Uncategorized

Lang leve de typemachine

Ik ben dan wel boeknerd, ik ben ook -getuige deze blog- iemand die veel en graag schrijft. Mijn opleiding Journalistiek kwam niet uit de lucht vallen. En wat past er nu beter bij een schrijver/ journalist dan een oude typemachine om dat echte schrijversgevoel op te roepen?

Ik ben vandaag trotste eigenaresse geworden van mijn eigen, babyblauw gekleurde, typemachine! Zo’n mooie oude, waarbij je flink hard op de toetsjes moet tikken om een letter op papier te krijgen. Zo’n eentje waar vroeger de razende reporters naarstig hun verhalen op tikten om daarna hun kopij aan te leveren bij de hoofdredacteur. Met een plastic capje op, revers om en een dikke, stinkende sigaar in hun mond.

Zo’n typemachine waar de moderne klassiekers op getikt werden. Ik zie de schrijvers – Du Perron, Hugo Claus, Gerard Reve- al kromgebogen en met bezweet voorhoofd over hun typemachine gebogen zitten waar de mooiste verhalen op ontstonden. Voor mij is een typemachine niet alleen een unieke manier om verhalen mee te schrijven, maar ook een blast from the past. Een manier om me verbonden te voelen met die grote schrijvers van weleer.

Waar ik de mijne voor ga gebruiken? Het grootste deel van de tijd zal mijn typemachine dienen als prachtig decoratiestuk in mijn woonkamer, maar ik zal er zeker ook korte verhalen op schrijven, boodschappenlijstjes op uitwerken en briefjes schrijven voor vriendinnen – snailmail dus.

En wie weet: misschien komt er binnenkort ook een blog van me in typ-stijl. Er bestaat namelijk al een app voor iPhones en de iPad! Nu heb ik zelf – behalve mijn laptop- niks van Apple, maar het kan niet lang duren voor Electratype ook voor Android-toestellen beschikbaar is. Lang leve de typemachine!

En dan nu de foto’s:

Mijn nieuwe favoriet in huis: een blauwe typmachine!
Mijn nieuwe favoriet in huis: een blauwe typemachine!
ook heel belangrijk: alle toetsjes zitten erop! :)
Ook heel belangrijk: alle toetsjes zitten erop! :)
Ik zie de lettertjes al dansend op commando van mijn aanslagen heen en weer schieten :)
Ik zie de lettertjes al dansend op commando van mijn aanslagen heen en weer schieten :)
My precious: een oldschool, jaren '50 retro typmachine
My precious: een oldschool, jaren ’50 retro typemachine
Advertenties

6 gedachten over “Lang leve de typemachine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s