Boeken

Betalen met Jane Austen

Hoewel ik slechts twee keer in Londen ben geweest en Engeland verder enkel ken van series als Geordie Shore en The Valleys kan ik wel volmondig zeggen: Ik hou van de Britten! Hun briefje van 10 pond krijgt namelijk de beeltenis van Jane Austen erop.

Toen ik het voor het eerst hoorde was ik nogal sceptisch: Zou het niet stiekem een grote hoax zijn? Maar nee, het is de Britten menens. Per 2017 prijkt het elegante gelaat van niemand minder dan schrijfster Jane Austen op de briefjes van 10. Ze vervangt hiermee Charles Darwin. De kritiek is niet van de lucht. Zo zijn verschillende Britse kranten tegen het besluit, en ook dichtbij wordt er kritiek geuit. Een collega die dit nieuws vernam zei smalend: “Tsja, waarom zou je Charles Darwin vervangen door een boekenschrijfster? Wat heeft Darwin ons nou gebracht…?!” Nou, ik vind het persoonlijk een heel goed voornemen!

Waarom zou je niet een van de belangrijkste klassieke schrijfsters vereeuwigen op een bankbiljet? Het merendeel van de biljetten in Groot-Brittannië bevatten namelijk mannelijke historische figuren. Het enige biljet met een vrouwelijke beeltenis, het briefje van 5 met Elizabeth Fry erop,  wordt in 2017 namelijk vervangen door de beeltenis van Sir Winston Churchill. Leuk, maar waar blijven de belangrijke vrouwen uit de Engelse geschiedenis dan? Er werd daarop een protest-actie begonnen waarop de Bank of England nu dus positief op heeft gereageerd.

Het nieuwe briefje van 10 pond, dat in 2017 verschijnt.
Het nieuwe briefje van 10 pond, dat in 2017 verschijnt.

Het biljet zal naast een portret van de schrijfster ook een afbeelding van Godmersham Park bevatten. Dit was het thuis van haar broer, die ter inspiratie stond voor veel van haar boeken. Ook is een illustratie van Isabel Bishop toegevoegd van Elizabeth Bennet, de hoofdpersoon uit Austen’s beroemde boek Pride and Prejudice. Deze klassieker wordt nogmaals aangehaald met de quote die onder het portret van Austen gedrukt staat: “I declare after all there is no enjoyment like reading!” Dit werd door personage Caroline Bingley gezegd.

Ik vind dit een fantastisch nieuw bankbiljet. Het is een grote ode aan de literatuur, en uiteraard het oeuvre van Jane Austen in het bijzonder. Daarnaast is voor mij persoonlijk vooral een ontzettend goede reden om in 2017 nogmaals een bezoekje te brengen aan het altijd bruisende Londen. Want een stuk briefgeld met de beeltenis van zo’n grote schrijfster erop, dat is toch een echte musthave voor een boeknerd als ik? Lang leve de Britten!

Advertenties

2 gedachten over “Betalen met Jane Austen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s