Boeken

Recenseren kun je leren

Gister bereikte mij na wekenlang proefrecensies schrijven goed nieuws: ik ben boekrecensent geworden voor online magazine 8WEEKLY! Yes!! 

Ik aasde al heel lang op deze functie. 8WEEKLY (ja, het moet echt steeds met die vervelende hoofdletters, zo schrijf je hun naam nu eenmaal, net als HEMA, V&D, H&M: kan ook niet klein) is namelijk een online cultureel magazine met een hoge standaard. De recensies en verslagen die hierop staan zijn niet zomaar in een uurtje geschreven, nee, er is kwaliteit aan verbonden. Hoge kwaliteit. Voor Studenten.net schreef en schrijf ik al de nodige recensies, maar dit is compleet anders.

Het werkt namelijk als volgt: Ik krijg een boek thuis gestuurd (hoe fijn is dat!) en daarvan moet ik binnen drie weken een recensie schrijven. Die stuur ik vervolgens op naar de begeleidend eindredacteur die mijn recensie van feedback voorziet. Dat kan er ongeveer zo uitzien:

Aan de slag met de feedback.
Aan de slag met de feedback.

Nadat ik de feedback heb ontvangen ga ik hiermee aan de slag en maak ik een tweede versie, de uiteindelijke versie. Voor het verwerken van de feedback staat maximaal 6 dagen. Ze willen namelijk zien dat je binnen korte tijd goed om kunt gaan met de feedback die je krijgt en dus niet drie weken gaat lopen malen en piekeren om elk verbeterpuntje. Logisch. Vervolgens stuur je de versie op en duim je dat de kwaliteit goed genoeg is voor 8WEEKLY.

Ik heb drie proefrecensies gemaakt. Twee minder goede, een duidelijk betere. De derde mocht ik namelijk zelf kiezen, de andere twee vond ik niet bijster bijzonder. Nu moet je natuurlijk van elk boek iets zien te maken, maar het scheelt toch wel heel erg als het boek je echt goed bevalt. De derde recensie toonde een ‘dynamische stijl’ en bleek mijn golden ticket te zijn: ik hoor voortaan bij het groepje boekrecensenten van 8WEEKLY!

Maar ik heb niet stilgezeten. Naast 8WEEKLY heb ik nog een functie erbij als boekrecensent. Bij boekreviews.nl konden ze ook nog wel een recensent erbij gebruiken: ik dus! Deze week krijg ik mijn eerste boeklijst waaruit ik kan kiezen. Ook heb ik bij NBD Biblion een lijntje uitstaan. Als het goed is kan ik ook hier aan de slag(duimen dus!).

Tot slot heb ik gemaild met TenPages.com (wie kent ze niet? Iedere schrijver kan zijn manuscript op de site zetten en overige bezoekers kunnen hier feedback op geven. Er zijn al boeken uitgegeven waarvan de schrijvers ontdekt zijn op TenPages.com, zoals De Urenfabriek van  Fleur Brockhus. Hiervan heb ik een recensie geschreven voor Studenten.net). Ik vroeg hen mij op hun mailinglijst te zetten voor persberichten, als perscontact. Ik vertelde over mijn blog en dat ik me nu meer ga richten op boeken, schrijven, lezen, recenseren: een boekenblog ervan maken dus. Ze mailden me terug dat ze me op de lijst van perscontacten zetten en vroegen me of het me leuk lijkt eens een recensie voor ze te schrijven of wellicht een column te maken die ze op de site kunnen plaatsen. Absoluut!

Misschien klinkt het nu of ik teveel hooi op de vork neem, maar dat is niet zo. Lezen vind ik hartstikke leuk en als ik er dan ook nog eens op internet mijn weloverwogen mening over mag spuien: graag! Dus 8WEEKLY, boekenreviews, NDB Biblion en TenPages: ik heb er zin in!

Advertenties

Een gedachte over “Recenseren kun je leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s