Boeken

Met het verkeerde boek uit bed gestapt

Ik hoop echt dat ik niet de enige ben, maar hebben jullie het ook weleens: totaal geen zin om te lezen/ totaal geen zin om een bepaald boekgenre te lezen? Mijn voorkeur voor boekvoer is nogal grillig, heb ik gemerkt. Het is maar net hoe de pet staat.

Zo kan ik het ene moment ontzettend zin hebben om chicklits te lezen, en het andere moment snak ik juist naar thrillers. Of een lekker dik stuk literatuur. Het is maar net waar ik zin in heb. Is dat gek? Ik heb, vaak vlak na het lezen van een bepaald soort boek, ontzettend de neiging om in datzelfde genre te blijven hangen. Na het lezen van De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon kon ik bijvoorbeeld niet wachten om het derde deel te lezen. Denk ik daar nu echter aan, dan staat mijn hoofd er helemaal niet naar. Geef mij nu maar een lekkere thriller of goed literair boek (ik ben momenteel bezig in De vlucht van Jesus Carrasco, oftewel ‘het geitenboek’).

Wie mijn blog terugleest, kan zien dat ik aan het eind van de zomer een sterke voorkeur had voor thrillers: Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Fergus McNeill, Saskia Noort, ze stonden allemaal vlak achter elkaar op mijn blog. De ene thriller na de andere. Voor Boekreviews.nl krijg ik ook veel verschillende boeken toegestuurd. Toen ik een van mijn eerste pakketten kreeg, zaten hier een paar boeken van Rachel Gibson bij. Ook al zaten er andere, zeer interessante, boeken bij, ik taalde er niet naar. Eerst die stapel Rachel Gibson-boeken lezen, heerlijk!

book-hangover

Hoe het ook uitpakt: mijn boekvoorkeur hangt heel erg van mijn gemoedstoestand af. Heb ik veel aan mijn hoofd? Is het druk? Geef me dan maar een lekkere chicklit of thriller om bij weg te lezen! Voel ik me gemotiveerd? Heb ik de tijd en energie om mijn beste beentje voor te zetten? Geef me dan maar een literair zwaargewicht. Heel vervelend is dit niet, behalve als ik mijn eigen gevoelsensors niet goed oppik en me op de bank krul met een thriller, om er dan pas achter te komen dat ik daar helemaal geen zin in heb maar omdat ik al op bladzijde veertig ben, het zonde vind om alsnog in een ander boek te beginnen. Zoals ik al zei – Ik heb geen idee of ik de enige ben met deze vreemde leesgewoonte dus ik vraag me dan ook heel erg af:

Ben ik de enige die haar leesvoer selecteert op ‘zin hebben in..’ of ben ik de enige die weleens met het verkeerde boek uit bed stapt? En weet iemand een kuur? :)

Advertenties

27 gedachten over “Met het verkeerde boek uit bed gestapt

 1. Over het algemeen lees ik vooral thrillers, literatuur en historische romans met heel soms een chicklit tussendoor. Ik lees mijn boeken meestal op volgorde waarop ik ze bij de bieb moet inleveren… tja, ook misschien wat vreemd. En ja, ergens eind september was ik mijn zin in lezen ook opeens kwijt, misschien doordat ik toen 2 boeken achter elkaar had die me beiden niet echt goed genoeg kon boeien, daardoor een paar weken niet/nauwelijks gelezen maar inmiddels is de zin weer helemaal terug!

  1. Goed om te horen dat je weer plezier hebt in het lezen :-) ik heb het soms ook hoor, dan pieker ik me suf over welk boek ik zal lezen, terwijl mijn NTL-stapel uitpuilt! Jouw leesgewoonte is nog best gewoon haha selecteer je de boeken van de bieb nog verder of is het puur de stapel ‘afwerken’?

 2. Ik wissel heel regelmatig van genre, ongeveer elk boek. Twee chicklits achter elkaar vind ik te licht, twee literaire romans te zwaar, twee thrillers te voorspelbaar, enz. Nu lees ik een soort chicklit en ik heb de literaire Lumpha Lahiri al in de startblokken staan. :-)

 3. Herkenbaar hoor! Kies op mijn gemoedstoestand als dat kan (soms bij recensieboeken niet). Ik denk dat als ik de recensieboeken zou mogen pakken wanneer ik dat wil, dat de recensies misschien nog wel beter zouden worden. Lezen heeft volgens mij ook heel erg te maken met gevoelens en niet met ratio lijkt mij.

  1. Je legt het helemaal goed uit: lezen heeft meer te maken met gevoel dan ratio, mooi geformuleerd!
   Recensie-exemplaren zijn inderdaad de uitzondering op de gevoelsregel, al valt daar met slim kiezen natuurlijk ook omheen te werken (doe ik nog lang niet altijd)

  1. Nee hè? Dat gevoel kan ik ook hebben: vooral toen ik op mijn blog zag dat het vooral thrillers waren móest ik van mezelf omschakelen! Deze blog moet wel breed georiënteerd blijven natuurlijk, niet genre-specifiek

 4. Ik wissel inderdaad ook geregeld van genre, wat er dan een beetje gek uit ziet op Goodreads onder elkaar, maar wat geeft het? Wij maken tenminste leeskilometers en genieten is belangrijk ;) recensieboeken moeten geen ‘moetje’ worden hè (zegt de PR-dame van Lemniscaat…) ;-)

 5. Wat leuk om te lezen, heel herkenbaar inderdaad! Vooral wat je schrijft over het druk hebben en dan meer ‘lichte’ boeken willen lezen, wat ook wel logisch is vind ik want je moet je hoofd er wel bij houden bij bepaalde boeken en als je dan een beetje moe bent lukt dat toch minder goed… Wel voel ik vaak een bepaalde (totaal onnodige) druk om ook ‘goeie’ boeken te lezen, zodat ik na wat meer chicklit-achtigs wel zoek naar iets met een klein beetje diepgang, Stom eigenlijk he? Want soms heb ik wel veel zin in een simpel, cosy verhaal maar lees ik dan toch eerst iets dat voor mijn gevoel meer richting literatuur gaat. Ga ik even iets aan doen komende tijd denk ik :)

  1. Wat fijn om te lezen dat dit voor iedereen herkenbaar is!:)
   Ik vind je gevoel om chicklits met literatuur af te wisselen helemaal niet stom, kan me daar juist erg goed in vinden. Afwisseling is denk ik ook juist erg goed bij het lezen, anders roest je zo vast in een genre. Lijkt me niks aan haha

 6. Afwisseling is inderdaad prettig. Ik lees verschillende boeken tegelijk en dan is het fijn om een moeilijk literair boek af te wisselen met een pageturner (al is het niet makkelijk om te voorspellen of een boek een pageturner is…) Ik kies ook weleens bewust voor een vrouwelijke schrijver als ik een paar ‘mannenboeken’ heb gehad, vind daar toch verschil in zitten.

  1. Wauw, dat vind ik echt knap: ik zou qua drukte van NTL’s ook best 2 boeken tegelijk willen lezen maar dan komt er niks fatsoenlijks uit.
   Vrouwelijke en mannelijke schrijvers afwisselen klinkt goed! Wellicht neem ik die tactiek van je over. Qua schrijfstijl verschilt dat inderdaad toch best wel.

 7. Ik lees altijd meerdere boeken tegelijk, dus ik kijk een beetje waar mijn hoofd naar staat. Wanneer ik even geen zin heb om in een boek verder te gaan, betekent het vaak dat ik gewoon zin heb in een ander. Zin om te lezen is er altijd!

 8. Heel herkenbaar! Ik wissel de genres ook meestal wel af. Alleen heb ik dan nog het probleem dat ik zowel Nederlands als Engels lees en dat dan ook graag afwissel. En dan begin ik inderdaad weleens in een boek waar ik achteraf toch niet zo’n zin in had. Of het blijkt een heel ander genre dan ik had verwacht te gaan lezen ….. Maar wel fijn om te lezen dat ik niet de enige met deze afwijking!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s