Recensie

Recensie: Snoepreis

Victor Meijer – Snoepreis: Uitgeverij J.M. Meulenhoff

De tienjarige Boris heeft het niet makkelijk: zijn ouders gaan scheiden en zijn moeder neemt hem mee naar Spanje, om te ontsnappen aan zijn vader. In Snoepreis wordt de vlucht naar Spanje vanuit het oogpunt van Boris beschreven.

Scheiden is nooit makkelijk, niet voor de ouders maar ook niet voor de kinderen. Victor Meijer beschrijft in Snoepreis deels zijn eigen reis. Als kind werd Meijer namelijk zelf ontvoerd door zijn moeder naar Spanje. Het boek is volgens Meijer ‘deels autobiografisch’. Dat geeft het lezen een extra lading: Ik vroeg me constant af wat waar was en wat niet. De extra dimensie die dit geeft werkt op een bepaalde manier verslavend, want hoe zal dit avontuur aflopen?

De hoofdpersoon Boris is tien als zijn moeder hem meeneemt naar Spanje. Ze vlucht weg voor haar ex, die in haar ogen een ‘halve moordenaar’ is, erop uit is haar in een dwangbuis te krijgen en Boris voorgoed van haar af wil pakken. Ze trekt al liftend door Spanje, op zoek naar een plek om zich met haar zoon te vestigen. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Haar ouders staan niet bepaald te springen om haar in huis te nemen, en ook Boris kan niet goed aarden.

snoepreis-catalogus-kapitalen.def.indd

 

Hij trekt zich terug in fantasieën over zijn vader en snoept zich een slag in de rondte. Om aan geld voor het snoep te komen steelt hij. Van de mannen die zijn moeder om zich heen houdt om rond te komen, van neefjes en van vreemden. Vooral het Spaanse chocoladekoekje phoskitos gaat erin als zoete koek. Zolang hij de koekjes kan eten, is hij tevreden. Zijn moeder laat hem bellen met zijn vader, maar enkel om hem te dwingen zijn vader uit te schelden.

Victor Meijer weet goed te beschrijven hoe het voor een tienjarig jongetje is om opeens een reis naar Spanje te ondernemen, niet wetende wanneer – of waar- de reis zal eindigen en of hij zijn vader ooit nog terugziet. Boris zit klem tussen twee kampen en hij wordt door zijn moeder gedwongen een keuze te maken. Enkel in zijn fantasieën onderhoudt hij contact met zijn vader. Meijer schrijft gedetailleerd, bij vlagen zelfs poëtisch over de belevenissen van Boris. Soms zo gedetailleerd, dat het niet moeilijk te raden is welk stukken echte herinneringen zijn.

Snoepreis is een confronterend maar toch vermakelijk verhaal over de avonturen van een tienjarig jongetje. Juist omdat het door de ogen van Boris wordt gezien zijn de heftige stukken goed te behappen. Snoepreis leest vlot, is onderhoudend en weet goed te boeien. Meijer heeft een aangename schrijfstijl en weet goed zijn gevoelens en herinneringen op papier te zetten in een interessant verhaal. Bovendien is het einde verrassend. Geen standaard happy ending, meer verklap ik niet. Snoepreis is mij zeer goed bevallen.

Snoepreis – Victor Meijer €18,95

Advertenties

6 gedachten over “Recensie: Snoepreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s