Recensie

Recensie: Drie zussen

Drie zussen – Bi Feiyu

Dat ik fan ben van Aziatische boeken heb ik al eens besproken op mijn blog. Dat ik een nieuw Aziatisch boek had gekocht was ook bekend. Maar nu heb ik deze ook eindelijk eens kunnen lezen. En ja hoor: het was een steengoed boek!

“Rare jongens, die Chinezen”, wordt weleens gezegd. Voor de Chinezen in dit boek kan dat als buitenstaander ook zeker gelden. De vrouwelijke personages uit Drie zussen van Bi Feiyu zijn wel heel eigengereid en opmerkelijk. De drie zussen in kwestie, Yumi, Yuxiu en Yuyang hebben elk hun eigen persoonlijkheid en eigen sores. Ze proberen er ondanks tegenslagen in het leven het beste van te maken. De een slaagt daar zeer goed in, voor de ander verloopt het leven iets dramatischer.

drie zussen

Het verhaal begint met de oudste zus, Yumi. Als oudste dochter neemt zij het merendeel van de huishoudelijke taken op zich. Omdat haar moeder liever zonnebloempitten eet dan omkijkt naar haar kinderen neemt ze op een gegeven moment de huishouding zelfs officieel over. Haar vader, een notoire vreemdganger, kijkt niet naar hen om: Hij wilde enkel een zoon, niet de zeven dochters die hieraan vooraf gingen. Yumi is een koppig, slim en geliefd meisje die uiteindelijk trouwt met een vooraanstaand Partijlid. Als ze haar man, die uit een eerder huwelijk al twee kinderen heeft, een kind schenkt, is haar toekomst verzekerd.

Haar zusje Yuxiu vergaat het minder goed. Al van jongs af aan ligt ze in de clinch met zus Yumi, wiens autoriteit ze niet accepteert. Ze wordt door Feiyu omschreven als een ‘vos’ met vossenstreken die maar niet willen verdwijnen. Ze komt door haar vossenstreken in de problemen, maar vaak is het ook haar redding. Ze weet precies wiens kant ze moet kiezen bij conflicten en hoe ze haar charmes in de strijd moet gooien om haar zin te krijgen. Als ze in hun geboortedorp verstoten wordt vlucht ze naar haar inmiddels getrouwde zus Yumi. Hier probeert ze een plekje in het huishouden te krijgen, in eerste instantie ten koste van haar zus, maar later aan de zijde van haar zus.

Dan is er nog een van de jonge zusjes, Yuyang, wiens verhaal jaren later afspeelt. In de nadagen van de Culturele Revolutie zijn er nog veel gebruiken en denkwijzen die nog aangehouden blijven. Een van de tradities die in ere wordt gehouden is zelfkritiek leveren. Elke student moet zelfstudie verrichten, waarbij ze voor zichzelf na moeten gaan waar ze zich kunnen verbeteren. De sociale controle is groot, heel groot. Yuyang krijgt een belangrijke rol toebedeeld door haar klassenleraar wanneer hij haar vraagt haar klasgenoten te bespioneren. Dit heeft verregaande gevolgen, maar Yuyang wordt hier niet door aangetast.

Drie zussen is een prachtig verhaal over hoe drie totaal verschillende vrouwen proberen te overleven in een zeer vrouw-onvriendelijke cultuur. Het is echt ongelooflijk te lezen hoe er over vrouwen werd gedacht in die tijd. Niet alleen door mannen, vrouwen onderling konden er ook wat van! Als de moeder van Yumi, Yuxiu en Yuyang wordt besproken door de buurvrouwen en ‘tantes’ wordt gezegd: “Alleen maar meisjes baren en dan ook nog weigeren haar benen te openen voor haar man? Wat denkt die feeks wel niet!” Veel steun hoefden vrouwen destijds dus niet van elkaar te verwachten. Het was echt elk voor zichzelf.

Feiyu beschrijft op brute maar ook poetische wijze het alledaagse leven van Chinezen in de nadagen van de Culturele Revolutie. Vrouwen stellen weinig voor, zijn er om zonen te baren en hun man te dienen op elke manier denkbaar en kunnen zelfs niet op elkaar vertrouwen. De drie zussen die beschreven worden zijn zeer uiteenlopend qua karakter. Dit is prettig en realistisch, want geen vrouw is hetzelfde. De problemen die ze elk voor zich ondervinden worden soms heel nuchter aangepakt, terwijl een andere vrouw van wanhoop niet weet wat ze met zichzelf aan moet en tot zelfmoord wordt gedreven. Het is die dramatiek die zo typerend is voor de Chinese literatuur. Alles wordt heel intens beleefd.

Feiyu heeft op rauwe, realistische wijze de problematiek van vrouwen in de Chinese samenleving beschreven, en haalt hiermee eigenlijk keihard uit naar vrouw-onvriendelijkheid. Hoewel de vrouwen die hij beschrijft zelf ook niet de braafsten zijn dringt hij wel goed door tot de psyche van de vrouwen en zet goed uiteen wat hen drijft. Dit boek kan daarom ook gezien worden als ode aan de Chinese vrouw, die, ondanks de vele tegenslagen en problemen die haar overkomen, altijd haar zelfrespect behoudt.

Bi Feiyu – Drie zussen €22,95

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s