Boeken

Waarom ik nooit een e-reader neem..

Stel je voor: Je ligt op een strandbedje, je handdoek is nog nat van het water dat je meenam uit de zee, de zon brandt op je huid en je voelt de warmte. Loom pak je een zonnebril, smeert je in en draait je daarna om naar je tas om iets te lezen te pakken.

Is datgene dat je uit je tas pakt een e-reader of een ouderwets, papieren boek? Ik weet het wel: voor mij niks anders dan de papieren versie van een verhaal. E-readers: hoe klinisch wil je het hebben?! Natuurlijk is het fijn dat je tien boeken mee kan nemen voor een spotgewicht van nog niet eens twee kilo -dan past er veel meer aan kleding en schoenen in je koffer, jippie!- maar stel je het volgende voor: Je bent bijna bij de ontknoping van een spannende thriller. Eindelijk kom je erachter wie de moordenaar is! Nog een bladzijde en de geheimen worden aan je onthuld. En dan….. Batterij leeg! Weg boek! AARGH!!

Dat is toch de nachtmerrie van elke zichzelf respecterende boekenwurm? Je laat je toch niet zomaar weggerukt worden uit een spannende passage? Boeken leg je weg wanneer je dat zelf wilt, niet wanneer de batterij dat besluit voor je neemt! En dan nog iets: Wat nu als er zand in je e-reader komt? Bij een papieren boek schud je de korrels er zo af, met een e-reader lijkt het me toch iets lastiger.

Lijkt het me, ja. Ik heb me er nooit aan gewaagd. Het lijkt me gewoon helemaal niks. Kom je thuis na een lange dag achter de computer op ’t werk te hebben gezeten en wil je ontspannen, pak je een nieuw elektronisch apparaat erbij om te ‘ontspannen’. Over vierkante ogen gesproken! Als ik mezelf voorstel met een e-reader op schoot, komt er ook altijd een hoofdpijn-moment in voor. Al dat getuur naar een computerscherm, dat is toch niet goed voor de mens?

To e-read or not to e-read, makkie: NOT!
To e-read or not to e-read, makkie: NOT!

Ik hang liever achterover met een lijfelijk, echt, papieren boek. Een papieren boek waarbij ik de puntjes van de nog te lezen bladzijdes heerlijk om kan krullen, waarbij ik de bladzijdes -per ongeluk- kan besmeren met het lekkers dat ik tijdens het lezen aan het eten ben! Ik wil de luxe hebben om mijn boek af te raggen. Me flink uit te leven met het maken van ezelsoortjes, de kaft helemaal omkrullen en met mijn vieze vingers afdrukken achterlaten in mijn boek. Mijn boek, die ik na alle vrijheid kan molesteren zodat niemand anders zich erin kan vergissen dat het mijn boek is. Behalve de dure, mooie, ontroerende beoken. Daar blijf ik met mijn tengels vanaf.

En dan nog iets over die e-readers… Wat heb je aan een Billy-kast van de IKEA als je die niet kunt vullen met de prachtigste boekentitels? Ik blogde al eens over mijn ideale leeskamer met lig-/zitstoel, ideale temperatuurregeling en vooral wanden en wanden vol boeken. Het wordt een armetierige kamer als de planken van de wandkasten slechts gevuld worden door een enkele, lelijk ogende, e-reader. “Welkom op mijn leeskamer. Rechts van u ziet u mijn verzameling romantische boeken, thrillers, klassiekers, chicklits en literaire werken verzameld op de e-reader.” Ja, dan ben je snel klaar.

Nee, geef mij maar een ouderwets boek om in te sneupen, in te bladeren, in te krullen en ook lekker aan te ruiken. Want een e-reader mag dan schoon, slim, makkelijk opbergbaar en meeneembaar en helemaal van deze tijd zijn, een e-reader zal nooit zo lekker ruiken als een boek. Tot ze e-readers op de markt brengen die aanvoelen en ruiken als een echt boek, blijf ik bij het papier!

Wat vind jij? E-reader of papieren boek? Welke heeft de voorkeur?

5 gedachten over “Waarom ik nooit een e-reader neem..

 1. Ha, ik dacht ook altijd zo. Totdat ik vorig jaar een e-reader kocht. Met een batterij doe je met gemak een maand. En ik lees veel, heel veel. Ik ben verkocht, vind het heerlijk om via de e-reader te lezen. Het ding weegt maar een paar honderd gram dus da’s ook nog ‘ns hartstikke licht. Daarbij, mijn boekenkast was al voller dan vol, dus … ;-)

  1. Oh dat gaat nog best lang mee, ik vind de batterijduur van mijn laptop (ongeveer 8 uren) al ontzettend lang! Maar ik hou voor nu nog veel te veel van het ompielen met een boek. Lekker bladeren, omkrullen, nou ja: alles wat ik al schreef!
   Mijn boekenkast is ook al goed gevuld, maar er kan altijd meer bij! Zo’n e-reader werkt dan toch een beetje averechts.

 2. Ik doe met de batterij van mijn BeBook ruim een maand. Volgens BeBook kan ik minstens 10.000 keren op een knopje drukken. Dat zijn heel veel pagina’s … En naar een schermpje turen valt best mee … het is geen tablet – je kijkt niet naar ‘licht’ dus het is net zoals naar papier turen.
  En ik geef toe … een papieren boek heeft meer karakter. En meer herinnering achteraf. Griekse strandkorrels sijpelen uit de boekenkast, verdroogde insecten tussen de pagina’s. omgekrulde bladzijden omdat het begon te regenen enzovoort …

  1. Dag Koen, dat gaat mooi lang mee zeg! Ik had echt verwacht dat de meeste e-readers hooguit een paar dagen mee zouden kunnen.. Het is natuurlijk inderdaad geen tablet, die veel sneller leeg raakt.
   Mooie beschrijving trouwens van het karakter van papieren boeken, ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s