Boeken

Mijn Grote schrijvers

In Nederland leed er lange tijd geen enkele twijfel over: De Grote Drie van de literatuur waren Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch en Gerard Reve. Maar met het heengaan van deze drie liggen er een aantal posities te vergeven voor Neerlands Grote schrijvers.

De drie Groten van deze tijd zijn zonder meer Joost Zwagerman, Arnon Grunberg en Arthur Japin, maar niemand die het beestje al bij zijn naam noemt. En dat is jammer. Want als je zulke goede werken aflevert als deze drie schrijvers mag daar best een stukje erkenning voor komen. Toch?

En toch zijn deze drie niet mijn Grote schrijvers. Ik heb vier geheel eigen favoriete, meesterlijke schrijvers. Ik zal ze hieronder presenteren.

1: John Irving: Dit is echt een meesterlijke verteller. Zijn boeken zijn niet zozeer verhalen maar juist briljante vertellingen. Zit daar verschil in dan? Ja. Voor mij wel. In tientallen pagina’s zonder enkele quote van een hoofdpersoon weet hij op ingenieuze wijze te vertellen over de levens en eigenaardigheden van deze personen. Zonder dat het saai wordt of dat je als lezer stukken wil overslaan. En dat is knap, echt knap. In zijn boeken komen veel beren, worstelaars en verknipte personages voor. Ook Wenen heeft een speciaal plaatsje in het auteurshart van Irving.

Mijn favoriete Irvings: De wereld volgens Garp, De beren los, Hotel New Hampshire en De vierde hand.

john irving
John Irving: mijn favoriete schrijver!

2: Niccolo Ammaniti: Deze Italiaanse tegenhanger van John Irving weet me met elk boek weer compleet van de leg te brengen. Geen enkel verhaal is wat het lijkt. Personages en situaties komen op zeer goed uitgevoerde wijze samen op momenten dat je het als lezer het minst verwacht. Hij doet me erg denken aan John Irving, maar is qua schrijfstijl toch compleet anders. Wellicht ligt dat aan het Italiaanse temperament van Ammaniti, maar wat het ook is: het pakt in elk verhaal briljant uit.

Mijn favoriete Ammaniti’s: Laat het feest beginnen, Ik haal je op ik neem je mee en Zo God het wil.

3: David Sedaris: Deze Amerikaan blinkt uit in zijn humoristische vertellingen over familie. De verhalen komen vaak voort uit eigen ervaringen, hier en daar aangedikt of schromelijk overdreven maar daarom absoluut niet minder vermakelijk. Het allermooiste korte verhaal is meteen een van zijn bekendste: 6 tot 8 zwarte mannen. Over zijn typisch Amerikaanse kijk op de Sinterklaasviering. Te hilarisch om goed na te kunnen vertellen en een goede weergave van de humor die Sedaris zo eigen is. Sedaris schrijft zijn boeken zonder schaamte, zonder terughoudendheid en zonder scrupules. En laat ik daar nou heel erg van houden.

Mijn favoriete Sedaris’: 6 tot 8 zwarte mannen, Wanneer je omringd bent door vlammen en Steek je familie in de kleren.

4: Herman Koch: Een Nederlandse schrijver mag niet op mijn lijstje ontbreken. Gelukkig aan Nederlands talent geen gebrek. Herman Koch was al briljant in Jiskefet en Lullo’s maar als schrijver stijgt hij werkelijk tot grote hoogtes. Zijn observaties, humor en eerlijke manier van schrijven hebben van mij een grote fan gemaakt. Het diner is prachtig geschreven, maar Zomerhuis met zwembad gaat misschien nog dieper in op de menselijke psyche en het ontstaan van keuzes. Beide zeer goed en uiterst leesbaar, ondanks het hoge niveau.

Mijn favoriete Koch’s: Zomerhuis met zwembad en Het diner.

Deze top 4 is natuurlijk heel persoonlijk. Wie zijn jullie favoriete schrijvers?

4 gedachten over “Mijn Grote schrijvers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s