Boeken

Boeken-bucket list

Er zijn van die boeken die je altijd bijblijven. Ook al ben je 80 en zit je je tijd uit achter de geraniums en weet je de naam niet meer van dat vijfde kleinkind, dat ene boek die je als 11-jarige hebt gelezen staat je nog helder voor geest.

Iedereen heeft wel zo’n boek. Zo’n onvergetelijk boek. Zulke boeken maken op de een of andere manier een onuitwisbare indruk op je. Omdat het verhaal zo nieuw voor je was, of omdat het uberhaupt een nieuw verhaal was. Want hoeveel boeken heb je op de basisschool gelezen? Vast geen honderden. Elk boek is bijzonder, want elk boek is nieuw. Als je ouder wordt, begin je wellicht (zoals ik) op sneller tempo te lezen en is een boek per week niet meer genoeg om je behoefte aan verhalen te stillen. De verhalen die je dan leest vervliegen ook sneller uit je gedachten.

Hoe anders was dat als kind. Ik zou zo graag weer een paar van die boeken terug willen lezen. Gewoon, om herinneringen bij op te halen. Of omdat ik wil zien of het boek werkelijk zo de moeite waard was als ik me herinner. Mijn boeken-bucketlist  bestaat uit onder andere de volgende titels of reeksen:

1: De witte olifant. Deze heb ik helemaal stukgelezen op de basisschool. Het enige dat ik er nog over weet is dat het een paarse kaft heeft met een Afrikaans plaatje erop van -hoe kan het ook anders- een witte olifant. Het verhaal gaat voor zover ik het me herinner over een olifantje dat opgroeit in Afrika, in het wild. Het boek begint bij zijn geboorte en eindigt… Verhip, ik weet niet meer hoe het eindigt. Ik weet alleen nog dat zijn familie wordt opgejaagd door ivoorjagers en dat het voor vele familieleden niet goed afloopt. Ik zou dit boek zo graag willen teruglezen om erachter te komen hoe het met de witte olifant afloopt, hoewel ik daar wel naar kan raden..

2: De Dolle Tweeling. Hiervan weet ik de schrijfster zelfs nog: Enid Blyton. Elk boekje uit deze reeks vertelde over de gekke avonturen die de tweelingzusjes op hun nieuwe kostschool in Engeland beleefden. De namen van de tweeling weet ik zo niet meer, maar ik weet nog wel dat elk boekje een leuke, witte uitstraling had met een cartoon van lachende, spelende, vrolijke kostschoolmeisjes. Erg vermakelijk en uiteraard kwam alles altijd goed. Elk boekje stond voor een schooljaar, net als de boeken van Harry Potter eigenlijk. Ik kon altijd heerlijk wegdromen bij deze boekjes en stelde me altijd een leven op een kostschool voor: dat kon toch alleen maar fantastisch en gezellig zijn?

De dolle tweeling: puur jeugdsentiment!
De dolle tweeling: puur jeugdsentiment!

3: Verraden en verkocht. Dit boek las ik op iets latere leeftijd, namelijk toen ik elf of twaalf was. Voor school moest ik er zelfs een verslag over schrijven. Het verhaal gaat over een Afrikaanse slaaf die vanuit Afrika wordt meegenomen naar Amerika om daar te werken. Het boek bevat veel wreedheden en het schetst een puur, hard beeld over de slavernij. Maar het heeft ook een goed einde, biedt hoop en behandelt ook leuke thema’s als vriendschap en liefde. Van dit boek weet ik zo goed als zeker dat het fantastisch is om terug te lezen!

4: De Vijf. Deze kleine, donkerblauwe boekjes hadden altijd een heerlijk nostalgisch ouderwetse tekening op de voorkant. Het ging over vijf vrienden in Engeland die in op een of andere wonderlijke wijze in de meest dreigende situaties terechtkwamen. Met hun aan The A-Team-grenzende vindingrijkheid wisten ze zich altijd uit deze benarde situaties te wurmen. Ze waren een soort twaalf-jarige Nancy Drew’s, met sterke normen en waarden en geen greintje opstandigheid in hun lijf. Heel saai dus eigenlijk, ware het niet dat ze toch best leuke dingen meemaakten.

Ik hoop dat ik ze allemaal ooit van mijn lijstje kan afvinken. Tot die tijd heb ik ontdekt dat je via Film 1 de serie de Dolle Tweeling kunt bekijken! Daar ben ik vast wel een ochtend mee zoet. Heerlijk, al die nostalgie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s