Boeken

De bibliotheek-politie

Weten jullie nog dat ik blogde over mijn angst dat ik aan de schandpaal genageld zou worden wegens een niet-teruggebracht boek naar de bibliotheek? Gisteravond keek ik een oude aflevering van Seinfeld en daar kwam mijn grote angst voorbij: de bibliotheek-politie!

In de bewuste aflevering staan Seinfeld en zijn vrienden terecht voor allerhande aanklachten, maar de rode draad is dat ze moreel verwerpelijk bezig zijn geweest en een schande zijn voor de maatschappij. Er wordt teruggeblikt op eerdere afleveringen en zaken die naar voren komen zijn het laten deporteren van een Pakistaanse restauranthouder, het geven van een tweedehands rolstoel waar vervolgens een ongeluk mee gebeurt en het stelen van roggebrood van een oud dametje. Wat mij echter het meest heeft ‘aangegrepen’ is de getuigenis van een heuse bibliotheek-agent!

Oh mijn God, ik bestierf het bijna. Wat hilarisch! De agent werd in het getuige-bankje geroepen om te verklaren dat er een boek niet was ingeleverd. Al 25 jaar niet! De reacties van de aanwezigen in de rechtszaal logen er niet om: afkeurende geluiden, opengesperde ogen, wijdopen monden: Hoe was dat mogelijk!?

Maar Seinfeld was niet de enige aanwijzing die ik vond over het ‘bestaan’ van bibliotheek-agenten. Wat te denken van de strip Book Hunter? Ene Shiga heeft op internet een aantal strips gemaakt over heuse ‘book hunters’. “Our first priority is to recover those books safely“, spreekt een van de hoofdpersonen zelfs uit. Briljant! Wat kun je hier leuk mee uit de voeten: book hunters op zoek naar stoute kindertjes die nog een plaatjesboek onder hun bed hebben liggen, of naar volwassenen die te lui zijn een exemplaar terug te brengen. De arrestaties zullen ongetwijfeld onvergetelijk zijn! “Je staat onder arrest voor het ontvreemden van Pinkeltje.”

Leuk: een heuse strip over de bibliotheek-politie
Leuk: een heuse strip over de bibliotheek-politie!

Het kan echter ook heel anders.. Stephen King, meester van het horror-genre, heeft zijn briljante, maar toch ook wel enigszins zieke geest, losgelaten op bibliotheek-medewerkers. In zijn boek The Library Policeman beschrijft hij de belevenissen van Sam Peebles die twee boeken bij de bibliotheek leent. Hij wordt gewaarschuwd door de bibliothecaresse: “Pas op, deze boeken moeten wel weer ingeleverd worden anders krijg je de Librarian Policeman achter je aan!” Ik heb het boek, een novelle, nog nooit gelezen, maar het klinkt angstaanjagend goed! Een soort ver-enging van de Bookhunter-strips.

Gelukkig hebben we altijd Disney nog, om er een vrolijke variant op te maken. Hun films ‘The Librarian‘ (het loopt geloof ik tot deel 4 inmiddels) laten zien dat bibliothecarissen ook stoere, Indiana Jones-aandoende, onverschrokken mannen kunnen zijn die het goede in de wereld vertegenwoordigen en verdedigen. Is er gelukkig toch nog hoop voor kindjes over de hele wereld: Bibliothecarissen zijn niet perse eng. Maar lever toch maar wel op tijd je boeken in. Je weet maar nooit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s