Uncategorized

Op audiëntie bij de paus

De paus treedt af, lang leve de paus! Het conclaaf zal straks een nieuwe paus moeten kiezen, maar wij hebben in Friesland de volgende paus allang klaarstaan: De Paus van Leeuwarden. A.k.a. Evert Boersma.

Nee, dit is geen carnaval-vierder, dit is serieus. Deze Paus van Leeuwarden kondigde zijn abt al aan ten tijde van de vorige paus, Johannes Paulus II. Kopspijkers had hem te gast en Man Bijt Hond heeft enkele afleveringen aan hem gewijd. De Friese paus is een begrip in Leeuwarden en omstreken. En ik heb hem geinterviewd! Als 14-jarig meisje op de HAVO.

De enige echte: de Paus van Leeuwarden!
De enige echte: de Paus van Leeuwarden! (bron: focusgallery.nl)

Mijn vriendin Marieke had namelijk zijn optreden bij Jack Spijkerman gezien, en opperde dat dit een goede persoon was om te interviewen voor een werkstuk van Godsdienst. Zo gezegd zo gedaan. We belden naar de VARA om zijn telefoonnummer te krijgen en daarna konden we los! Toen we hem voor het eerst spraken was zijn eerste vraag: “Komt dat interview ook in de krant?” Nee. Helaas. Toch mochten we bij hem langskomen. Onze ouders waren echter op de hoogte van onze ambitieuze interviewplannen en besloten eerst eens op onderzoek uit te gaan: Wie was deze man die twee middelbare school scholieren wilde uitnodigen bij hem thuis? Iemand die daarnaast ook nog eens beweerde de Paus van Leeuwarden te zijn. Dat kon geen zuivere koek zijn..

Mijn moeder heeft een rondje langs zijn huis gefietst en kwam al snel tot de conclusie dat dit geen plek voor 14-jarige scholieren was. Er stonden hoge coniferen die het zicht op de straat belemmerden en bovendien was de voordeur afgeplakt en hingen er posters voor de ramen. Nogmaals bellen dus: “Sorry meneer de paus, we kunnen niet bij u langskomen, dat mag niet van onze moeders. Kunt u ook naar onze school komen?” En zo geschiedde. Mijn vriendin en ik kregen een heuse audiëntie bij de enige echte Paus van Leeuwarden.

Veel staat me niet meer bij van het interview -een van mijn allereerste interviews!- maar een paar dingen waren zo veelzeggend dat ik ze zo voor de geest kan halen. We hadden een hele lijst vragen opgesteld die we heel trouw puntsgewijs afliepen. Vervolgvragen? Daar hadden we nog nooit van gehoord. Na elk antwoord mompelden we volgens mij ‘oke… Volgende vraag…’ en we maakten niet veel oogcontact. De rolverdeling was wel duidelijk: Ik stelde de vragen en mijn vriendin noteerde alle antwoorden. Wat me nog heel helder voor geest staat is dat de Paus van Leeuwarden ontzettend serieus was. Hij geloofde echt dat hij ook een paus was. Sterker nog: het Vaticaan wist zelfs van zijn bestaan!

Van paus Johannes Paulus II had hij een brief gekregen. Een kort briefje, waarin ze hem volgens mij enkel groeten. Of bedankten voor een brief die hij naar het Vaticaan had gestuurd, zoiets. Toch was de brief bijzonder genoeg om in te lijsten. Want een officieel schrijven van het Vaticaan weggooien of zomaar ergens laten slingeren? Nee. Ondenkbaar in de ogen van de Leeuwarder paus. Ik ben nooit bij hem thuis geweest maar ik weet zeker dat hij het briefje een ereplaats in zijn woning heeft gegeven. Een plekje tussen de andere katholieke prullaria, want als ik een ding wel heb geleerd van de uitzendingen van Man Bijt Hond en de vertellingen van de Paus zelf, is dat het huis vol staat met beelden, kaarsen, snuisterijen en schilderijen -zowel aan de muur als los staand in huis.

Waar moet je dan aan denken? Nou, aan zoiets:

De Paus van Leeuwarden omringd door zijn beelden (bron: focusgallery.nl)
De Paus van Leeuwarden omringd door zijn beelden (bron: focusgallery.nl)

Jaja, onze Paus, die kan er wat van. En hij bleek ook nog eens een praktiserend. Want hij vertelde ons vol trots dat hij elke vrijdagmiddag de stad in ging om zijn onderdanen te ontmoeten, bemoedigende woorden toe te spreken en het Woord van God te verkondigen. Elke vrijdag. Ik ben hem -helaas- nog nooit op zijn wandeltochten tegengekomen. Of hij moet zijn mijter niet opgehad hebben. Ik verwacht bij deze wisseling van de Paus echter wel dat hij zich weer van zijn goede, katholieke kant laat zien. Dus wie weet: wie op vrijdagmiddag een bezoekje brengt aan Leeuwarden loopt misschien tegen hem vrome lijf van de Paus van Leeuwarden op. Dat is nog eens een toeristische attractie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s