Recensie

Recensie: dit zijn de namen

Dit zijn de namen – Tommy Wieringa

Een groep vluchtelingen probeert uit alle macht te overleven in een genadeloze steppe. Ondertussen probeert politiecommissaris Pontus Beg in een stadje aan de rand van de steppe in het reine te komen met zichzelf. In deze prachtige roman weet Tommy Wieringa deze twee werelden op zeer geslaagde wijze tot elkaar te brengen.

tommy

De groep vluchtelingen bestaat uit een aantal mannen, een vrouw en een jongen. De groep wordt op de voet gevolgd door ‘Afrika’, oftewel de Ethiopische man die de achterhoede vormt. De ontberingen die de groep moet doorstaan zijn verschrikkelijk. Al hun menselijkheid lijkt ze te zijn ontnomen: het ieder voor zich, geweld en verkrachting wordt niet geschuwd en als je achterop raakt, heb je pech. Doden of bijna-doden worden zonder wroeging beroofd van hun schamele bezittingen; schoenen, veters, een trui of sokken.

De wetteloosheid van de steppe wordt afgewisseld door de corruptheid van het steppe-stadje. Iedereen probeert een beter leven voor zichzelf te krijgen, en de politie doet hier net zo hard aan mee. Steekpenningen zijn aan de orde van de dag en politiegeweld wordt niet geschuwd. De commissaris van de politie, Beg, doet hier in zekere mate aan mee. Maar tevreden over zijn leven is hij niet. Op zoek naar zichzelf eindigt hij bij een rabijn, die hem inzichten en advies geeft.

Dan komen de twee werelden samen: de vluchtelingen arriveren in het grensstadje. Vel over been zijn ze, vergelijkingen met de overlevenden van de concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog worden opgevoerd. Dan ontdekt de politie dat ze iets met zich meedragen dat getuigt van een misdrijf. Een zwaar misdrijf. Pontus Beg moet achter de waarheid zien te komen: wat heeft zich op de steppe afgespeeld?

Tommy Wieringa heeft een intrigerende roman geschreven over de duistere kanten van de mens, en hun zoektocht naar het licht. De verweving van de twee werelden is prachtig uitgewerkt. Langzaam maar zeker wordt steeds meer duidelijk wat er is gebeurt op de steppe, en hoe de groep tot deze daad is gekomen. De gebeurtenissen in de steppe worden afgewisseld door de zoektocht van Pontus Beg naar zichzelf.

Op het eerste gezicht lijken deze twee verhalen niet bijster veel met elkaar te maken te hebben maar schijn bedriegt. Beide zijn op zoek naar verlichting. De groep door beschaving te vinden, Beg door zijn verleden te ontrafelen en zijn ware zelf te ontdekken. Zijn verleden en de tocht van de vluchtelingen blijken veel raakvlakken te hebben. Welke dit zijn, mag je als lezer zelf ontdekken.

Dit is een prachtige roman vol haast poetisch genoteerde overpeinzingen van Wieringa, briljante plots en zeer overtuigende personages. Wieringa biedt verdieping waar dit nodig is en sarcasme waar dit gepast is. Het is een boek met vele thema’s, personages en gebeurtenissen, maar het wordt op geen enkel moment verwarrend of teveel. Wieringa biedt een duidelijk rode draad – op zoek naar verlichting- die alle subverhalen prima bij elkaar houden. Een aanrader!

Dit zijn de namen – €19,95

4 gedachten over “Recensie: dit zijn de namen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s