Boeken

Literaire televisie

Lang leve Uitzending gemist! Ik ben namelijk een vreselijk slechte tv-kijker. “Opium is vanavond op tv, met Susan Smit en Paulien Cornelisse, kijken!” En het dan vergeten. Echt, Uitzending gemist is wat mij betreft de beste uitvinding. Vooral nu ik steeds meer boekenprogramma’s ontdek.

Natuurlijk is er Opium, een cultureel programma op de zaterdagse vooravond. Er treden muzikanten op, er wordt cultureel nieuws besproken en er zijn culturele gasten, zoals schrijvers, toneelschrijvers of artiesten -om maar een paar voorbeelden te noemen. Onder de bevliegende begeleiding van mr. Songfestival himself Cornald Maas wordt dit alles samengevoegd tot een culturele brij. Ik heb erg genoten van de aflevering van Paulien en Susan. Natuurlijk omdat ik groot fan ben van Paulien, maar ook omdat ik veel heb geleerd over het nieuwe boek van Susan Smit, Gisele.

Dan is er natuurlijk De wereld draait door. Hoewel dit natuurlijk vooral een actualiteitentalkshow is, wordt er gelukkig ook voldoende aandacht geschonken aan boeken. Dikke pillen, de nieuwste romans (gisteren bijvoorbeeld Het puttertje van Donna Tartts) en non-fictie (De meisjes van Schoevers van Peter de Waard en Petra van den Brink) maar ook ruimte voor boekenliefhebbers om hun tips voor het nieuwe boekenseizoen te delen (denk: Gerda Aukes, die meerdere malen per jaar haar opwachting maakt aan de tafel van Mathijs) en meest recent: De bekendmaking van de NS Publieksprijs vindt live plaats in het programma, op 15 oktober.

meisjes van schoevers

En wat te denken van VPRO’s Boeken op reis? In dit programma bezoekt presentator Wim Brands beroemde schrijvers in het buitenland. Dit seizoen hebben onder andere David Sedaris (mijn favoriet uit deze serie), Karl Ove Knausgard en Lionel Shriver een bezoekje gekregen van deze ietwat stugge, houterige presentator. Hij legt ze vragen voor over hun schrijfproces, en dat is uiteraard hartstikke interessant. Over de VPRO gesproken, ze hebben natuurlijk ook het zondagse programma Boeken, waarin in de studio de nieuwste boeken worden besproken en ook vaak schrijvers aanschuiven om over hun nieuwste ‘kindje’ te vertellen.

David in actie tijdens de uitzending - Bron: cultura.nl
David in actie tijdens de uitzending – Bron: cultura.nl

Tot slot wil ik College Tour nog even noemen. Vorig seizoen was hier David Sedaris al te gast -die aflevering heb ik met veel plezier bekeken: wat een komische, ongemakkelijke  en bescheiden man is dat- en dit seizoen, sterker nog: komende vrijdag, is Karin Slaughter te gast. Voor wie mijn blog een beetje kent; ik ben zeer groot fan van Slaughter. Ik heb al haar boeken gelezen en ben naar een signeersessie in onze plaatselijke boekhandel gegaan. Resultaat: een handtekening plus foto, joepie! Ik heb echter nog nooit een interview met haar gezien dus ik ben heel benieuwd naar de vragen die ze van zowel de aanwezige studenten (was ik maar weer student!) als Twan Huys op zich af krijgt gevuurd.

Genoeg leuks over boeken op tv dus! Vreemd genoeg zijn zulke programma’s alleen te zien bij de Publieke Omroep, maar dat komt qua Uitzending gemist-voordeel wel weer goed uit. Mis je nog programma’s? Of heb je tips? Vul mijn lijstje vooral aan! Veel kijkplezier :)

Advertenties

2 gedachten over “Literaire televisie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s