Uncategorized

Hollywood-boeken

Het is verbazingwekkend hoeveel films er afgeleid zijn van boeken. Zeker de laatste tijd zie ik het weer vaker. Of het nu van een stripboek of een literair werk is afgeleid, boeken zijn hip in Hollywood!

Vriendlief is verslaafd aan films, ik aan boeken. En soms komen onze verslavingen samen. Dan is er weer eens een boek verfilmd door Hollywood-bozo’s. Ik noem The Hunger Games, Twilight, Harry Potter, Life of Pi, Gone Baby Gone, One Day, P.s I Love You, Alleen maar nette mensen, The Avengers, X-Men, Green Lantern enzovoorts. Nu zijn de laatste drie natuurlijk afgeleid van stripboeken maar het woord zegt het al: stripBOEKEN. Deze tellen dus zeker ook mee.

Nu ben ik zelf niet al te dol op boekverfilmingen. Het is teleurstellend om te zien hoe de hippe Hollywood-mannekes een eigen interpretatie geven aan een verhaallijn, een karakter en gebeurtenissen. Het is net als in een restaurant, daar kun je de ‘fantasie van de kok’ bestellen. Geloof mij maar, de kok en ik hebben nooit dezelfde fantasie over eten. Laat staan over boeken. Een boekverfilming is dus altijd anders dan ik het me voorstel.

Helaas vaak ten nadele. Van de Harry Potter-films bijvoorbeeld was enkel het laatste deel (dus 7.2) geen negatieve verrassing. De overige boekdelen vond ik toch enigszins tegenvallen. De beklemming, de angst, de spanning ontbrak. Er werd te ‘leuk’ gedaan op momenten die in het boek toch echt niet zo grappig bedoeld waren. Bovendien mist in de doorsnee boekverfilming de nodige nuance. Die getergde blik van de hoofdpersoon is zonder kennis uit de boeken voor een ‘leek’ misschien moeilijk te plaatsen. Degene die de moeite heeft genomen het boek eerst te lezen begrijpt de blik maar niet waarom deze niet wordt toegelicht.

De leukste filmreeksen zijn afgeleid van boeken.
De leukste filmreeksen zijn afgeleid van boeken. Ziehier het bewijs.

Het belangrijkste is volgens mij dan ook om eerst het boek te lezen en dan pas de film te kijken. Doe je het andersom, dan leest een boek minder lekker weg omdat de personages die je anders in je hoofd zou vormen, al voorgevormd zijn door de film. Daarnaast kan een boek ineens langdradig overkomen. “Wat staan ze toch bij veel details stil. Ik weet toch al dat dit personage sterft?” kun je dan geergerd denken. Ook ruimtes en personen worden wellicht te lang of ruimschoots beschreven.

Vervelend, dus om dat te voorkomen; lees eerst het boek en kijk dan de film pas. Ikzelf ben begonnen met de eerste twee films van Harry Potter tijdens een ziektebed maar heb daarna een flinke inhaalslag gemaakt met de boeken. Enkel boek vier viel tegen, omdat ik eerst de film had gekeken en deel vier was toch wel erg dik en veel om door te moeten lezen.

Je zou denken dat ik geleerd heb van die fout, maar vandaag ga ik tegen mijn eigen advies in. Afgelopen zondag heb ik namelijk de film Life of Pi gekeken. Die film is natuurlijk afgeleid van het gelijknamige boek van Yann Martel. Er werd getwijfeld of dit boek uberhaupt wel verfilmd kon worden, maar het is regisseur Ang Lee gelukt. De film was werkelijk prachtig. Dat maakte mij enorm nieuwsgierig naar het boek!

Ik heb dus de stoute schoenen aangetrokken en heb op Bol.com het boek besteld. Vandaag krijg ik het boek bij de post. Nu maar hopen dat ik het niet te langdradig vind…

Advertenties

5 gedachten over “Hollywood-boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s