Boeken

Een ratjetoe aan boeknerds

Het leuke aan een Boekenfestijn in de stad is dat het andere boekenliefhebbers aantrekt. En laten die er nu in allerlei soorten en maten rondlopen: een feest voor het oog!

Zodra ik bekomen was van het eerste gevoel van nietigheid bij het zien van de enorme omvang van de hal heb ik me donderdag gestort op het vinden van boeken. Zoals ik al eerder blogde ging dat van een leien dakje. Hup, in het mandje! Hup, in het mandje! Hup, in het mandje! Ik leek Holle Bolle Gijs wel, alles mocht bij mij ingeleverd worden. Maar ondanks het zware shopgeweld heb ik goed om me heen gekeken naar de andere bezoekers: wat zijn dat eigenlijk voor mensen?

Wat me direct opviel is de verhouding man/vrouw. Niet al te verrassend is het merendeel van de bezoekers van een Boekenfestijn vrouw. Hier en daar slentert er een verdwaasde, verveelde echtgenoot achteraan om waarschijnlijk de eindrekening te betalen en zijn vrouw in de waan te laten dat ze een leuk dagje samen weg zijn geweest, maar over het algemeen lopen er veel vrouwen rond. Alleen, met een vriendin, met een moeder of dochter of zus. Het deel met de hobby-boeken en stripboeken is een ander verhaal: daar val je als vrouw juist behoorlijk uit de toon.

Een boekenfestijn trekt de meest uiteenlopende boeknerds: leuk!
Een boekenfestijn trekt de meest uiteenlopende boeknerds: leuk!

Maar wat zijn het dan voor vrouwen? Nerdie? Uitgeblust? Hipsters? Of gewone huisvrouwen op zoek naar een literair verzetje in hun dagelijkse sleur? Van alles wat eigenlijk. Ik zag jonge vrouwen op zoek naar chicklits, huisvrouwen op zoek naar thrillers, oma’s op zoek naar streekromans, reguliere vrouwen op zoek naar alles en nerdy vrouwen speurend tussen de strip- en mangaboeken. Uiteraard hield ik zowel mijn ogen als oren gespitst, en dit zijn enkele zinnen die ik van verschillende vrouwen heb opgevangen: “Waar is nu dat boek dat ik in het foldertje had gezien? Die zou hier toch ergens moeten liggen?”, “Weer eentje die ik van mijn lijstje kan strepen.”, “Oh dit is nog best duur. Ik had de boeken toch iets goedkoper verwacht” en “Wauw, wat een luxe! Deze miste ik nog.” Vanzelfsprekend zijn dit uitspraken van vrouwen die in gezelschap van iemand anders -man danwel vrouw- verkeerden. Echte psycho’s die hele verhalen tegen zichzelf afstaken heb ik niet gezien.

Wat me opviel is dat de meeste vrouwen goed voorbereid naar het Boekenfestijn kwamen. Met een gameplan, net als ik. Min of meer. Ik heb vrouwen in hun agenda zien strepen en vinken, krassen op piepkleine post-its en krabbelen op notitievelletjes. Check, check, check! Glimlachend keek ik ze na: sprekend mezelf! Natuurlijk heb ik ook een blik geworpen op de mandjes van anderen. Wat hadden zij voor boeken geshopt? Zou er nog iets bijzitten waarvan mijn boekenhart ook sneller klopt? Of is het waardeloze meuk en kon ik trots zijn op mijn eigen verzameling? Over het algemeen kon ik erg trots zijn op mezelf. Ik heb echt boeken gehaald waarvan ik zin heb om ze te lezen.

En hoe zullen mensen mij bekeken hebben op het Boekenfestijn? Ik heb een ongetwijfeld erg serieuze blik gehad in mijn ogen. Compleet gefocust op het inslaan van boeken. Gefocust op de rijen en rijen boeken die ik nog na moest lopen, in plaats van op de andere bezoekers -hier en daar een gluur- of afluistermomentje daargelaten. Een vriendin meende te weten hoe ik daar heb rondgelopen: “Ik zie ook een soort huishoudbeurs voor Tessa voor me, trolley mee, graaien, elleboogjes geven, op tenen staan…” Het had zomaar gekund maar ik had een vrije dag en dus geen haast. Was er een vooruitzicht geweest van werk, dan was ik wellicht iets gehaaster geweest en dus ook onbeleefder.

Ik ben het meisje met de strakke blik gericht op de boeken in plaats van de mensen, met de hebberige blik in mijn ogen en de scheve nek om alle titels van de boeken te kunnen lezen. Ik ben geen hipster, maar ook zeker geen huismus. Maar het belangrijkste waaraan je me kunt herkennen: de ronduit tevreden, wellicht zelfs gelukkige blik in mijn ogen omdat ik weet dat ik helemaal op mijn plek ben bij het festijn. Lang leve het Boekenfestijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s