Boeken

Ode aan…. Chinese literatuur

Chinese literatuur: je houdt ervan of juist helemaal niet. Ik ben er een grootliefhebber van. Waarom? Nou, dat zit zo:

1: Beeldspraak

Als de Chinezen ergens goed in zijn dan is het wel het schrijven van prachtige volzinnen vol beeldspraak, synoniemen en subtiele woorden die, als je er over nadenkt, lang niet zo subtiel bedoeld zijn. Denk aan de Chinese namen voor een pasgeborene: In het Nederlands klinkt het volgens cabaratier Najib Amhali – en menig ander- als vallende pannen, maar in werkelijkheid zijn deze namen prachtige omschrijvingen als ‘lieflijke lotusbloem’ of iets wat hierop lijkt. Chinezen noemen het beestje in de literatuur vaak niet bij de naam, zoals wij Hollanders zo gewend zijn. Dit levert in mijn ogen prachtige verhalen op.

Mijn verzameling tot dusver: er ontbreken nog een paar boeken, die liggen ergens in een kast of doos verstopt.
Mijn verzameling tot dusver: er ontbreken nog een paar boeken, die liggen ergens in een kast of doos verstopt.

2: Cultuur

De wereld van de Chinezen is een unieke wereld, net als dat de Nederlandse wereld ook een unieke wereld is. De Oosterse, en dan met name Chinese, cultuur spreekt voor veel mensen nog steeds tot de verbeelding. Via de literatuur wordt een mooi inkijkje geboden in de wereld van de ‘Oosterlingen’. Wat te denken van een boek van Lulu Wang, waarin ze zeer gedetailleerd schrijft over het begrafenisritueel, of uberhaupt een roman over het leven van een gemiddelde Chinees: er valt zoveel uit te halen. Wilde zwanen, drie dochters van China van Jung Chang is niet alleen een boek over het leven van drie generaties vrouwen in China, het biedt ook veel informatie over de Culturele Revolutie die plaatsvond onder bewind van Mao Zedong, het harde boerenleven in de provincies en de modernisering van de Chinese samenleving.

3: Het is weer eens iets anders

De vergelijking is misschien heel stom maar: Elke dag aardappelen eten gaat op een gegeven moment de keel uithangen. Tijd voor iets anders: Chinese hap bijvoorbeeld. Met lezen is het voor mij wat dat betreft precies hetzelfde. Ik hoef niet continu romans te lezen, of thrillers, of Westerse boeken. Chinese literatuur biedt een totaal andere wereld die vaak het uiterste vergt van je inbeeldingsvermogen omdat het allemaal zo onbekend en anders is dan wat je zelf kent en gewend bent te lezen. De schrijfstijl is totaal anders (zie punt 1) en de Chinese samenleving biedt ook genoeg voer tot nadenken / inbeelden.

Op mijn to-read-lijstje: Bi Feiyu
Op mijn to-read-lijstje: Bi Feiyu

Mocht je nu denken: Zo, die beperkt zich ook lekker tot enkel de Chinese literatuur, think again! Ook Japanse, Koreaanse of Vietnamese boeken vind ik leuk. Dagboek van een geisha van Arthur Golden heb ik van voor naar achter en weer terug helemaal stukgelezen. Ook boeken als Yakuzadochter van Shoko Tendo, Keizerin uit het volk van John Burnham Schwartz en Gestolen leven van Adam Johnson verslind ik.

Ik ben dan ook heel blij met het boek dat ik afgelopen weekend bij de post vond: Drie zussen van Bi Feiyu. Het is lang geleden dat ik een Aziatisch boek heb gelezen dus ik verheug me er erg op. Dit boek gaat over drie zussen die in de nadagen van de Culturele Revolutie opgroeien. Ze proberen elk op hun eigen manier iets van het leven – dat in die tijd niet erg vrouwvriendelijk is- te maken. Er komt na het lezen uiteraard een recensie van op deze blog te staan, dus to be continued!

3 gedachten over “Ode aan…. Chinese literatuur

    1. Haha ja ik wist zelf eerst ook niet dat ik het zo leuk zou vinden. Misschien helpt het ook wel dat ik erg heb genoten van mijn reis naar Thailand (dus: verre oosten) en een Aziatisch vriendje heb :)

  1. Misschien ook een aanrader: De prachtig geschreven verhalenbundel van Antonin Cee TUSSEN EIGEN EN ANDER meenemen. Een must van
    een boek in deze “eeuw van Azie” waar lovende krtieken op kwamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s