Boeken

Je suis folle de Paris!

Over precies een maand is het zover: dan vertoeven vriendlief en ik in het romantische Parijs. De stad der liefde, de stad van de mode, de lichtstad: wij gaan er een ongetwijfeld heerlijk weekendje genieten. Om alvast in de stemming te komen heb ik een lijstje samengesteld met romans die mijn leuk lijken/ die ik leuk vind en die zich in Parijs afspelen. Leuk ter inspiratie, ook leuk om achteraf te vergelijken – in willekeurige volgorde genoteerd.

1: Remco Campert – Een liefde in Parijs

Een liefde in Parijs gaat over Richard Sanders, een schrijver, die terugkeert naar Parijs voor de promotie van zijn nieuwe boek. Hij heeft jarenlang in de stad gewoond. Wanneer hij in de stad rondloopt, komt hij een vrouw tegen die zegt hem te kennen. Hij graaft in zijn geheugen, maar kan de link niet leggen. Terwijl het verhaal vordert, wordt er een goed beeld geschetst van Parijs. Zowel het Parijs van het heden, als het Parijs van de herinneringen van Sanders. Sommigen vinden het boek tegenvallen, anderen zijn er juist lyrisch over. Ik wil het graag zelf ontdekken.

een liefde in parijs remco campert

2: Lindsey Kelk – Ik hou van… Parijs

Lindsey Kelk schreef voor Ik hou van… Parijs het boek Ik hou van… New York en Ik hou van… Londen. Daarin maakten lezers kennis met journalist Angela Clark, die vanuit Londen naar New York verhuisde. In dit boek gaat ze, quelle surprise, naar Parijs. Haar vriendje neemt haar daarheen mee voor een lang weekendje weg. Eenmaal in Parijs wordt ze benaderd door een modetijdschrift om tijdens haar verblijf over de hippe en trendy plaatsen in de modestad te schrijven. Dit boek klinkt hilarisch, en bovendien: hippe, trendy plaatsen die beschreven worden? Kom er maar door!

ik hou van parijs

3: Michael Berg – Nacht in Parijs

De freelance journaliste Chantal werkt en woont in Parijs. Dan krijgt ze een telefoontje: Naomi – een kennis- is in Parijs meegegaan met een zakenman. Hij kreeg een hartaanval en is daaraan bezweken. In paniek is Naomi er vandoor gegaan. Chantal duikt in de zaak en komt erachter dat de overleden zakenman een politicus is. Wanneer ze naar het huis gaat dat Naomi heeft omschreven, is het lijk nergens te vinden. Dit verhaal lijkt me heerlijk om bij weg te dromen, een thriller met als podium Parijs: ik hou ervan.

nacht in parijs

4: Victor Hugo – De klokkenluider van Notre Dame

Wie kent deze klassieker niet? Disney maakte er een kindvriendelijke versie van, vol liedjes, romantiek en goede bedoelingen. De roman van Victor Hugo, uit 1482, schetst een iets grimmiger, realistischer beeld van het Parijs in de Middeleeuwen. De gebochelde Quasimodo valt als een blok voor de charmante, knappe zigeunerin Esmeralda. Hij moet vechten tegen de maatschappij, en haar liefde. Dit is een must, deze kon in mijn ogen gewoon echt niet ontbreken op dit lijstje.

victor hugo

5: Jeremy Mercer – Books, baguettes and bedbugs

Dit Engelstalige boek heb ik zelf onlangs besteld. Ik blogde al eerder over het ongetwijfeld fabuleuze winkeltje Shakespeare & Company, een van de oudste en meest beroemde boekwinkels van Parijs. Volgende maand zal ik hier heen gaan, maar het is altijd leuk om er op voorhand – of achteraf om ervaringen te vergelijken- over te lezen. In Books, baguettes and bedbugs vertelt Mercer over zijn kennismaking en verblijf met zowel de boekwinkel als de stad zelf. Dit boek staat op mijn lijstje omdat ik zelf de winkel ga bezoeken en erg benieuwd ben hoe een verblijf voor een schrijver daar ervaren wordt.

books baguettes and bedbugs

6: Petite Anglaise – Catherine Sanderson

De Britse Catherine woont met haar man en dochtertje in Parijs. Om aan de dagelijkse sleur – is dat uberhaupt mogelijk in een wereldstad als Parijs?!- houdt ze een blog bij. Ze vertelt openhartig over haar belevenissen, gevoelens en activiteiten. Voor haar alter ego gaat er een wereld voor haar open. Ze krijgt een verhouding met een van haar lezers en wordt dan gedwongen keuzes te maken in haar leven. Dit boek lijkt me ontzettend leuk! Het oogt leuk, en het lijkt me een innemend verhaal met veel Parijs op de achtergrond.

petite-anglaise-book

7: Dan Brown – The Da Vinci Code

De Da Vinci Code: wat een bestseller, wat een enorme hit! Dit boek zette Parijs weer op de kaart en kan natuurlijk niet in mijn lijstje ontbreken: Er worden volop foto’s genomen bij plekken die van betekenis zijn in het verhaal, het Louvre wordt overstroomd door Da Vinci Code-fans en je kunt zelfs een heuse The Da Vinci Code-tour door de stad houden. Voor wie het verhaal niet kent: professor Robert Langdon heeft een ontmoeting met een curator van het Louvre, maar deze wordt vermoord voor het gesprek kan plaatsvinden. Langdon wordt als hoofdverdachte gezien, en samen met Sophie Neveu, de kleindochter van de curator, vlucht hij. Dan blijkt er een spoor van aanwijzingen voor Langdon te zijn achterlaten, die alleen hij en Sophie kunnen oplossen.

davinci

Advertenties

2 gedachten over “Je suis folle de Paris!

  1. Van de boeken die je opsomt heb ik enkel ‘Ik hou van Parijs’ gelezen en dat vond ik echt een leuk boek! Sindsdien ben ik helemaal weg van de chicklits van Lindsey Kelk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s