Recensie

Recensie: Het Marco-effect

Het Marco-effect – Jussi Adler-Olsen

Een nieuw deel in de Q-reeks: die moest ik natuurlijk a la minute kopen! Sinds het verschijnen van deel 1, De vrouw in de kooi, ben ik verslingerd aan deze reeks. Deel 5 zou net zo geweldig worden, toch?

Het Marco-effect vertelt over de 15-jarige Marco, een zigeunerjongen die door zijn oom Zola gedwongen wordt te bedelen, stelen en in te breken. Als hij ontdekt dat zijn oom hem kreupel wil maken, vlucht hij. Hij komt hierbij ten val in het graf van een vermoorde bankmedewerker. Deze blijkt vermoord te zijn door zijn oom Zola.

Heel crimineel Kopenhagen maakt jacht op Marco, die ondertussen probeert te achterhalen wie deze bankmedewerker was en waarom hij vermoord is door Zola. Ondertussen is Carl Morck bezig zijn afdeling Q te redden en neemt een zaak aan die wel erg veel raakvlakken blijkt te hebben met de situatie waarin Marco verkeert.

marcoIn Het Marco-effect wordt niets geschuwd: geweld, moord, vooroordelen, corruptie, fraude, kindsoldaten; alles passeert de revue. De samenhang ontbreekt echter. Marco wordt overal weggehoond, krijgt overal wantrouwige blikken toegeworpen en kan enkel op zichzelf vertrouwen. Een ouder homopaar die hem onderdak verschafte keert hem genadeloos de rug toe als blijkt dat hij gezocht wordt door criminelen. Er bestaat werkelijk geen goede ziel in Kopenhagen die hem kan helpen. Hij is volledig overgeleverd aan de grillen van de straat.

Wat betreft de leden van de Q-afdeling zelf: er wordt achtergrond geboden in hun verleden, maar niet in de mate waar je als trouwe lezer van de hele reeks om zit te springen. Het verleden van Assad, de rechterhand van Carl, bijvoorbeeld. Wie de reeks heeft gelezen weet inmiddels dat hij een mysterieus verleden heeft en rake klappen uit kan delen. Een afdelingshoofd kent hij van vroeger, uit het Midden-Oosten. In dit boek wordt nog steeds geen tipje van de sluier opgelicht. Helaas. Het mysterie Assad blijft voorlopig nog een mysterie.

Maar dat is niet het enige dat tegenviel. Het verhaal is te breed uitgemeten. Het komt te langdradig op me over. De spanning die voelbaar is als het verhaal over Marco gaat, verdwijnt zodra het vanuit het oogpunt van een van de andere personages gaat. Over Carl kom je als lezer vooral te weten dat hij zeer ontevreden is met zijn werksituatie en dat hij het moeilijk vindt zichzelf te herpakken als zijn relatie verbroken wordt, maar je wordt niet verrast of in spanning gehouden door briljante vondsten die het team maakt.

Het team van Carl stort zich in het begin van het boek eerst op een andere zaak in het kader van het inwerken van Rose, maar dit leidt alleen maar heel erg af van de rest van het verhaal. Ik snap waarom het gedaan wordt: de tijd die verstrijkt terwijl Marco op de vlucht is, moet gevuld worden met verhalen over de gebeurtenissen in de levens van de andere personages. Maar dit had minder excessief gekund. Adler-Olsen gaat wel erg diep in op persoonlijke kwesties van verschillende personages die achteraf gezien weinig toevoegden aan het verhaal. Bijvoorbeeld als bad guy bankdirecteur René uitgebreid wordt ingeleid en er langdurig wordt gesproken over zijn vrouw, een ware kenau.

Al met al is deel vier van de Q-reeks eerder een tegenvaller dan een welkom nieuw deel. Het verhaal komt maar moeilijk op gang, het duurt lang voor de puzzelstukjes worden samengevoegd en het duurt nog langer voor Marco daadwerkelijk in het vizier van Carl en zijn team komt en het verhaal pas echt goed op gang komt.

Ik hoop dat deel zes gauw verschijnt en de nare smaak die ik van deel vijf kreeg, weg kan spoelen. Adler-Olsen heeft in dit boek teveel willen vertellen. Ik hoop dat hij in deel zes weer doet waar hij zo goed in is: een spannende thriller schrijven met brokjes achtergrondinformatie over de rechercheurs van team Q.

Jussi Adler-Olsen – Het Marco-effect  €17,50

Advertenties

7 gedachten over “Recensie: Het Marco-effect

 1. Hi Tessa,

  Volgens mij is Het Marco-effect het vijfde deel van de serie. Het is voor mij het eerste deel wat ik van deze Q-serie lees, en ik deel jouw bezwaren. Bovendien heb ik de indruk dat het wat knullig vertaald is (oubollige dialogen).

  Wat ook vreemd is (maar ook wel weer geestig). Assad en Rose komen bekwaam over, maar hun baas Carl is nogal een brokkenpiloot. Maar misschien is dat wel de opzet van de serie.

  1. Verhip, helemaal gelijk: het is alweer deel 5!
   Carl is inderdaad een probleemgeval: opvliegend, eigenzinnig, koppig en alles behalve populair bij zijn collega’s. Maar zijn karakter is hier wel erg overdreven negatief, Assad en Rose krijgen wel erg de voorkeur van Adler-Olsen.
   Ben benieuwd hoe deel 6 zal zijn, fijn in ieder geval om te lezen dat ik niet de enige ben die deze opvattingen heeft.
   Mocht het helpen: deel 1 t/m 4 zijn wel heel goed en spannend! Zeker proberen :)

   1. Ik ben tot nu toch meer van Jo Nesbo (de Harry Hole-reeks). Ken je die? Echt een aanrader. Vooral psychologisch en karakterologisch sterk. Harder en duisterder dan de Q-reeks, maar met subtiele humor en geniale cliffhangers.

   2. Ja Harry Hole is een veel mooier karakter! Ik heb twee boeken gelezen van Jo Nesbo, weet zo de titels niet meer maar eentje maakte veel indruk op me; daarin wordt Hole uit Hong Kong teruggehaald om aan een zaak te werken. Goed verhaal, steengoed karakter inderdaad.
    Hmmm… Ik denk dat het tijd wordt me hier weer eens in te verdiepen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s