Boeken

Het allermooiste kinderboek

Soms weet je je ineens wonderlijke dingen te herinneren. Dingen die je ver weg gestopt had of waar je simpelweg nooit meer bij hebt stilgestaan. Ik heb mijn favoriete, allermooiste kinderboek teruggevonden. Jippie!

Het boek is van de grote kinderboekenschrijver zelf: Roald Dahl. Met De Heksen, Sjakie en de Chocoladefabriek, De fantastische meneer Vos, De Griezels, De GVR en Matilda had hij zich al onsterfelijk gemaakt in mijn kinderogen maar met dit boek wist hij helemaal mijn hart te veroveren. De Minpins: wat een fantastisch boek!

minpins 2
De Minpins: mijn favoriete kinderboek!

Het verhaal gaat over Kleine Heintje, die stiekem het Woud van het Kwaad bezoekt, zonder dat zijn moeder dit weet. Eenmaal in het bos wordt hij achterna gezeten door een vuurspuwend monster. Om hieraan te ontsnappen klimt hij in een enorme boom, waar hij ontdekt dat piepkleine mensjes hier een eigen wereld hebben opgebouwd. Ze verplaatsen zich per vogel en hier leert Heintje al snel dat het vuurspuwende monster een ‘roodgloeiende, rookspuwende rapschranzer’ is. Natuurlijk loopt het boek goed af en weet Heintje de rapschranzer te verslaan.

Het is niet een meeslepend, magisch verhaal zoals De Heksen, het is niet een hilarisch boek als De GVR maar het was voor mij het meest perfecte verhaal. Minimensjes die in de bomen in het bos wonen en in perfecte harmonie met de natuur leven en niemand lastigvallen, maar juist zelf onderdrukt worden door een rapschranzer: niet iets om me mee te identificeren maar wel een mooi avontuur dat mij wel erg aantrok.

En dan de tekeningen! Kijk dan eens hoe mooi de tekeningen in het boek waren:

minpins 3

minpins roald dahl

Niet alleen qua lezen maar ook qua kijken was dit een wonderlijk boek voor mij. Ik hield van het verhaal, en nog meer van de plaatjes. Roald Dahl is en blijft mijn grote kinderheld! Ik kan niet wachten om ooit eens zijn biografie te lezen. Hoe komt hij aan deze verhalen? Hoe verzint hij het? Hoe was zijn eigen jeugd? Het is jammer dat de grote man zelf het niet meer kan vertellen maar gelukkig heeft hij wel 2 biografieen uitgebracht: Boy en Going Solo. Tijd om die eens in te slaan!

En wie weet: als ik later zelf kinderen heb genieten die wel net zo erg van de avonturen van kleine Heintje in De Minpins! Ik ga het ze in elk geval voorlezen tot ze er gek van worden.

Een gedachte over “Het allermooiste kinderboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s