Boeken

Mijn eerste e-book

Ik heb dan nog wel geen e-reader, ik heb wel een hele stoere Macbook Pro. Eentje waarop ik makkelijk e-books kan downloaden en lezen. Dat komt goed uit, want ik heb een recensie e-book ontvangen. Voor het eerst!

Ik kreeg zaterdag een persbericht via de mail binnen: Uitgeverij De Fontein maakte de uitgave van een thriller bekend, Oogcontact van Fergus McNeill. De thriller draait om een moordenaar die zijn slachtoffers op een wel heel bijzondere manier uitkiest. De moordenaar kijkt op zijn horloge en bepaalt een tijdstip. De eerste voorbijganger die vanaf dat moment oogcontact met hem maakt, gaat dood. Ik trok de stoute schoenen aan en ging er zondag eens voor zitten. Via een mail maakte ik kenbaar dat ik als boekenblogger wel geïnteresseerd was in een recensie-exemplaar.

Dat vond ik best eng, want het komt zo hebberig over. Zo van: Hoi, jullie kennen mij misschien helemaal niet maar ik wil toch iets van jullie ontvangen.” Dat ik me voor niets druk had gemaakt bleek wel uit de leuke en vooral vlotte reactie die ik kreeg: Natuurlijk mocht ik een recensie-exemplaar krijgen. Sterker nog, deze week zou ik daarvoor de bijbehorende link toegestuurd krijgen. Ik had namelijk gevraagd om een e-book. Dat is voor uitgeverijen namelijk wel zo makkelijk. En verhip: gisteravond kreeg ik al een link van de uitgeverij. Op mijn laptop staat momenteel dus mijn eerste preview recensie e-book gereed om door mij gelezen te worden. Blij!

e-book

Maar dat was niet het enige goede nieuws. Via de catalogus van diezelfde De Fontein uitgeverij had ik twee boeken aangevraagd. Via zo’n catalogus is dat toch minder eng dan er in een directe mail naar een redactie of contactpersoon naar vragen. In de mail van gisteren stond ook vermeld dat mijn aanvraag voor een van de boeken goedgekeurd was, dus binnenkort krijg ik ook e-book nummer 2 toegestuurd!

Op Twitter kwam ik de laatste tijd berichten (sorry: Tweets) tegen die me een heel ander beeld toonden. Die van het vele mailen naar uitgeverijen die niet bereidwillig tegenover het verstrekken van recensieboeken aan bloggers stonden. Ik ben daarom ook erg nieuwsgierig naar de ervaringen van andere boekbloggers. Ik weet dat er een enquete ingevuld kan worden en dat dit onderwerp in boekbloggersland (zou leuk zijn als zo’n plek echt bestond!) trending topic is. Het is als blogger reuze handig om voorrang te hebben op boeken, zodat er online vast voor het verschijnen van een nieuw boek veel aandacht voor is.

Dit was natuurlijk mijn eerste kennismaking met het krijgen van een recensieboek, maar ik kan me zo voorstellen dat andere, toekomstige, verzoeken, minder positief uitpakken. Wat voor tips kunnen jullie als mede-bloggers mij geven wat betreft het opzetten van een goede mail voor uitgeverijen? Of als een medewerker van een uitgeverij dit leest: Waaraan moet een goede mail voldoen, willen jullie het verzoek in overweging nemen? Vragen, vragen, vragen! Ik hoor graag van jullie. En nu eerst: aan Oogcontact beginnen. De Fontein: bedankt :)

Advertenties

6 gedachten over “Mijn eerste e-book

  1. Heel graag gedaan, Tessa! ;-) Mijn tip is: vol blijven houden. We hebben het allemaal erg druk op de uitgeverijen, maar als je blijft mailen komt het vanzelf goed. Groetjes van de pr-dame van De Fontein :)

  2. Sommige uitgevers hebben een boekenclub. Daar kunnen bloggers zich regelmatig inschrijven op vooruitlees-exemplaren of recensie-exemplaren. Er wordt vaak geloot wie de boeken krijgt. Er zijn er vaak redelijk veel beschikbaar. Voorbeelden van deze boekenclubs zijn de Xander leesclub en de Not Just Any Book club. Dit is een laagdrempelige manier om aan recensieboeken te komen. Wil je graag zelf mailen, dan helpt het bij mij in ieder geval om links toe te voegen naar eerdere recensies van jou over boeken van dezelfde uitgeverij. Of een verhaal over waarom de boeken van die uitgeverij zo vreselijk bij jou passen :P Als je redelijk veel bezoekers krijgt kun je dat eventueel ook als argument gebruiken. Maar heel veel ervaring heb ik ook niet met zelf mailen. Via twitter krijg ik ook wel eens spontaan boeken aangeboden.

    1. Dat zijn goede tips, bedankt Bianca! Die van de leesclubs vind ik heel interessant. Ik heb zoiets eens gedaan via Polare, met een boek van The House of Books. Ik ga me zeker eens verdiepen in de leesclub van Xander uitgevers en de Not Just Any Book club.
      En bedankt ook voor je tips over het mailen. Ik ga ze neerpennen en gebruiken ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s