Boeken

Op pad met mijn boeksisters

We zouden eigenlijk pas weer in januari meeten in Arnhem, maar dat duurde ons allemaal toch net iets te lang. En dus kwamen Petra, Isabel, Mo, Bianca en ik gisteren alsnog bijeen. In Amsterdam. Zonder Sue helaas, want die moest leren. Jammer!

We spraken af bij de Starbucks – een vaste ontmoetingsplek- en gingen van daaruit door naar Grand Cafe 1e klas, aan perron twee. Wat een ontzettend mooie locatie, en wat een grappige papegaai hebben ze daar op de bar! Omdat wij het heel gezellig met elkaar hadden en meerdere keren hardop moesten lachen, besloot de papegaai ons na te doen! Gek beest. We hebben geluncht en het leesboek Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem besproken. Ons off topic-boek was Het Rosie project van Graeme Simsion.

Zeven pogingen om een geliefde te wekken is helaas niet bij alle leden goed in de smaak gevallen. De cover belooft een ‘modern Nederlands sprookje’, maar dit is niet zo. Het boek gaat over Lioba, die in een klein, Nederlands dorpje woont waar ze zich niet thuis voelt. Ze valt in slaap en niemand kan haar meer wekken. Zes dorpsgenoten proberen het, maar slagen hier niet in. Pas de zevende poging is raak. Ineke Riem heeft het verhaal vanuit verschillende perspectieven vertelt. Elke poging, dus elke dorpsgenoot, wordt uitgebreid voorgesteld door Riem. Hierdoor raakte ik meerdere keren de draad van het verhaal kwijt, omdat er zoveel extra informatie wordt gegeven: ik raakte het overzicht kwijt.

Gelukkig was ik hierin niet de enige. Ook Mo, Bianca en Petra (die het boek deels had gelezen) kampten met dit probleem. Isabel was wel erg enthousiast, en kon blinde vlekken ook voor ons invullen. Hierdoor werd het verhaal wel duidelijker, maar het was handiger geweest als ik het na het lezen zelf had gesnapt. Het Rosie Project was nog niet door iedereen gelezen, maar degenen die het hadden gelezen waren het erover eens: wat een fantastisch leuk boek! Een dikke vette aanrader voor iedereen. Het is grappig, ontroerend en erg treffend geschreven. Ik had er al eens een recensie over geschreven, waarin ik mijn enthousiasme niet onder stoelen of banken schoof.

Na de lunch en de boekbespreking gingen we op pad in Amsterdam. Net als in Utrecht struinden we langs de boekwinkels: Polare, Athaneum Boekhandel, Waterstone (mijn eerste keer!) en Urban Outfitters. Urban Outfitters? Jazeker! Deze winkel is nieuw in Nederland, en is een allround winkel voor de hipsters die ons land rijk is. Er wordt veel kleding verkocht, maar er liggen ook lp’s, gekke boeken en talloze accessoires, net als in de Expo. Ik heb er mijn ogen uitgekeken. Wat te denken van kerstkaarten met de schunnige teskt ‘Put your mits on my tits, merry christmas’, knalroze drankflesjes met de tekst ‘Everybody loves a drunk girl‘, sneeuwvlokbrillen, bekers met gekke, soms grove, teksten, koelkastmagneetjes in de vorm van sushi of ijsjes en een te gekke roze mini-Polaroid camera! Vooral van die laatste was ik erg onder de indruk. Als hij geen €90,- was geweest had ik ‘m gekocht! Dan maar wachten tot de sale.

te gekke boekjes en zelfs een mooie typemachine! Niets te gek bij Urban Outfitters
Te gekke boekjes en zelfs een mooie typemachine! Niets te gek bij Urban Outfitters
De sneeuwvlokjesbril en de merry christmas-bril :)
Petra met de sneeuwvlokjesbril en ik met de merry christmas-bril :)

Uiteindelijk hebben we bij Urban Outfitters niks gehaald -hoewel ze erg leuke dingen verkopen was het toch behoorlijk prijzig- maar hebben we wel onze slag geslagen in de Polare. Er waren weer veel boekaanbiedingen, veel 50% korting-stickers dus er was geen houden meer aan! Ikzelf heb het bij drie boeken gehouden:

  1. Catherine Sanderson – Petite Anglaise: Een roman over de Britse Catherine die met haar man en dochtertje Tadpole naar Parijs verhuisd. Om aan de dagelijkse sleur van haar leven in Parijs te ontsnappen, begint ze een weblog: petite anglaise. Ik ben ontzettend benieuwd naar dit boek. Een vriendin van me, die sowieso een goede boeksmaak heeft, heeft deze al eens gelezen en raadde het altijd aan. Nu heb ik ‘m dan eindelijk! Laat het lezen beginnen :)
  2. John Wray – Low boy: Dit lijkt me een ontzettend apart, maar daarom niet minder interessant boek. Het gaat over de zestienjarige, schizofrene Will. Hij is ervan overtuigd dat hij de oplossing heeft voor de klimaatveranderingen op aarde. Voor zijn oplossing heeft hij een gewillig meisje nodig, maar dan raakt hij vermist. Wat volgt is een moeizame speurtocht naar Will, in de ondergrondse wereld van New York, waar hij voor het laatst gezien is. Tijd dringt, want als de medicatie van Will uitgewerkt raakt, is hij een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.
  3. Lionel Shriver – De nieuwe republiek: Ik zeg het maar meteen eerlijk; ik heb nog nooit een boek van Lionel Shriver gelezen, shame on me! Tijd om daar verandering in aan te brengen. In De nieuwe republiek verruilt Edgar Kellogg zijn bestaan als advocaat in om als journalist aan de slag te gaan. Hij wordt naar Portugal gestuurd om daar verslag te doen van een nieuwe terroristische organisatie. Maar niet alles is wat het lijkt. Een verdwenen journalist duikt ineens op, en waarom zijn de aanslagen ineens gestopt na de verdwijning van deze journalist?Het boek wordt omschreven als ‘briljant en grappig’, en laten dat nu net twee omschrijvingen zijn die mij erg aanspreken!

nieuwe aankoopjes amsterdam

Genoeg nieuw leuks te lezen dus! Het is gewoonweg heerlijk om met mijn boeksisters voor boeken te kijken. We wisselen tips uit, raden onbekende boeken aan, helpen elkaar op weg bij het vinden van nieuw leesvoer en motiveren elkaar vooral om dat ene boek toch te kopen. We sloten de dag af in een Thais restaurant,  waar we lekker lang hebben getafeld. Het was weer een gezellige dag, ik kan niet wachten tot het januari is!

Voor januari hebben we echter nog een nieuw leesboek nodig. We zitten al met een paar titels in het hoofd, waaronder De drie levens van Tomomi Ishikawa van Benjamin Constable en Het puttertje van Donna Tartt. Ook De Middlesteins van Jami Attenberg lijkt me een geweldig leesboek, en Petra en ik hadden het ook nog over Daar is hij weer van Timur Vermes. Genoeg opties dus, maar welke wordt het? Als een van jullie nog suggesties heeft: laat ze maar horen! 

Advertenties

2 gedachten over “Op pad met mijn boeksisters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s