Boeken

Goed gevulde vogelhuisjes

Zelden heb ik zoiets schattigs gezien als de Little Free Library. Oftewel: de gratis minibibliotheek aan de rand van de weg of bij iemand in de tuin waar mensen een boek kunnen meenemen, en een ander boek terug kunnen plaatsen. 

Het doet me zo sterk denken aan die bidhuisjes die je langs de snelweg hebt in Frankrijk. Vroeger zag ik ze geregeld tijdens vakanties en elke keer verbaasde ik me erover dat zoiets nog kon bestaan. Mensen konden voor een rustmoment langs de kant van de weg doneren aan de plaatselijke kerk, die een mooi Maria-beeldje met een doneerbakje en een minibijbeltje in de berm van de provinciale wegen had staan. Er werd uitgegaan van een puur, eerlijk en oprecht vertrouwen in de medemens. Niemand zou het in zijn hoofd halen geld te stelen van het doneerbakje, en het beeldje van Maria -of een andere heilige- werd al helemaal niet beklad.

Ik had nooit gedacht dat zoiets mogelijk zou zijn in Nederland. En nu staan er langs de snelwegen ook echt geen bidhuisjes, maar wel iets heel anders, unieks. Iets waar ook veel vertrouwen in de medemens voor nodig is: de minibibliotheek. In een schattig, op een vogelhuisje lijkend, huisje staan achter een glazen raampje allerlei boeken opgesteld. Het glazen raampje kan gemakkelijk geopend worden en de inhoud van de minibibliotheek kan eruit gepakt worden, zonder restricties. Zonder dat iemand zegt: He, je mag maar zes boeken meenemen en die moeten binnen drie weken weer terug. Nee, deze boeken zijn om te ruilen. Tegen je eigen boeken.

Een goed gevuld vogelhuisje (bron: streetartutopia.com)
Een voorbeeld van zo’n goed gevuld vogelhuisje (bron: streetartutopia.com)

Op internet barst het van de verhalen van initiatiefnemers die ontdekten dat boeken soms de hele wereld over waren gegaan. Het fenomeen van de Little Free Library begon in Amerika, met als visie: het delen van boeken maar ook het onder de aandacht brengen van het plezier dat je aan lezen kunt beleven. Er zijn inmiddels in talloze landen gevulde ‘vogelhuisjes’ opgedoken, wereldwijd ruim zesduizend. Ook in Nederland: Den Haag, Nijmegen en nu ook in Friesland!

In de Leeuwarder Courant las ik dat in Wijnjewoude nu ook een minibibliotheek staat, daar moet ik heen! Initiatiefneemster Katja de Bruin vertelt in de kran dat ze geïnspireerd raakte door het Amerikaanse initiatief. Haar minibibliotheek is de vijfde van Nederland en de eerste in het Noorden, hulde! Er staat nu dus gewoon een gratis minibibliotheek aan de kant van de weg in Wijnjewouden of all places.

Ik weet wat ik binnenkort ga doen: zorgen dat ik met iemand in de auto kan meerijden naar Wijnjewoude en maar eens even naar een minibibliotheek. Gewoon, om het verschijnsel eens met eigen ogen te aanschouwen. Gewoon, om te kijken of er nog fatsoenlijke boeken tussenzitten. Gewoon, om te kijken welke boeken ik zelf kan doneren. Want: voor wat hoort wat.

4 gedachten over “Goed gevulde vogelhuisjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s