Must reads

Must reads juni: spannende boeken

Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.

Aangezien juni de maand van het spannende boek is, heb ik een speciaal lijstje met thrillers, horrors en andersoortige spannende boeken geselecteerd. Het lijstje bevat niet alleen nieuw te verschijnen boeken, maar ook gouwe ouwes.

1: Truman Capote – In koelen bloede

Deze heb ik voor mijn verjaardag opgestuurd gekregen vanuit Australië, van mijn lieve vriendin Syrina. “Een echte boekennerd heeft natuurlijk Truman Capote in haar boekenkast! Ik ben helemaal fan, ben benieuwd wat jij ervan vindt”, stond er in het begeleidend briefje. Tijdens een van onze meest recente Skype-gesprekken ben ik er -schaam schaam- achter gekomen dat deze Capote ook de schrijver is van Breakfast at Tiffany’s. Met In koelen bloede gooit hij het over een heel andere boeg: misdaad. De achterflap belooft een ‘magistrale reconstructie van een gruwelijke moordzaak, waarin Capote de kunst van de romanschrijver paart aan de techniek van de journalist.” Dit boek was het begin van een geheel nieuw boekgenre: non-fictie-roamn, oftewel faction (denk: Thomas Ross).

in koelen bloede

2: Orhan Parmuk – Ik heet Karmozijn

Ik blijf nog even in Australische sferen, want ook dit boek staat op het lijstje dankzij mijn andere-kant-van-de-wereld-vriendin Syrina. Ik vroeg haar naar haar favoriete boeken en hier kwam zij mee. Elk hoofdstuk is vanuit een andere ik-vorm geschreven. Een hoofdstuk is zelfs belicht vanuit het ‘oog’punt van een geldstuk. “Die beschrijft hoe hij van hand tot hand gaat, en zelfs dat hij bij iemand in de mond wordt gestopt om te voelen of hij wel echt is. Het geldstuk vindt dat de mond stinkt, naar knoflook”, vertelde ze enthousiast. In Ik heet Karmozijn moet een moord worden opgelost in het Istanbul van de 16e eeuw. Ook bevat het boek liefdeselementen. Het won een Nobelprijs, dus ik ben reuze benieuwd.

ik heet karmozijn

3: Erik Valeur – Het zevende kind

In de jaren ’60 van de vorige eeuw worden in een Deens ziekenhuis zeven kinderen geboren, die alle zeven ter adoptie worden opgegeven. Hun toekomst lijkt veilig, maar op de vooravond van het zestig-jarig bestaan van het ziekenhuis wordt een anonieme brief verstuurd. Een van de kinderen draagt een geheim met zich mee, zo groot dat het bij uitkomst voor grote consternatie zal zorgen. Dit boek heb ik al een tijdje op het oog. Voor mijn werk als boekrecensent voor 8WEEKLY krijg ik elke week een lijst boeken toegestuurd waaruit ik kan kiezen om te recenseren. Dit boek stond op mijn lijstje maar was al aan iemand anders vergeven. Tijd om deze gemiste kans in te halen!

erik valeur

4: Lisa Unger- Verdronken hart

Karin Slaughter is fan, de meeste recensie-sites zijn lyrisch: hoog tijd om zelf ook eens aan dit boek te beginnen. Lisa Unger wordt dan wel de ‘koningin van de psychologische thrillers’ genoemd, voor mij is en blijft dit Karin Slaughter. Verdronken hart gaat over twee verschillende vrouwen: Emily, die op het punt staat een desastreuze beslissing te nemen en Kate, die bezig is aan de hand van oude dagboekfragmenten een roman te schrijven. De vrouwen kennen elkaar niet, maar zijn beide wel onderweg naar dezelfde plek: Heart Island. Dit eiland blijkt een grimmig geheim te hebben.

lisa unger

5: Stephen King- Joyland

De horror-koning is terug! Stephen King is een van de weinige schrijvers die me letterlijk kippenvel weet te bezorgen. Wat een gestoorde, geniale verhalen weet hij toch steeds te schijven! Zijn nieuwste boek, Joyland, wordt het verhaal vertelt van Devin Jones, die een baantje heeft bij het pretpark Joyland. Er doen allerlei wilde geruchten de ronde over Linda Grey. Zij werd in het pretpark vermoord en nu schijnt haar geest hier nog steeds rond te zwerven. En zij blijkt niet de enige jonge vrouw te zijn die in de buurt van het pretpark vermoord is.

stephen king joyland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s