Boeken

Boek op hol!

Onlangs werd mij een verbazingwekkend verhaal vertelt. Over een man met een hobby. Je weet wel, van die doelloze mannen die zonder dat ze het doorhebben via RTL4 ten overstaan van heel Nederland -of in ieder geval van RTL4-kijkend Nederland- te kijk worden gezet. 

Deze man in kwestie had een hobby die mij normaal gesproken erg aan het hart gaat: boeken. Hoe kan dat slecht zijn? Lezen is toch goed voor je? Ik hoor het je denken en natuurlijk is dat zo! Het is wat je met je gelezen boeken doet, dat een verschil kan maken tussen gezond of zeer ongezond. Zoals deze man. Volgens de RTL-kijkende verteller van dit verhaal had de man een ongezonde verzameldrift. Boeken, boeken en nog eens boeken moest hij hebben. Tweedehandsboeken waren vooral in trek bij deze manspersoon.

De hobby was zo uit de hand gelopen dat hij de boeken niet eens meer thuis kon bewaren. Dat gebeurde onder andere in twee overvol gestampte loodsen. Ja, loodsen. Van die enorme bewaarcontainers helemaal gevuld met boeken. Stapels en nog eens stapels boeken. Klinkt fantastisch, maar het neigt natuurlijk erg naar het ziekelijke. Hoe belachelijk veel boeken moet je hebben dat ze niet eens meer in je eigen huis passen, laat staan twee loodsen! Dan moet het toch wel erg slecht met je gesteld zijn..

Ik ga hier niet de (schijn)heilige uithangen en beweren dat ik zelf amper boeken heb, of geen boeken verzamel. Dat zou namelijk lariekoek zijn. Ik hou van lezen, ik hou van boeken en ik hou ook erg van keuze. In vele kastjes en opbergdozen in mijn huis zijn boeken terug te vinden. Vriendlief Son heeft zijn filmverzameling, ik mijn boekverzameling. Mijn verzameling neemt echter iets meer ruimte in dan zijn films. Vooral omdat ik ook niet vies ben van een dik boek als Een keukenmeidenroman of De wandelhoer.

Onlangs -afgelopen vrijdag- heb ik bij de bibliotheek een paar nieuwe boeken geleend: het dikke De laatste liefdesbrief van Jojo Moyes, het nog dikkere Winter in Madrid van C.J. Sansom en het beschaafd middeldikke Vermist van Harlan Coben. Voor vriendlief nam ik tenslotte nog een reisboek over Vietnam mee, maar die is zo dun, dat was eigenlijk een bonusboekje. Het boek van Moyes en Coben zijn al uit, nu die van Sansom nog! Moet lukken deze week.

cartoon boeken 3 per week
Helemaal waar: alleen dit weekend heb ik 2 boeken uitgelezen, heeeerlijk!

Maar de bieb is eigenlijk wel de moraal van dit verhaal. Boeken lezen hoeft namelijk niet altijd te betekenen dat je het boek moet bezitten. Waar is anders de bibliotheek voor? Kom op mensen, je hoeft je eigen huis en een aantal loodsen in de buurt niet vol te stouwen met een belachelijke hoeveelheid boeken. Ga liever naar de bieb, lees je suf en hou een opgeruimd huis.

De man uit de RTL-hobby reeks was gelukkig wel zo slim om af en toe een boek te verkopen. Waarschijnlijk alleen met het excuus om vervolgens weer een nieuw boek te mogen aanschaffen van zichzelf (zoals wij vrouwen dat ook altijd doen met kleding kopen) maar toch: het is een goed begin. En mocht hij er nou niet uitkomen met de verkoop van zijn boeken, ik ben er ook nog! Ik weet zeker dat er in de loodsen, de keuken, de badkamer, de slaapkamer of de zolder vast nog een aantal boeken liggen die voor mij de moeite waard zijn. Ik neem ze graag van je over meneer de verzamelaar! En als het bij mij teveel wordt, dan is er vast wel ergens een loods in de buurt waar ik verder kan stapelen!

Advertenties

Een gedachte over “Boek op hol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s