Boeken

Griezelen met R.L. Stine

Ik weet het nog goed: Als het vroeger Kinderboekenweek was, mocht ik van mijn ouders een boek uitkiezen in de boekhandel. Wat een feest was dat! En de keuze was enorm, want er werd zoveel leuks geschreven voor kinderen. 

Ik heb tegenwoordig helemaal geen zicht meer op wat hip en in is onder kinderen, maar via Boekreviews.nl krijg ik nog wel leuke Young Adult, en zelfs een paar jeugdboeken toegestuurd om te recenseren. Kinderboeken die ik net heb gelezen zijn onder andere Ik ben de sterkste van Christian Frascella (voor kinderen vanaf 14 jaar) en De verschrikkelijke verhalen van de vrouw in het wit van Chris Priestly (voor kinderen vanaf 11 jaar). Vooral die laatste was erg leuk om te lezen, omdat het me zo sterk deed denken aan de Kippenvel-boeken van vroeger.

Wie is er niet groot mee geworden? De angstaanjagende, beklemmende, enge maar ook fantastisch leuke verhalen uit de Kippenvel-reeks van R.L. Stine. Elk verhaal was nog gruwelijker, nog onwerkelijker en nog viezer dan het andere. Mummies, geesten, blob-achtige monsters: er werd van alles losgelaten op kinderen. Later werd er zelfs een televisieserie van gemaakt: Goosebumps. Elk weekend zaten mijn broer en ik angstig voor de tv: wat zou ons nu weer overkomen aan engs?

kippenvel kamp

Ja, die R.L. Stine kon er wat van. Ik ben na de Kippevel- en Kippenvelboeken werk van hem blijven lezen. Vooral de reeks van Fear Street vond ik geweldig! En dan met name de Cheerleader serie. Die gaat over Bobby en Corky Corcoran (ja, dat heb ik gegoogled, het is per slot van rekening alweer een tijdje geleden), twee nieuwe meiden op een highschool die zich aansluiten bij het cheerleader-team waarna er allerlei gruwelijke moorden plaatsvinden. Welke duistere kracht zit hierachter? Niets of niemand wordt gespaard, en een scene staat me nog helder voor de geest: Een van de cheerleaders wordt opgesloten in de douches, die spontaan aanspringen. Door het kokend hete water sterft het meisje een gruwelijke dood. Zulke fijne boeken zijn het dus. En zulke fijne boeken heb ik keer na keer na keer gelezen.

cheerleader

Las ik dan niks normalers? Ja, heus wel. De vijf en De dolle tweeling van Enid Blyton waren favoriet. En wat te denken van de kinderboeken van Simone van der Vlugt en Lineke Dijkzeul? Ik deed op school fanatiek mee aan de verkiezing voor de Jonge Jury en de Gouden Griffel. Ik ben er zelfs een keer voor naar Amsterdam geweest, samen met een ander meisje van school. We hadden gewonnen en mochten bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. Geen idee meer in welk jaar dat was, maar volgens mij viel Simone van der Vlugt wel in de prijzen, of kreeg ze een eervolle vermelding. Het moet dus eind jaren ’90 geweest zijn.

De liefde voor enge boeken is er inmiddels uit. Oké, een literaire thriller van Mo Hayder, Karin Slaughter of Lars Kepler sla ik niet af, maar die zijn lang niet zo griezelig als de Kippenvel-boeken of Fear Street. Toch? :)

Wat zijn jullie favoriete kinderboeken? Hielden jullie ook zo van griezelen of liever niet?

8 gedachten over “Griezelen met R.L. Stine

    1. Ja de boeken waren ook doodeng! En die covers ook… als ik er nu naar kijk vraag ik me af hoe het komt dat ik er nooit trauma’s van heb gekregen: vakanties in tenten waren nooit een probleem, en ook films als Bring it on heb ik zonder problemen kunnen kijken ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s