia voelt zich steeds meer in het nauw gedreven: van wie komen de briefjes? Wat wil de stalker van haar en wie kan ze nog vertrouwen?

ben je al bang?

Ben je al bang? is een uiterst beklemmende, angstaanjagende thriller. De onzekerheid van Livia en de constante dreiging die op de loer ligt zorgen voor een permanent ongemakkelijk gevoel tijdens het lezen. In elke schaduwrijke plek kan een dader verscholen zitten, in elke man schuilt een bedreiging. De paranoia van Livia wordt jouw paranoia. Jaye Ford heeft een uiterst knappe, snelle thriller geschreven. Ik kon het boek onmogelijk wegleggen. Tijdens de treinrit van Leeuwarden naar Amsterdam gisteren ben ik een behoorlijk eind opgeschoten, en ik baalde er stiekem van toen de trein Amsterdam Centraal binnenreed.

Zodra ik de draad weer oppakte leerde ik dat het einde van het boek ook nog eens totaal onverwachts en goed uitgewerkt is. Ik had steeds een vermoedelijke dader in mijn hoofd -misschien stuurt Jaye Ford daar ook wel een beetje op aan om het schokeffect aan het eind te vergroten- maar ik zat er helemaal naast. Knap gedaan, want meestal worden mijn vermoedens in daders bevestigd tegen het einde van een thriller.

Tot slot is de schrijfstijl uiterst goed uitgewerkt. De spanning wordt flink opgevoerd door talrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen, maar zeker ook door de snelle, korte, actieve zinnen die Ford gebruikt. Daarnaast weet Ford als geen ander tot de kern van het hoofdpersonage door te dringen en je als lezer deelgenoot te maken van diens angsten en gevoelens. Ben je al bang? is een thriller van formaat, een absolute aanrader.

Ben je al bang?  – Jaye Ford €18,95 

Advertenties

5 gedachten over “Recensie: Ben je al bang?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s