Boeken

Missie: boeken scoren

De één heeft er niks mee, de ander gaat juist helemaal los op alcohol of shop-adrenaline: vandaag was het voor de laatste keer Koninginnedag. Mijn missie: goedkope, leuke boeken op de kop tikken.

Ik had er zo’n zin in: ik zou eens flink mijn slag slaan op de vrijmarkt. Vergeet de huldiging van de nieuwe koning: ik zou op boekenjacht gaan! De dag begon goed. Op Facebook zag ik dat een oud-schoolvriendin met haar prullaria op de markt stond. “Heb je ook boeken in de aanbieding?” stuurde ik haar. “Ja, ik heb boeken, haha” luidde het antwoord. Zodra ik met vriendlief in de stad was, begon de zoektocht naar haar kleedje. Die was gelukkig snel gevonden, maar goede boeken? Nee, helaas, ik had ze of al gelezen, of zelf thuis op de boekenplank.

image

Maar ik treurde niet: de hele stad lag immers nog voor me. Overal werden boeken verkocht: stripboeken, tijdschriften, biografieën, historische romans, streekromans, thrillers, spirituele boeken, literatuur en doktersromannetjes. Vooral deze laatste categorie was in grote getale aanwezig. Het was of iedere verkoper dacht: dit jaar wordt het jaar dat Danielle Steele het huis uitgaat. Overal waar ik keek lagen ze uitgestald: de vurige, heftige, intense liefdesboekjes die menig huisvrouw in goede tijden in vuur en vlam hebben gezet, maar nu zonder omkijken bij de vrijmarkt-meuk waren geplaatst.

image

Ergens halverwege de middag begon het me te dagen: ik zou geen geschikte, leuke, mooie, ontroerende boeken voor in mijn verzameling vinden. Het aanbod was gewoon niet wat ik ervan had verwacht. Vriendlief, driftig op zoek naar dvd’s en stripboeken van de Kleine Robbe, verwoordde het als volgt: “Het is net als bij mij, zoeken naar dat ene leuke boek, of die ene leuke dvd. Je zoekt naar een speld in de hooiberg.”

Dat was precies hoe het ging: ik zocht naar een speld in een hooiberg. Misschien waren mijn verwachtingen te onrealistisch: want waarom zouden mensen hun bestsellers op de vrijmarkt aanbieden als ze er via marktplaats of bol.com veel meer geld voor kunnen krijgen? Nee, op de vrijmarkt wordt enkel leesvoer aangeboden wat voor een mild prijsje verkocht mág worden. Hier en daar spotte ik wel een kwalitatief goed boek, bv. de Harry Potter-reeks, De Vliegeraar of een fijne thriller van Tess Gerritsen. Leuk, maar die heb ik al.

image

Ik denk dat het veilig is te zeggen dat ik al teveel boeken heb, en teveel eisen heb gesteld aan boekshoppen op de vrijmarkt. Er waren weinig pareltjes, maar toch ben ik niet helemaal zonder lege handen naar huis gegaan. Vriendlief is namelijk erg goed geslaagd in zijn aankoopjes. Hij zocht nog strips van de Kleine Robbe, en dat is gelukt: zeven exemplaren hebben we gescoord voor 5 euro! Heb ik toch nog iets leuks te lezen vanavond :)

image

Wat betreft de rest van de dag: ikme flink uitgeleefd op hamburgers, pizzapunten en frisdrank. Mijn voeten hebben dringend een massage nodig en mijn hoofd tolt van alle drukte en indrukken. Het was hoe dan ook een geslaagde laatste Koninginnedag. Volgend jaar welllicht meer geluk op de eerste Koningsdag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s