Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.
1: Antonio Iturbe – De bibliothecaresse van Auschwitz
Een mooi, heftig, ontroerend verhaal. Tenminste, dat is mijn verwachting. Zonder dat de nazi’s het doorhebben bestaat er een klein schooltje in de kampen van Auschwitz. Hoewel boeken streng verboden zijn, verbergt de 14-jarige Dina toch acht boeken onder haar jurk. Haar verhaal is er een over kracht, moed en doorzettingsvermogen. Over het vinden van een lichtpuntje in de duisternis. Hier kijk ik echt reikhalzend naar uit!
2: Graeme Simsion – Het Rosie project
Ik heb mijn aanvraag voor het lezen van dit boek inmiddels ingediend bij het Lezerspanel van Polare, en ik hoop echt dat ik hiervoor word uitgekozen! Het Rosie project gaat over de sociaal onhandige, maar autistische, superintelligente professor Don Tillman. Via een vragenlijst screent hij mogelijke liefdes, maar dat loopt vooralsnog op niks uit. Dan ontmoet hij Rosie, die aan geen van zijn eisen voldoet maar wel interessant en mooi is. Zij is op zoek naar haar biologische vader, en Don helpt haar hierbij. Dit lijkt me een mooi, origineel verhaal over een autistische man die hopeloos zoekt naar de liefde en die -denk ik- zijn eisenpakket moet laten varen om die liefde te vinden.
3: Stephen King – Dr. Sleep
Wat is er geworden van Danny Torrance, het wereldberoemde personage uit The Shining? Die vraag beantwoordt Stephen King in Dr. Sleep. Danny is net zo verslaafd aan alcohol als zijn vader, en hij werkt in een hospice. Met zijn gave – de shining- kan hij mensen bijstaan tijdens hun overgang naar de dood. Hij wordt daarom Dr. Sleep genoemd. ‘De bedoeling van het verhaal was om te proberen mensen weer eens ongenadig bang te maken, terug naar de echte horror‘, aldus Stephen King in Entertainment Weekly. Dat klinkt toch als muziek in de oren?
4: Rick Yancey – De vijfde golf
Young Adult is een genre waar ik -een paar titels daargelaten- niet veel mee heb. Naar De vijfde golf ben ik echter wel heel nieuwsgierig. In het boek is het niet best gesteld met de aarde. Een grote electriciteitsuitval, een tsunami, een epidemie en massale achterdocht hebben de aarde geteisterd. Nu volgt de vijfde golf.. Het verhaal gaat over de 16-jarige Cassie. Haar broertje is onder valse voorwendselen meegenomen door een paramilitaire groep, en zij zet alles op alles om hem terug te vinden.
5: Jason Mott – De teruggekeerden
Wat gebeurt er wanneer de overledenen ineens terugkeren op aarde? Dat is de vraag die centraal staat in De teruggekeerden. Overal in de wereld duiken Teruggekeerden op, en al gauw zijn het er zo veel dat steeds meer mensen zich bedreigd voelen. Niemand begrijpt waarom het gebeurt, hoe het mogelijk is. Maar één ding is zeker: in de chaos die volgt zal iedereen uiteindelijk een keuze moeten maken. Dit lijkt me een prachtig boek! En hij is opgenomen als te verfilmen boeken bij de productiemaatschappij van Brad Pitt, dus dat belooft wat.
6: Roberto Bolano – 2666
Vier literatuurfanaten zijn gefascineerd van het werk van Benno von Archimboldi, een mysterieuze Duitse schrijver. Ze maken een bedevaart naar een grensstadje in Mexico, waar Archimboldi zou zijn gezien. Eenmaal in het plaatsje komen ze erachter dat de stad sinds jaren het decor vormt van een reeks afschuwelijke misdrijven. Op de vuilstortplaatsen van de stad worden regelmatig levenloze lichamen van vrouwen aangetroffen. Allemaal vertonen ze sporen van meedogenloze verkrachting en marteling. Dit boek werd in 2009 al geschreven, maar wordt nu opnieuw uitgebracht. Tijd om deze mix tussen een roman en een thriller maar eens op te pakken.
7: Eli Brown – Buskruit en kaneel
De enige manier waarop chefkok Owen Wedgwood kan voorkomen dat hij wordt vermoord, is door avond aan avond exquise gerechten te bereiden voor piratenkoningin Gekke Hannah Mabbot. Het verhaal vertelt over de manier waarop hij overleeft, de bijzondere manieren waarop hij gerechten bereidt onder zware omstandigheden en de queste van de kapitein. “Voor de liefhebbers van Robinson Crusoe en Pirates of the Carribean” staat er op de voorkant. Check en check dus kom maar op met dat boek!
De bibliothecaresse… lijkt me een heel mooi boek.
Mij ook :) Zo’n heerlijk ontroerend, hartverwarmend laat-de-herfst-maar-komen-ik-kruip-met-een-boek-op-de-bank boek!
Het eerste boek heb ik op mijn lijst gezet! Dit soort boeken spreekt mij altijd erg aan, ben net begonnen in de Poppenspeler van Warschau, ook een heel mooi boek. De overige titels spreken me niet zo aan…
Nee? Jammer! Gelukkig vind je mijn favoriet, De bibliothecaresse van Auschwitz wel interessant :)