Boeken

Op ontdekkingstocht in de Kringloop

Ik heb vandaag een totaal nieuwe boekervaring opgedaan. Een uur geleden ben ik namelijk voor het eerst naar een Kringloopwinkel gegaan om boeken te kopen. Een ervaring op zich.

Aangestoken door boekenclub-medelid Isabel -die op Facebook een prachtige leesstapel toonde die ze had gescoord in een Kringloopwinkel- dacht ik: daar ga ik ook eens heen. Maar zij is niet de enige enthousiaste Kringloopwinkel-boekenshopper. Ook collega Minke, vriendlief en nog een paar kennissen slaan hier weleens hun slag. “Zes boeken gehaald voor 5 euro!” Wauw, dat klinkt toch als een droom? (Nuchter en Fries als ik ben voorspelde ik geen al te beste boektitels maar volgens deze enthousiasteling zaten hier onder andere titels van John Irving tussen.)

Dus vandaag op naar de lokale Kringloopwinkel. Ik werd begroet door typische Tokkie-aandoende gezelligerds die me bevreemd aankeken: ze verwachtten om half zes ’s middags zeker geen klanten meer. De potsierlijke banken en eethoeken liep ik gauw voorbij, op zoek naar een goed gevulde boekenkast. Die vond ik al snel. En wat voor kast! Meters en meters kast, gevuld met boeken, boeken en nog meer boeken. Ik was echt onder de indruk.

Op naar leuke boeken. Ik stuitte meteen op twee Penguin-boekjes. Het waren echter verhalen die me niet aanspraken, van onbekende schrijvers, dus deze heb ik laten liggen. Maar het begin was goed: als ik deze al kon vinden, dan was er vast nog wel een andere titel die mij zou liggen. Of meerdere. Leuk detail: Op de achtergrond tetterde een huis-papegaai constant in mijn oor: “Koppiekrauw, hoi, kusje.”

kringloopboeken

Ik heb met veel geduld alle plankjes gescand, en twee leuke titels gevonden: Een huis in Toscane van Frances Mayes en Fashionista! van Lynn Messina Geen verstopte schatten dus, maar wel leuke boeken. Er lag van alles wat de moeite niet waard is om aan te schaffen; van streekromannetjes, Cupido-pockets en boeken over homoseksualiteit – en hoe dat te uiten- tot tuinboeken en ander hobbymateriaal. Maar voor een eerste bezoekje ben ik niet teleurgesteld.

En dan de prijs! Toen ik me met mijn twee boekjes meldde bij de kassa, werd ik verwelkomd door een norse, oude, afgeleefde man die zonder een greintje plezier zijn uren volmaakte. Hij bladerde door de boeken, kon geen prijs vinden en zuchtte toen maar (heel diep): “Nou, doe maar 2 euro.” Wauw! Zo goedkoop ben ik nog nooit uit geweest met boeken. Zelfs niet op de boekenmarkt. Mijn enthousiaste “Wauw! Dat is een mooie prijs!” kon echter alleen rekenen op een ‘zit je me nou in de maling te nemen’-blik. Gezellig, als er mensen met hart voor de zaak achter de kassa zitten. Maar wat kan het mij iets schelen: Ik heb spotgoedkope boeken ingeslagen! Nu opletten dat ik geen hoarder wordt.. :)

Voor herhaling vatbaar dus. En jullie, komen jullie weleens in de Kringloop voor het boekaanbod? Waar halen jullie goedkope boeken vandaan?

Advertenties

8 gedachten over “Op ontdekkingstocht in de Kringloop

  1. Dat is nog eens een koopje! Ik ben er toevallig laatst voor het eerst geweest maar helaas zat er niks voor me tussen. Althans, ik was op zoek naar kookboeken en reisboeken maar wat ik zocht, was er helaas niet. Wel veel thrillers maar de meesten had ik wel al gelezen, dus veel oude titels…

    1. Oh jammer! Wellicht is het aanbod weer aangevuld? Alleen die heerlijke, oude, schimmelachtige boeklucht is al de moeite van het bezoeken waard, al was ik blij toen in weer ‘frisse’ stadslucht kon inademen :)

    1. Oh wauw, dat is een mooie aankoop! :) hoop ook zulke deals te kunnen sluiten bij de Estafette winkel bij ons. Een uit de kluiten gewassen Kringloopwinkel, met volgens mijn vriend ‘een boekenhoek zo groot als onze woonkamer’. Kan niet wachten! Dit was nog maar deel 1 ;)

  2. Mocht je nog eens in Groningen komen dan vind je Books 4 life misschien wel leuk, dat is een boekenwinkel met tweedehands boeken die alle opbrengsten doneert aan Amnesty international en Oxfam Novib. Ik heb er laatst een hele stapel boeken naartoe gebracht (boeken doneren kan dus ook) en er staan best wel veel leuke, goed uitziende boeken tussen voor niet veel geld (een paar euro). En het is natuurlijk super dat je op die manier geld kunt doneren :) Enige nadeel is dat de winkel niet helemaal in het centrum zit, maar wel vlakbij. Misschien een leuke tip?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s