Boeken

To app or not to app

HELP! Ik sta in dubio, zo vreselijk in dubio. Ik weet even niet wat ik moet doen.

Het zit namelijk zo: Ik heb een ogenschijnlijk fantastische app gevonden voor mijn telefoon genaamd ‘Romance Book Library’. Dit is een app waar je de twintig grootste/bekendste klassieke romans mee kunt lezen. Rechtstreeks vanaf je telefoon, hoofdstuk voor hoofdstuk beschikbaar.

Ik heb het niet over de minste boeken: Wuthering Heights, Jane Eyre, The Scarlet Letter, Madame Bovary, The Three Musketeers en The Great Gatsby. Zoals je misschien ziet zijn deze titels in het Engels. Dat komt omdat het een Engelse app is dus de boeken die erop staan zijn de Engelse versies. Nu is dat voor mij op zich geen probleem: ik lees wel vaker een boek in het Engels.

Waar ik mee zit is het volgende: Ik heb me op deze blog sterk uitgesproken tegen het gebruik van e-readers onder het motto: Er gaat niets boven lekker zitten met een echt papieren boek die ik kan ruiken, voelen en doorbladeren. Hoe tastbaarder, hoe beter. En nu ben ik bang mijn geloof te ‘verloochenen’. Ik ben namelijk gevallen voor de charmes van deze app. Want zeg nu ook zelf: Dit ziet er toch bijzonder aanlokkelijk uit, wetende dat al deze titels compleet, helemaal, zonder ontbrekende hoofdstukken, zonder daarvoor te betalen, beschikbaar staan op mijn telefoon, in te kijken wanneer ik maar wil?

Dit ziet er toch heeeel verleidelijk uit? Een virtuele boekenplank met klassieke pareltjes die gratis tot mijn beschikking staan.
Dit ziet er toch heeeel verleidelijk uit? Een virtuele boekenplank met klassieke pareltjes die gratis tot mijn beschikking staan.

Precies. Het is net of ik me in een virtuele snoepwinkel bevindt. Ik weet niet eens meer hoe ik erop gekomen ben, ik weet alleen nog dat het een prachtig moment was toen ik de Romance Books Library-app ontdekte. Al die boeken tot mijn beschikking, in een virtuele boekenkast: jummm!

Maar… ik haat e-readers. Oke, haten is misschien een groot woord, maar e-readers hebben absoluut niet mijn voorkeur. Waarom dan toch deze app? Omdat ik zo graag The Great Gatsby wil lezen! Jane Eyre, Pride and Prejudice, Anna Karenina: ik ken het al. Heb de verfilmingen zelfs gezien. Maar The Great Gatsby, ‘DE Amerikaanse klassieker’, die nog niet. En ik wil het zo graag lezen. Dan kan ik daarna namelijk ook de film gaan zien. Ik was gisteren al in de boekhandel op zoek naar het boek van F. Scott Fitzgerald, maar die was er niet (hoe slecht: de film verschijnt morgen in de bios, dan snappen die boekhandelaren toch wel dat ze dat boek moeten bestellen?!).

Het duivels fijne boek in kwestie: The Great Gatsby
Het duivels fijne boek in kwestie: The Great Gatsby

Deze app is dus eigenlijk een laatste redmiddel. Een sluiproute om toch snel het boek te kunnen lezen zodat ik de film kan gaan bewonderen. Maar het voelt als een ontzettend groot geval van valsspelen. Het boek lezen via mijn telefoon druist namelijk in tegen mijn gevoel, mijn geloofwaardigheid zelfs.

Dus wat moet ik doen? Voor The Great Gatsby een uitzondering maken en het lezen op mijn telefoon? Of toch nog even verder zoeken naar het papieren boek – in het Nederlands ofwel Engels? HELP! Alle advies is welkom, heeel erg welkom! :)

Advertenties

2 gedachten over “To app or not to app

  1. hahaha lieve Tessa toch. Een echt groot liefhebber kan niet wachten en zet al haar principes aan de kant voor een van haar grote liefdes! ik zou een lekker kopje thee maken en met je telefoon diep onder je dekens kruipen om daar in totale afzondering deze vreselijke zonde te begaan! Ge-no-hot!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s