Boeken

Crossing Border – Must sees

Dit weekend is een fantastisch weekend voor de literatuurliefhebber. Het is namelijk tijd voor de 21e editie van het Crossing Border festival! Van 14 tot en met 17 november draait het om de muziek en literatuur. En dat is fijn, heel fijn. 

In zowel Den Haag als Enschede barst het dit weekend van de nationale en internationale schrijvers. Denk aan: Joost Zwagerman, Dimitri Verhulst, Tommy Wieringa, Deborah Levy, Ayana Mathis, Richard Russo, Jesus Carrasco en Joao Ricardo Pedro. Om maar een paar te noemen. Daarnaast is er een groots muziekprogramma. Literatuur en muziek worden gemixt dit weekend, en komen op ongetwijfeld prachtige wijze samen in Enschede en Den Haag.

Helaas zijn de kaarten zo goed als uitverkocht, maar ik ben er toch een beetje bij. Ik ben namelijk door uitgeverij Signatuur uitgenodigd voor hun auteursborrel. Nu klinkt dat natuurlijk al helemaal fantastisch, maar toen ik hoorde wie er bij hun borrel aanschuiven werd ik helemaal happy. Niemand minder dan Richard Russo, Deborah Levy (zie mijn must reads voor haar debuutroman!) en Joao Ricardo Pedro (nogmaals: al genoemd in mijn must reads van november) zijn aanwezig. Ik. Heb. Er. Zin. In. Ont-zet-tend zin in!

Voor degenen die er -ook- heengaan, of degenen die niet gaan maar toch geïnteresseerd zijn in wat ze missen, heb ik hierbij wat tips verzameld, wat highlights benoemd. Wat 3Voor12 voor de muziekliefhebbers deed, doe ik nu voor de literatuurliefhebbers. Geheel ingericht naar eigen smaak uiteraard.

Tip-Crossing-Border-Festival-2013_reference

  • Vanavond staat Joost Zwagerman in Enschede op het podium om voor te lezen uit zijn nieuwste boek Americana. Ik ben gek op de optredens van Zwagerman in DWDD, en ik kan me dan ook de passie en het vuur in zijn lezing inbeelden. Hij leest voor van 21:45-22:15 uur in het Wilminktheater.
  • Fijn gruis, een samenwerking tussen Nico Dijkshoorn en de band Ocobar, met Wilfried de Jong als special guest. Het illustere gezelschap is vanavond in Enschede te bewonderen in poppodium Atak. Van 22:15-23:15 uur zorgen de heren voor een uniek muzikaal optreden, vol rake teksten en gerag op jammerhout.
  • Ik blijf nog even bij het programma van Enschede, want er worden op vrijdag ook twee fijne interviews gehouden met schrijvers waar ik de debuutromans met veel liefde in huis heb gehaald. Van 19-19:30 uur is het de beurt aan Joao Ricardo Pedro. Daarna wordt Jesus Carrasco van 22:30-23:00 uur aan de tand gevoeld.
  • Den Haag dan. Daar begint het programma op vrijdag. Ook hier treedt Joost Zwagerman op (van 20:15-20:45 uur) maar wat te denken van Deborah Levy? Zij wordt van 19:45-20:15 uur geïnterviewd in de Koninklijke Schouwburg.
  • Ook Richard Russo wordt in Den Haag geinterviewd. Dit interview staat ingepland om 21:00 uur, tot 21:30 uur, ook in de Koninklijke Schouwburg.
  • Het is een volle avond in de Koninklijke Schouwburg, want ook Tommy Wieringa wordt hier ondervraagd. Van 22:00-22:30 uur is het interview te bekijken.
  • Op zaterdag de 16e worden er nog drie schrijvers geïnterviewd, wederom in de Koninklijke Schouwburg. Aan Joao Ricardo Pedro de beurt om af te trappen. Van 19:45-20:15 uur gaat hij het vraaggesprek aan. Dan is er Ayana Mathis. Zij wordt van 21:00-21:30 uur geinterviewd. En tot slot is er weer Jesus Carrasco. Hij is van 22:00-22:30 uur aan de beurt.

Genoeg te zien en te beleven dus! Nu ben ik natuurlijk heel erg nieuwsgierig: ben ik de enige die hierheen gaat? (vast niet!) Waar verheugen jullie je op? En gaat er misschien nog iemand anders naar de auteursborrel van Signatuur? :)

Advertenties

4 gedachten over “Crossing Border – Must sees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s