Boeken

Crea met boeken

Soms komt je iets ter ore of zie je iets wat zowel schokkend als mooi is. Zoiets overkwam mij vandaag, tijdens het lezen van het tijdschrift Flow.

Want wat kwam ik tegen? Een artikel over een vrouw die boeken verbouwd! Ja, je leest het goed: ze haalt boeken uit elkaar en maakt er iets anders van. De schande! Het taboe! Boeken zijn om te lezen, niet om te vernielen! En toch… Het ziet er wel heel mooi uit.

boeklamp
Een lamp bestaande uit boeken.

De boekbewerkster in kwestie, de Amerikaanse Lisa Occhipinti, maakt alles van boeken: lampen (zie foto hierboven), wandkastjes, spiegels, opbergdozen en andere kunstige versiersels. Het ziet er werkelijk erg mooi uit, maar het enige waar ik aan kan denken is: Wat zonde! Dat arme boek! Nooit meer zal dat boek gelezen worden. Het is gedoemd tot een leven als wandplankje, of als lamp om bij te schijnen bij meer fortuinlijke boeken die nog wel gelezen worden.

Prachtige boek-versiersels.
Prachtige boek-versiersels.

De kunstenares houdt haar knutselpraktijken uiteraard niet voor zichzelf, maar deelt haar wijsheid en knipkunsten liever met de hele wereld. In het boek ‘The repurposed library: 33 craft projects that give old books new life‘ staan allerlei werkbeschrijvingen genoteerd. Zo kan iedere boekbezitter aan de slag met het verminken van zijn of haar boeken. Maar helemaal erg kan ik het niet vinden. Het ziet er namelijk zo prachtig uit.

Nu zit ik zelf niet te springen om met schaar, lijm en een gezonde dosis creatief inzicht aan de slag te gaan met mijn boeken, maar ik kan me zo voorstellen dat het een fijn klusje is. De kunstenares vertelt dat door op deze manier met boeken bezig te zijn de schoonheid van andere onderdelen je ineens zullen opvallen: de kaft, de typografie en de inscriptie.

boekenplankje
Zo’n boekenplankje is nog niet eens een heel slecht idee…

Het zou best leuk staan, een boekenlamp in de woonkamer of een schattig boekenplankje in de gang waar we voortaan onze boodschappenlijstjes en sleutels op kunnen klaarleggen. Dat gele vaasje met takjes is een leuke aanvulling. Maar ik denk niet dat vriendlief me de boel laat verbouwen en nog meer omringd wordt door boeken.

En dat is maar goed ook. Want hoewel het een nobel streven is om boeken een tweede leven te geven zie ik ze toch het liefst zoals ze bedoeld zijn: in 1 deel, pronkend in een liefdevol ingerichte boekenkast, misschien helemaal stukgelezen maar nog steeds gewaardeerd door de verhalen die het biedt in plaats van de schoonheid die het als lamp zou bieden.

 

Advertenties

2 gedachten over “Crea met boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s