Boeken

Paulien in ’t wild

Is ze het wel? Is ze het niet? Wekenlang heb ik lopen twijfelen: Zou Paulien Cornelisse de Mol van 2013 zijn of niet? Vanavond kwam dan eindelijk het verlossende woord: Het was niet Paulien, het was Kees Tol. 

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik Paulien Cornelisse bewonder. Haar columns zijn geweldig, ik heb genoten van haar boeken, haar cabaretvoorstelling was hilarisch en zelfs met Japans eten weet ze raad. Met stokjes en al. Wie houdt er nu niet van Paulien?

Paulien in actie in Wie is de mol?
Paulien in actie in Wie is de mol?

In Wie is de Mol? liet ze zich van haar allerleukste kant zien. In aflevering 1 schreef ze al geschiedenis door haar zenuwtrekjes te beschrijven. “Als ik zenuwachtig ben, voel ik het in mijn kut” riep ze uit. Hilariteit alom. Paulien was in the house, en iedereen had haar opgemerkt. Ze gaf direct aan geografisch gehandicapt te zijn en blonk uit in denkspelletjes, vooral niet in behendigheidsspelletjes.

Ze omschreef zichzelf als iemand waar een homoseksuele man in schuil ging. Presentator Art Rooijakkers hield het bij een ‘introverte schrijfkamergeleerde’. Maar of dit nu een act was of de absolute kern van mijn favoriete taalkneus bleef tot het laatste moment een gok. Ik had eerlijk gezegd mijn vizier gezet op Cornelisse. Zij moest wel de Mol zijn, de aanwijzingen wezen er toch naar? Of misschien vond ik het idee van Paulien als Mol gewoon heel leuk.

Maar ze was het niet. Gelukkig was ze het niet. Ze komt nu als grote winnaar uit de bus en gaat met ruim 17.000 euro naar huis. Chapeau Paulien! Nu is het leuk om na te denken hoe ze het geld zal besteden: startgeld voor een nieuwe tournee? Of geld om een nieuwe brievenbus aan te schaffen? (In de finale gaf ze aan dat ze van vreemden briefjes in haar brievenbus kreeg met de tekst: We hebben je door, jij bent de Mol. “Met paarse viltstift”, dus zo erg was het ook weer niet)

Al met al heeft ze het hartstikke goed gedaan en is ze helemaal zichzelf gebleven. Een introverte schrijfkamergeleerde. En zo zie ik haar toch het liefst. Of ze nu op de Zuid-Afrikaanse savanne behendigheidsspelletjes speelt en zich een slag in de rondte rent of op een kinderschool Zulu leert. Paulien rules. Ook in het wild!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s