Boeken

Met de e-reader op pad

Enige tijd geleden postte ik hier een vrij negatieve (oke, ronduit negatieve) blog over e-readers. Niet te doen, niet leuk, niet echt, niet goed, enzovoort. Maar ik overweeg nu toch om er eentje aan te schaffen.

Hoe zit dat? Ik zie er toch een klein voordeel in. Klein, maar toch: een voordeel. Want in januari staat een leuke trip naar Vietnam/ Thailand gepland, en ik zal nimmer mijn leesbezigheden staken, alleen omdat ik eventjes in het buitenland zit. Er moeten dus boeken mee. De vorige keer in Thailand hebben vriendlief en ik ook rondgetrokken, en had ik ook leesvoer mee. In de papieren versie. Lekker ouderwets. Voor aan het zwembad, en aan het strand, in het vliegtuig, en het busje naar de excursies. Zelfs in de nachttrein heb ik hier en daar een pagina gelezen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het is wel extra gewicht dat je met je mee zeult.

boek vs e-reader

Gewicht dat ik ook had kunnen gebruiken voor leuke souvenirs. En kleding. En lokale boeken. Om thuis trots te stallen in mijn boekenkast: “Kijk eens, een echt vakantieboek!” Ik wil dus eigenlijk gewoon graag ruimte besparen. Mezelf een lol doen en geen zware boeken meer meenemen op reis. Mijn enige optie is dan een e-reader. Ja, ik durf de woorden te typen: Ik wil voor mijn volgende vakantie best een e-reader mee op vakantie. Omdat het gewoon handig is. Zo, ik heb het gezegd. Het hoge woord is eruit. Ik kom (enigszins) terug op mijn negatieve blogpost.

Nu ben ik me aan het inlezen (ha) over e-readers, maar het duizelt me nogal. Verschillende modellen, verschillende mogelijkheden. Dus hierbij vraag ik jullie: Als ik dan toch aan de e-reader ga beginnen voor vakanties (NIET voor dagelijks gebruik, daarvoor vind ik het lezen in een papieren boek veel te leuk) welke kan ik dan het beste nemen? Bestaat er überhaupt een duidelijk onderscheid/verschil tussen e-readers? Welke gebruiken jullie? 

Alvast reuze bedankt! Ik ga voorlopig eerst nog verder in mijn papieren boeken, heerlijk.. :)

Advertenties

17 gedachten over “Met de e-reader op pad

 1. Ik ben zelf heel blij met de Kobo Touch! Voor een uitgebreide review zou je eens op mijn site kunnen kijken, maar ik ben er erg tevreden over. Er is ook een Mini van Kobo, wellicht is dat iets voor jou?

  1. Wauw, wat een gave reviews! Klinkt echt goed, ik had geen idee wat je er allemaal mee kan, best heel uitgebreid, zo’n ding. De Kobo spreekt me tot zover wel aan, hij is ook niet te duur, dat is ook wel erg prettig. Is het echter wel goed te matchen met mijn Macbook? Dus werkt de software wel goed op een Macbook?

   1. Ja, er zitten veel functies op, maar ik gebruik heel veel niet. Ik lees er boeken op en kijk af en toe naar de statistieken, dat is wel grappig.
    Ik durf niet te zeggen of de software van Kobo op een Macbook werkt, maar ik zou eigenlijk niet weten waarom niet. Eerlijk gezegd heb ik het alleen maar gebruikt om mijn eReader te installeren, want als je al eBooks op je computer hebt staan zet je die gewoon over met Ctrl+C en Ctrl+V ;) Misschien dat je er meer over kan vinden op de Kobo site?
    Succes! Ik hoor het denk ik wel als je een keuze hebt gemaakt.

 2. Ik heb eerst je negatieve blog gelezen en daar sluit ik me dan ook volledig bij aan! Ja, het voordeel van een e-reader is dat je niet kilo’s boeken mee sjouwt en ja, als we volgend jaar weer voor een vliegvakantie gaan, schaf ik me waarschijnlijk ook wel zo’n ding aan maar…doe mij toch maar een gewoon boek, de geur van papier, het zelf bepalen wanneer ik een boek weg leg en geen geklooi met een lege accu en wat moet ik dan met al mijn verzamelde boekenleggers?
  Kortom, ik kan je geen tips geven!

 3. Hoi Tessa, ik lees de laatste 3 jaar bijna alles op mijn e-reader. Dat heeft natuurlijk te maken met mijn werk en verblijf in Afrika. Ik lees graag en het liefst in het Nederlands. Papieren Nederlandstalige boeken zijn nu eenmaal niet verkrijgbaar in Mozambique. Vroeger nam ik altijd een extra koffer mee met gemiddeld 15 boeken voor een verblijf van ca 3 maanden. Maar ik blijf het lastig vinden om zo ver vooruit te beslissen wat ik wil lezen. Met een e-reader (en mijn MacBook Pro) is dat probleem opgelost. Ik kan elk moment van de dag een boek kopen / downloaden.
  Ik lees graag op mijn BeBook. Het is een heel eenvoudig apparaat, geen extraatjes, geen tablet, gewoon zwart/wit. Een prettige functie vind ik het kunnen vergroten van de letters. Als het wat donkerder wordt, klik ik gewoon op een knopje en de letters worden groter. Dus nog geen gedoe met een leesbril.
  Romans en thrillers lees ik met plezier op mijn be-book. Non-fictie niet want dan wil ik graag vooruit en terug kunnen bladeren. Dat kan wel maar dat vind ik teveel gedoe. En kaartjes, tabellen, foto’s enzo kunnen niet vergroot worden. Dus non-fictie blijf ik in papieren versie kopen.
  Een laatste prettige functie vind ik … je kunt ook eigen PFD-bestanden op je e-reader zetten. Ik stel sinds een paar jaar mijn eigen ‘reisgidsen’ samen. Ik weet ongeveer waar ik naar toe ga. Ik zoek informatie op internet van die bepaalde streek of excursie. En dat plaats ik eerst in een word-document. Tenslotte sla ik alles op als PDF (ca 100 pagina’s) en voeg dat toe aan mijn e-reader. Dus geen extra gewicht van vaak zware reisgidsen in mijn bagage.
  Succes met je keuze. Groet uit Afrika

  1. Dag Koen, Bedankt voor je uitgebreide reactie. De BeBook klinkt ook erg goed. Eenvoudig is in mijn geval een goed gegeven, aangezien ik de e-reader enkel voor de vakantie(s) wil gebruiken. Het maken van eigen PDF-bestanden lijkt me ook fijn, alhoewel ik het denk ik weinig zal gebruiken. Word-documenten zijn wel heel fijn om op de e-reader op te slaan: voor recensies die ik wil bloggen, of ideeen voor blogposts die ik wil bewaren.
   Het grootste voordeel is natuurlijk het gebrek aan gewicht, maar toch een halve bibliotheek mee kunnen sjouwen. Hoeveel bestanden passen er op een BeBook? (niet dat ik verwacht meer boeken erop mee te willen nemen dan mogelijk is maar toch.. je kunt niet zeker genoeg zijn van jezelf)
   Groetjes uit het grijze Nederland.

 4. Ik heb er een van Sony. Ben er erg tevreden mee. Had van sinterklaas deel 2 van de Century-trilogy van Ken Follet gekregen (sommige boeken moet je gewoon in het echt hebben). Een boek van ongeveer 1 kilo. Dat zou mee op vakantie gaan omdat ik zo gewend ben aan de 160 gram van de e-reader. Uiteindelijk heb ik het boek digitaal gelezen. Ben dus helemaal om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s