Boeken

Het ultieme boekenhol

Shakespeare and Company. Het is een begrip onder boeknerds alom. Ikzelf was er, ondanks eerdere bezoekjes aan Parijs, nog nooit geweest. Tot nu.

Afgelopen weekend was ik voor een romantisch uitstapje met vriendlief (een tienjarig jubileum dient groots gevierd te worden) in Parijs. Omdat ik inmiddels geheel en al uit de kast ben als boeknerd, was het volkomen verantwoord voor mij om langs deze beroemde boekwinkel te gaan. Want zeg nou zelf: een boekwinkel waar aspirant-schrijvers werken, dat op een toplocatie gevestigd is en een en al geschiedenis uitademt met een enorm aanbod aan oude én nieuwe boeken, wie wil daar nu niet heen?

De winkel was gelukkig snel gevonden. Het is letterlijk om de hoek bij de Notre Dame. Het zit in een kleine inham in de straat, waardoor er een klein pleintje gevestigd is voor de deur. Ideaal om het aanzicht van de winkel in je op te nemen, nog idealer om foto’s van het aanzicht van de winkel te nemen. En het was druk, razend druk! Op de stoep stond het vol enthousiaste boekfanaten, allemaal even druk met het sneupen tussen boeken en het nemen van zoveel mogelijk foto’s. Ik moest zelfs even op een Nederlander wachten voor ik een ‘kaal’ shot kon nemen van de winkel in zijn geheel.

Voor de ultieme boekwinkel, blij! :)
Voor de ultieme boekwinkel, blij! :)
Het 'buitenaanbod' van Shakespeare and Company
Het ‘buitenaanbod’ van Shakespeare and Company

En toen ging ik naar binnen. Ik trad dit heerlijke, ultieme, fantastische boekenhol binnen. Wat een boeken! Overal waar ik keek waren boeken. Opgestapeld in muurhoge kasten, de ene kast nog voller dan de ander. Shakespeare and Company is letterlijk tot de nok toe gevuld met boeken. Romans, literatuur, thrillers, kinderboeken, non-fictie, biografieën, klassiekers, hobby-boeken, chicklits: alles wat je maar aan boekengenres kunt bedenken, is hier aanwezig. Lekker knus op elkaar geperst. Want aan loopruimte, daar doet Shakespeare and Company zo weinig mogelijk aan. En dat is maar goed ook, want het draait per slot van rekening om de boeken.

De winkel is gevuld met leuke details, zoals deze mooie typemachine tussen de boeken.
De winkel is gevuld met leuke details, zoals deze mooie typemachine tussen de boeken.
Bovenin de winkel was meer ruimte om te bewegen/ te lezen.
Bovenin de winkel was meer ruimte om te bewegen/ te lezen.

Ik keek werkelijk mijn ogen uit. Wat een aanbod, wat een chaos, wat een krapte! Shakespeare and Company is niet alleen een winkel met een aanbod aan oude boeken, maar ook een winkel met een ‘oude’ uitstraling. De loopgedeeltes zijn smal, kronkelig en nauw en de boeken nemen alle ruimte in. Er staan langs de boekenkasten handige ladders. Noodzakelijk, want de boeken staan zo hoog opgestapeld, dat je zonder de ladder niks ziet van al het moois boven op de planken. De winkel heeft twee verdiepingen. Boven is het -iets, niet heel veel- ruimer, met aparte leeshoekjes. Eentje voor kinderen, met leuke kleurplaten aan de muur en fijne kussens om op te zitten, een ander voor volwassenen, met een mooie fauteuil of bankjes met kussens. De muren boven zijn gevuld met echt klassieke, ouderwetse boeken. Van die bibliotheek-boeken die mensen voor de sier in hun kast hebben om indruk te maken. Met bordeauxrode, donkergroene of donkerblauwe kaften en gouden letters.

Mooie prenten langs de trapwand.
Mooie prenten langs de trapwand.
In het raamkozijn op de eerste verdieping staat deze mooie combinatie.
In het raamkozijn op de eerste verdieping staat deze mooie combinatie.

Maar wat vooral heel leuk is bovenin de winkel is het aparte ‘hokje’ waarin aspirant-schrijvers hun werk kunnen verrichten. Het is misschien 1,40 meter hoog en een meter breed, en het bevat een schrijftafel, een knalgele typemachine en veel, heel veel post-its en memo’s aan de muren. Daarnaast staan er -hoe kan het ook anders- boeken in het hokje. Over schrijven, het schrijfproces en het opdoen van inspiratie. Hoe handig wil je het hebben?

In het hokje voor de schrijvers: memo's, briefjes en post-its, de muurtjes hangen er vol mee.
In het hokje voor de schrijvers: memo’s, briefjes en post-its, de muurtjes hangen er vol mee.
gelukkig hebben ze ook de nieuwste boeken bij Shakespeare and Company: superblij met deze 'geheime' thriller van J.K. Rowling!
Gelukkig hebben ze ook de nieuwste boeken bij Shakespeare and Company: superblij met deze ‘geheime’ thriller van J.K. Rowling!

Ik had jullie graag nog meer moois van wat Shakespeare and Company te bieden heeft, willen laten zien met foto’s. Helaas werd het me bij binnenkomst van de winkel al direct verboden foto’s te maken. Cultuurbarbaren! Maar, baldadig als ik ben, heb ik toch leuke foto’s kunnen maken. En boeken gekocht: Sherlock Holmes en The Cuckoo’s Calling. Met stempels, want dat hoort erbij! Shakespeare and Company is zeker de moeite waard om te bekijken, maar zorg ervoor dat je een kleine, verstopbare camera meeneemt, zodat je ongezien naar hartelust kunt fotograferen. Ik kan nu al niet wachten om hier nogmaals naartoe te gaan!

Deze mooie, goed gevulde tas heb ik als trofee mee naar huis genomen
Deze mooie, goed gevulde tas heb ik als trofee mee naar huis genomen

4 gedachten over “Het ultieme boekenhol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s