Uncategorized

Ode aan… Roald Dahl

Wie is er niet groot mee geworden: de boeken van Roald Dahl (13 september 1916 -23-11-1990). Hij was de J.K. Rowling van de jaren ’70, ’80 en ’90. De man die vele kinderen prachtige, grappige, bizarre en soms griezelige fantasiewerelden bood. Vandaag staat de wereld (of althans de boekenwurm-wereld) stil bij de geboortedag van Dahl. Het is vandaag namelijk Roald Dahl Dag.

Je leest het goed. Het is niet alleen vrijdag de 13e, het is ook Roald Dahl Dag. Een dag vernoemd naar de man die ons maar liefst achttien kinderboeken schonk, waaronder De Griezels, Sjakie en de Chocoladefabriek, De Heksen, De GVR en De fantastische meneer Vos. Eerder blogde ik al over mijn favoriete kinderboek, De Minpins. Ook van zijn hand. Hoe kan het ook anders dat mijn favoriete kinderboek er eentje van Roald Dahl is? Dankzij de boeken van Dahl raakte ik verslaafd aan lezen.

Roald-Dahl-writing-at-hom-006

Ik weet het nog goed. Ik zat in groep zes, en de juf zei tegen ons: Eigenlijk is dit boek enkel geschikt voor de kinderen uit groep acht, maar misschien snappen jullie het boek ook wel.” Ze had het over Matilda, een van de meest op mijn lijf geschreven boeken (afgezien van de telepathische krachten en de nare familie). Net als Matilda kon ik me niet voorstellen dat je liever naar de tv keek dan met je neus in een boek zat. (Dat we vroeger enkel Nederland 1,2 en 3 hadden hielp ook mee.) Sjakie en de Chocoladefabriek heb ik ook meerdere keren gelezen. Mijn grote broer bezat het boek, maar ik was degene die het heeft stukgelezen. Wat wilde ik ook graag een gouden wikkel vinden!

En natuurlijk was er De Heksen. Wat een ontzettend griezelig boek! Heksen die kinderen door vergiftiging veranderden in ratten, brr! De bijeenkomst van de Heksen in het hotel, waarbij ze de kinderen konden ruiken (ze stonken in de neuzen van de Heksen naar hondenpoep) was doodeng. Hun tenen, zo misvormd dat ze amper in schoenen pasten, hebben me nachtmerries bezorgd. Maar zoals altijd liep ook dit verhaal goed af. De film heb ik pas op latere leeftijd gezien, schuilend achter een kussen want oh, wat zagen die Heksen er eng uit op tv!

Een grote schande waarover ik me nog steeds niet heen heb gezet is het gemis van De GVR. Ja, ik heb de tekenfilm gezien. Ik ken het piepstemmetje van Sophie en de briljante uitdrukkingen van de Grote Vriendelijke Reus, zoals flitspoppers, mensbaksels en snoskommers. Maar het boek heb ik nooit gelezen. Het is een van de weinige boeken van Roald Dahl die ik niet heb gelezen. Ik heb zelfs een kort verhaal van zijn hand gelezen voor volwassenen. Hoe het verhaal heet, weet ik niet. Ik weet enkel nog dat een man vastgebonden wordt op treinrails en de trein enkel weet te ontwijken door zijn hoofd deels in te graven tussen de kiezelstenen. Het liet me met een nare smaak in mijn mond achter.

Roald Dahl is voor mij altijd nog gewoon een fantastische kinderboekenschrijver. Ik weet dat hij meer werk voor volwassenen heeft geschreven, maar daar waag ik me niet aan. Wellicht omdat het mogelijk het beeld dat ik van hem heb aan de hand van de kinderboeken verpest. En als er een schrijver is die ik niet van zijn door mij gecreëerde voetstuk wil zien vallen, is het Roald Dahl. Hij is, zoals een vriendin het treffend noemde ‘de vetste schrijver ooit!’. Hij is degene die mijn kinderwereld inkleurde met fantastische verzinsels en boeiende werelden. Met zijn boeken heb ik me urenlang vermaakt. Ik heb hem altijd gezien – en zal hem ook altijd zien- als een zachtaardige, supercreatieve, vriendelijke opa die eindeloos leuke, grappige, interessante verhalen kon vertellen aan zijn kleinkinderen.

Kleinkinderen als Sophie Dahl. Hoewel ik geen van haar boeken heb gelezen – haar opa Roald blijft mijn held- is zijn creativiteit wel op haar overgegaan. Het is echter Roald Dahl die de prijzen op zijn naam heeft staan, Roald Dahl die de harten van kinderen wist te raken en de volwassenen van tegenwoordig nog steeds weet te ontroeren door terug te denken aan zijn boeken. Hij heeft twee biografieën geschreven: Boy en Solo. Beide moet ik nog lezen. Ja, zo’n groot fan ben ik :)

Om Roald Dahl Dag te vieren, zijn er vandaag 53 korte e-verhalen verschenen van de meesterschrijver himself. Ze zijn verkrijgbaar via Bol.com, Ebook.nl en Boeken.com.  Fijne Roald Dahl Dag iedereen! 

7 gedachten over “Ode aan… Roald Dahl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s