Must reads

Must reads: November

Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.

1: Saskia Noort – Debet: Uitgeverij Anthos

De nieuwe thriller van Saskia Noort verschijnt half november, en dat is een prettig vooruitzicht. In Debet verongelukt tv-producer Michel Brouwers. Zijn weduwe Karin komt erachter dat het luxeleventje dat zij leidden een leugen was. Op zoek naar de waarheid moet ze terug naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. Hierbij wordt Karin ook weer geconfronteerd met haar oude vrienden, van de eetclub. Karin ontrafelt stap voor stap het geheim van de eetclub, met gevaar voor eigen leven.

debet saskia noor

2: Deborah Levy – Terug naar huis: Uitgeverij Signatuur

Nina brengt samen met haar ouders, een oorlogverslaggeefster en een beroemde dichter, de zomer door in een Franse vakantievilla. Een bevriend stel komt het gezin gezelschap houden. Dan wordt in het zwembad een naakte vrouw aangetroffen, Kitty. Het blijkt een boekingsfoutje te zijn, maar ze mag blijven. Kitty zet de verhoudingen echter wel op scherp, en de zomer zal niet zijn wat de beide gezinnen zich erbij voorstelden.

terug naar huis groot

3: Joao Ricardo Pedro – Jouw gezicht zal het laatste zijn: Uitgeverij Signatuur

Jouw gezicht zal het laatste zijn vertelt over drie generaties van een Portugese familie. Augusto Mendes is een welgesteld dichter die tijdens de dictatuur van Salazar in een afgelegen dorp gaat wonen. Niemand weet waarom hij dit doet. Zijn zoon Antonio Mendes is getraumatiseerd door de oorlog in Angola, waar hij twee keer heen moest. Kleinzoon Duarte Mendes -de eigenlijke verteller van het verhaal- is een getalenteerd pianist maar hij keert de muziek de rug toe. Alle drie de mannen blijken geraakt te zijn door een familietragedie, en het is aan Duarte om dit een plek te geven.

jouw gezicht zal het laatste zijn

4: Timur Vermes – Daar is hij weer: De Bezige bij Antwerpen

Mag je eigenlijk wel lachen om Hitler? Die vraag staat centraal bij Daar is hij weer. De Duitse Timur Vermes brengt Hitler weer tot leven. Hij ontwaakt in 2011 en gaat ervan uit dat hij nog steeds in Nazi-Duitsland verkeert. Iedereen denkt dat hij een hilarische imitator is van de dictator van weleer, en hij wordt dan ook erg populair via kanalen als social media en Youtube. Slaagt Hitler, ditmaal gesteund door vind-ik-leuks en Youtube-hits wel in zijn opzet? Dit boek lijkt me op een bizarre manier ontzettend leuk. Het boek schijnt met veel humor te zijn geschreven en neemt zowel het makke publiek als de media genadeloos op de hak.

daar is hij weer

5: Ayana Mathis – De twaalf stammen van Hattie: Uitgeverij Atlas Contact

Dit is er een uit Oprah’s favorites. Dan kun je dus een heftig, ontroerend, maar wel erg mooi boek verwachten. Een boek vol levenslessen, maar niet te betuttelend. Als Oprah een boek promoot, kun je er donder op zeggen dat het goed zal verkopen. Zo ook met De twaalf stammen van Hattie. Het is inmiddels een wereldwijde bestseller. Niet slecht voor een debuutroman. De twaalf stammen van Hattie gaat over Hattie Shepherd, die in de jaren ’20 in het Zuiden van Amerika voor het eerst moeder wordt. Afro-Amerikanen hebben er nog praktisch geen rechten en ze vertrekt dan ook naar het Noordelijk gelegen Philedelphia om daar haar kinderen groot te brengen. In verschillende hoofdstukken, die elk voor een andere fase in haar leven staan (bijvoorbeeld 1925, 1948, 1951 etc), wordt het portret van Hattie gecreëerd. Lezers zien haar door de ogen van haar man, haar kinderen en zus.

de twaalf stammen van hattie

6: Ned Beauman – De jacht op Adele: Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Ik zal het eerlijk bekennen: dit boek viel me in de eerste plaats vooral op door de prachtige cover. Gelukkig spreekt het verhaal me ook aan. Het boek stond op de shortlist voor de Man Booker prijs van 2012, en werd daarbij ‘het meest eigenzinnige boek’ genoemd. Waar gaat het dan over? In 1930 -in Berlijn- probeert de egoistische set designer Egon Loeser niet alleen het idee van de teleportatiemachine van de 17e eeuwse ontwerper Lavicini na te bootsen, maar ook het hart van Adele Hitler voor zich te winnen (de achterflap belooft overigens dat Adele geen familie-van is). Zijn omzwervingen brengen hem van Berlijn naar Parijs en naar Los Angeles. Ondertussen houden twee vragen hem bezig: waarom mislukte de teleportatiemachine van Lavicini en waarom kost het hem zoveel moeite om Adele in bed te krijgen? Hij slaagt er daarnaast op wonderlijke wijze in de wereldgebeurtenissen van zijn tijd te missen.

de jacht op adele

7: George Saunders – Tien december: Uitgeverij Podium b.v.

Normaal gesproken ben ik niet zo van de verhalenbundels, een boek van David Sedaris daargelaten, maar van Tien december heb ik zulke goede dingen gehoord, dat mijn interesse zonder meer is gewekt. Tien december telt tien verhalen, waarin Saunders verrassende gebeurtenissen rond goed bedoelende personages beschrijft. Zo stuurt een afdelingshoofd een memo naar zijn werknemers, die wel wat inspiratie kunnen gebruiken, verbergt de lokale middenstander zijn twijfels en jaloezie achter een brede glimlach en probeert een doodzieke man in alle rust een heuvel te beklimmen op een ijskoude decemberdag. Via de Twitter-account van Athenaeum Boekhandel heb ik inmiddels een fragment gelezen van Tien december, en dat sprak me zeer aan.

tien december

8: Charles Lewinsky – Tien-en-een-nacht: Uitgeverij Signatuur

Nadat ik een enquete voor AP|AWB had ingevuld kreeg ik als blijk van waardering vast een sneak peek in het nieuwe boek van Charles Lewinsky; Tien-en-een-nacht. Ik mocht ‘nacht twee’ lezen, en dat smaakte naar meer! In deze hedendaagse vertelling van Duizend-en-een-nacht moet een hoer elke avond verhalen vertellen aan haar vaste klant. Ze doet dit vol overgave en met heel veel fantasie. In de tweede nacht vertelt ze bijvoorbeeld over een jongen met twee hoofden, en in andere nachten vertelt ze uitgebreid over iemand die dood is maar dit zelf nog niet doorheeft en een zelfmoordenaar die helemaal niet blij is met zijn redding. Dit boek is wellicht niet origineel (Sheherazade ging Lewinsky’s prostituee uiteraard voor) maar het lijkt me wel een uiterst vermakelijk en interessant boek. Ik ben heel benieuwd welke draai Lewinsky uiteindelijk aan dit beroemde verhaal heeft weten te geven.

tien en een nacht

9: De drie levens van Tomomi Ishikawa – Benjamin Constable: Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Dit boek zag ik langskomen op de blog van leesdame. Ze gaf het boek vijf sterren, en vertelde er zo levendig over, dat het boek inmiddels ook op mijn must reads-lijstje staat. De in Parijs wonende Tomomi komt te overlijden en haar beste vriend Ben erft haar laptop. Hierop vindt hij allerlei documenten die een speurtocht blijken uit te zetten. De speurtocht bevat niet alleen wetenswaardigheden over Parijs maar ook over Tomomi zelf. De tocht voert hem uiteindelijk naar New York, waar de speurtocht een luguber tintje krijgt: in de documenten staan namelijk moorden beschreven. Ben begint naarmate de speurtocht vordert, steeds meer twijfels te krijgen: wat als de hele tocht een groot spel is?

de drie levens van tomomi

 

Advertenties

11 gedachten over “Must reads: November

  1. Ik had bij dat ene boek meteen zoiets van: dit gaat over Hitler toen ik de omslag zag. Ik vind dat zo knap, als je met zoiets kleins iemand heel herkenbaar kunt maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s