Boeken

Gulzig en hebberig: dat ben ik!

Op de blog van Boekboetiek.blogspot.nl kwam ik een post tegen over de zeven hoofdzonden, toegespitst op het lezen van boeken. Hoe zondig ben ik eigenlijk? Ik wilde daar heel graag achter komen dus ik heb de vragen die op de blog stonden, voor mezelf ingevuld. Zie hier het resultaat:

1: Hebzucht – Wat is je duurste boek? Wat is het minst dure boek?

Bij dure boeken denk ik direct aan oude, eerste uitgaves die door verzamelaars in antiekwinkels worden gekocht. Van die afgeleefde, geknakte, verweerde boeken die een ontzettende gave, vintage uitstraling hebben. Helaas ontbreekt het me nog aan dergelijke boeken, maar wat niet is kan nog komen. Het duurste boek dat ik nu in bezit heb zal ongetwijfeld een hardcover zijn. Een boek als Melktanden bijvoorbeeld. Die zal hooguit 25 euro hebben gekost, maar dat vind ik nogal wat. Meestal besteed ik niet meer dan 20 euro aan een boek. Op goede dagen – denk: Boekenfestijn- sla ik meerdere boeken voor 1 euro in. En daar geniet ik dan extra van. Ik ben en blijf een echte Hollandse.

melktanden

2: Toorn – Met welke auteur heb je een haat/liefde relatie?

Hier moest ik even diep over nadenken. Maar na lang graven heb ik er toch eentje gevonden: John Grisham. Via mijn moeder heb ik zo’n beetje zijn hele oeuvre gelezen in mijn tienerjaren, en de ene keer beviel dat beter dan de andere keer. De cliënt en De jury waren geweldig, maar De claim, Het laatste jurylid en Achter gesloten deuren vielen weer tegen. Waarom? Omdat het me daar begon op te vallen dat Grisham wel erg graag terugvalt op zijn juridische achtergrond. De ene pagina na de andere wordt gevuld met jargon, uiteenzettingen van oude rechtszaken en achtergrondinformatie over de advocatuur en trucs van advocaten. Leuk voor een rechtenstudent, niet leuk voor mij.

3: Gulzigheid – Welk boek heb je zonder een spoor van schaamte steeds opnieuw verslonden?

Bij deze zonde moet ik bekennen dat ik een vooral vroeger een enorm gulzig kind was. Boeken van De vijf, De dolle tweeling en later ook boeken als Mosje en Reizele heb ik verslonden. Maar dat was wellicht meer uit gebrek aan andere leuke boeken –ik kreeg vroeger echt te weinig zakgeld- dan uit gulzigheid. Een boek dat ik enkele jaren geleden keer op keer heb gelezen –dit keer wél uit gulzigheid- is het eerste boek over Bridget Jones. Nadat ik die uit had, wist ik zeker dat ik hem weer eens wilde lezen, en daarna nog eens, en nog eens. Het dagboek van Bridget Jones is een boek waar ik geen genoeg van kan krijgen!

bridget jones

4: Gemakzucht – Welk boek dat je aan het lezen was heb je uit luiheid laten liggen?

Boeken die ik uit luiheid laat liggen zijn vaak dikke boeken. Zo ook mijn meest recente voorbeeld: Het lot van de familie Meijer. Toen ik het boek kocht, dacht ik dat het een voor mij compleet nieuw boek was, maar toen ik er in begon te lezen daagde het me: Deze had ik al eens gelezen. De eerste keer had ik hem niet uitgelezen, dus ik hoopte op beterschap. Dit keer zou ik hem uitlezen. Echt, heus.. Niet dus. Een eerste voorteken had kunnen zijn dat ik het boek enkel las voor het slapengaan, maar ik hield mezelf voor de gek. Ik ben niet verder dan driekwart gekomen. Het verhaal begon me tegen te staan. Het duurde te lang voor ik door het verhaal heen was. Jammer. Misschien is driemaal scheeprecht?

fam meijer

5: Hoogmoed – Over welk boek praat je als je wilt klinken als een heel intellectuele lezer?

Nu vind ik mezelf niet een heel intellectuele lezer, ik lees meer dan genoeg chicklits, maar af en toe is het wel leuk om zo op anderen over te komen. Op verjaardagen en feestjes word ik door steeds meer mensen naar mijn boekmening gevraagd. Veelal betreft dat vragen over Vijftig tinten grijs (mijn mannelijke vrienden zijn erg geïnteresseerd in de aantrekkingskracht van het boek: klopt het dat het een goed boek is?) maar ook naar boeken als De Hongerspelen wordt gevraagd, en ik moet vaak tips geven: wat is leuk om te lezen? Welke boek is echt iets voor mij? Ik raak er steeds bedrevener in deze vragen goed te beantwoorden (hoe meer je leest, hoe meer kennis je hebt en meer tips je kunt geven dus dat zit wel goed bij mij). Maar intellectueel? Welnee. Ik heb wel klassiekers van Jane Austen en Charles Dickens gelezen, maar maakt mij dat intellectueel? Het boek Anna Karenina heb ik meerdere keren geprobeerd te lezen maar ik liep er steeds mee vast. Te droog, te zwaar, te langdradig. Geef mij maar een fijne roman of thriller!

6: Lust – Wat vind jij het meest aantrekkelijk in mannelijke of vrouwelijke personages?

Ik hou heel erg van sterke karakters. Mannen en vrouwen die ondanks tegenslagen in zichzelf blijven geloven en zichzelf blijven. En karakters die een flinke dosis zelfspot hebben en niet op hun mond zijn gevallen. Heerlijk, van die personages die lekker van zich afbijten.

7: Afgunst – Welk boek zou je het liefst als geschenk willen ontvangen?

Dit vind ik eigenlijk meer een vraag voor de hoofdzonde ‘Hebzucht’. Maar goed: ik werk het rijtje keurig uit, dus welk boek zou ik het liefst als geschenk willen ontvangen? Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat mijn blog te weinig ruimte biedt voor mijn must reads-lijstje, dus ik volsta in dit geval met te zeggen: Er zijn heel veel boeken die ik nog als geschenk zou willen ontvangen! De nieuwe Bridget Jones, Verdronken hart, Breakfast at Tiffany’s, etc. Was het maar vast weer kerst! Ik ben namelijk nooit uitgelezen.

 

Als ik mijn antwoorden zo bekijk valt het best mee toch? Ik vind mezelf – afgezien van wat gulzigheid en hebzucht hier en daar- niet zo’n grote zondaar. Wat zijn jullie zonden? Durf je ze met mij te delen? Ik ben benieuwd!

Advertenties

2 gedachten over “Gulzig en hebberig: dat ben ik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s