Boeken

Knus met mijn Sony

Ereaders: de een is er fel tegen, de ander juist prominent voor. Ik bevond me tot voor kort altijd in kamp 1: het tegenkamp.

Maar ik ben ook praktisch ingesteld. Voor een lange reis naar Azie begin volgend jaar is het toch handig om veel leesvoer mee te nemen, zonder dat ik me een breuk sjouw. Toch maar aan de erader dus. Uit praktische overwegingen. Maar hoe bevalt dat eigenlijk?

Ereaders waren werkelijk niks voor mij. Ik kon me niet indenken dat een zichzelf respecterend boeknerd zich zou ‘verlagen’ tot het lezen op een digitaal ding. Tot het voor mezelf een wel heel handige uitkomst bleek te zijn. Want wie wil er nu drie weken door Azie trekken met 6 extra kilo aan boeken op zijn rug? Precies! Het scenario van het meedragen van een ereader werd ineens een stuk realistischer – en aantrekkelijker. En zo begon de jacht op de een geschikte ereader. Veel geld wilde ik er niet aan uitgeven, want het zou toch enkel voor de vakanties gebruikt worden. Meer dan 100 euro vond ik het dus ook niet waard.

ereader

Op 30 augustus was het zover: Ik hakte de knoop door en kocht mijn allereerste ereader. Geen Kobo, geen Kindle, Geen BeBook maar een Sony. Ik blogde vol trots over mijn nieuwe speeltje, en ben ‘m daarna natuurlijk ook gaan testen. Gewoon, om te zien of ‘ie het wel naar behoren deed. Toevallig had ik in die week ook een mail gekregen van uitgeverij De Fontein Crime met daarin een link voor het downloaden van een epub-bestand. Ik ontdekte al gauw hoe makkelijk en snel het is om een bestand op de ereader te zetten: Het duurt letterlijk niet meer dan 10 seconden.

Oke, dus de ereader werkte snel, was makkelijk in gebruik, maar hoe is de leeservaring? Tijd om te testen, dus ik kroop met de ereader op de bank. Het lettertype stelde ik naar mijn voorkeur af en ik begon te lezen. En las meer. En nog meer. Tot het boek na twee dagen uit was. Het was helemaal geen rare leeservaring. Met mijn vinger veegde ik steeds over het scherm om de volgende bladzijde tevoorschijn te vegen, en dat ging vrij vlot: Omdat het een klein scherm is zijn de pagina’s (in mijn geval qua lettergrootte) ook compacter. Je gaat er voor je gevoel dus sneller doorheen.

Ik ben daarna aan nog een paar boeken begonnen. Op de ereader. Omdat het leuk is, omdat het snel gaat en omdat het zo verschrikkelijk makkelijk is. Ik had me voorgenomen om het bij 1 boek te houden zodat ik kon ‘oefenen’ voor de vakantie, maar inmiddels heb ik er al vijf of zes op gelezen. Tegen uitgeverijen zeg ik nu ook: stuur me dat recensie-exemplaar maar digitaal! De batterij kan maar liefst 2 maanden mee, en tot dusver is er nog niet 1 streepje van mijn volle batterij af gegaan, ondanks mijn vele leeswerk.

Kortom: Ik ben helemaal om. De Sony ereader is een fantastisch leuk, handig, vlot apparaat waarmee je net zo goed als met een papieren versie kunt lezen. Tuurlijk, de leeservaring is anders, maar niet perse slechter. Ik had het van mezelf nooit verwacht maar ik zeg het bij deze toch: Dat lezen op een ereader is lang zo slecht nog niet! Nu moet ik enkel nog een leuk hoesje voor eromheen. De enige keer dat mijn ereader met me mee naar het werk is geweest, was namelijk in een washandje met elastiek eromheen. Praktisch, maar niet de bedoeling. To be continued…!

Advertenties

14 gedachten over “Knus met mijn Sony

  1. Bij mij nu ongeveer 50-50. Ik wil zoveel mogelijk échte boeken blijven lezen maar met recensietitels etc die op de ereader staan, word ik daar ook steeds weer heen getrokken. Het is nog even zoeken naar de juiste balans :)

 1. Ook voor mij was de ereader een openbaring. Een makkelijke manier om veel boeken tegelijk mee te kunnen nemen. En het leest prima, maar ik maak toch wel een onderscheid in soort boek. Bij een wat “moeilijker” boek vind ik het fijn om af en toe terug te kunnen bladeren. Dat kan natuurlijk ook in een ereader, maar dat voelt voor mij toch (nog) anders. Ik ben visueel ingesteld, dus bij een papieren boek weet ik meestal of het in het bovenste of onderste gedeelte van de pagina staat wat ik zoek, op de linker- of rechterpagina. Tja en dat lukt niet met een ereader …. :-)

  1. Dat is inderdaad wel het nadeel: terugbladeren wordt wel moeilijker. Maar aan de andere kant: vooruit bladeren en vast spieken hoe het boek afloopt is ook niet meer zo makkelijk. En dat is voor mij maar goed ook! Soms kan ik mijn nieuwsgierigheid echt niet bedwingen. De ereader neemt me wat dat betreft alle wind uit de zeilen ;)

  1. echte boeken zullen ook altijd mijn voorkeur hebben, maar soms ben ik liever lui dan moe en kies ik sneller voor het gemak van een ereader. Erg he? Twee maanden geleden moest ik er nog niks van weten, en nu… :)

  1. Absoluut, het is superhandig als je veel leest! Met een lichtgewicht van een paar honderd gram kun je toch een halve bibliotheek meenemen onderweg ;)
   Daarnaast is het een absolute must voor het ontvangen van recensietitels; uitgeverijen sturen liever een link van een ebook dan een papieren boek. Win-win situatie dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s