Boeken

Chaos in de bieb

Met bonzend hart van een zware tegen-de-wind-in fietstocht liep ik de trappen op van het statige gebouw. Het was zo lang geleden dat ik hier voor het laatst was dat het even wennen was: waar moest ik ook alweer zijn? Na een jaar afwezigheid ben ik er weer eens geweest: de bibiotheek!

Ik dacht namelijk bij mezelf: waarom boeken kopen als je ze ook gratis kunt lenen? Tijd dus om mijn bibliotheekpasje weer af te stoffen en fatsoenlijk te gebruiken. Al die boeken die op me wachtten, die kon ik toch niet zomaar maandenlang laten staan? Ik zou ze in huis halen, ze koesteren zolang de uitleenperiode duurt en uiteraard helemaal verslinden. Kortom: ik had er zin in.

Ter voorbereiding op mijn bezoekje had ik op internet al gespeurd naar boeken die ik zou willen lenen. De nieuwe van John Irving? Graag. Een Vijftig Tinten Grijs-remake? Absoluut! Ik bereid me altijd voor omdat er anders in mijn ogen geen beginnen aan is. Al die boeken, al die keuze. Ik heb ooit ergens gelezen: ‘Bij teveel keuze is een keuze onmogelijk.’ Daar ben ik het roerend mee eens. Bij teveel keuze wordt het mij te onoverzichtelijk, en ik moet van mezelf altijd een beetje orde in chaos scheppen. Door voorbereid te zijn dus.

Maar zodra ik op de goede verdieping binnenliep, gooide ik al mijn plannen overboord. Ze hadden namelijk de ultieme chaos gecreëerd waar ik onmogelijk omheen kon. Ze hadden een boekenmarkt! “Alle boeken 1 euro, boeken met een rode stip 2 euro.” 1 en 2 euro voor een boek? Dat moest ik zien! Nu is het zo dat je bij boekenmarkten wel het kaf van het koren moet scheiden. En dat is bij enorme hoeveelheden weleens lastig. Er stonden negen stands met bakken en bakken vol boeken. Vergeelde boeken, dikke boeken, kleine boeken, enorme boeken, boeken met een lelijk kaft, boeken met een nog lelijker kaft, en hier en daar een goed boek.

Het kaf van het koren scheiden in de bieb
Het kaf van het koren scheiden in de bieb
Het aanbod is overweldigend, maar lang niet altijd goed van kwaliteit.
Het aanbod is overweldigend, maar lang niet altijd goed van kwaliteit.

Ik besloot maar met de klok mee te gaan en begon te bladeren. In mijn hoofd ging ik elk rijtje boeken af: “Nee, nee, nee, nee, oh absoluut nee, is dit wat?oh…nee, Danielle Steel? NEE!, nee, nee, nee…” Het viel behoorlijk tegen. Logisch natuurlijk, want dit waren niet de topboeken van de bibliotheek, maar de in vergetelheid geraakte boeken uit de krochten van de bieb. Dat bibliothecarissen zelfs wel eens een foutje maken, bleek uit de ruime hoeveelheid boeken van Isabel Allende die ik er aantrof. Voor een euro kon je Eva Luna, Portret in sepia of Het huis met de geesten kopen. Koopje! Aangezien ik Eva Luna al eens had gelezen en Het huis met de geesten mijn boekenkast siert ging ik voor Portret in sepia.

Het was een zware taak maar het is me gelukt: ik heb de boekenmarkt overwonnen en een drietal boeken ertussen gevonden die ik waardig genoeg vond om mee te nemen. Met bibliotheekboeken heb ik namelijk een haat-liefde verhouding. Aan de ene kant is het natuurlijk prachtig dat ze gratis zijn, maar er is niks aan om naar te kijken. Die harde kaften in plastic gehuld staan me echt tegen. Ik vind het gewoon lelijk. Nu heb ik dus drie lelijke boeken meegenomen om voor altijd (als het goed is) te houden. Ik hoop dus maar dat ze de moeite waard zijn.

De boekenmarkt heb ik in elk geval overleefd. In juni is er in de enorme hallen van het WTC Expo in Leeuwarden een heus boekenfestijn. Dit was alvast een goede oefening daarvoor.

5 gedachten over “Chaos in de bieb

  1. Goed bezig tessa, heerlijke budget aankopen waar ik nog een puntje aan kan zuigen. Gelukkig is het een vieze regenachtige dag, dan kun je makkelijk zonder schuldgevoel de hele dag lezen en thee drinken. Ik zou er bijna zin in krijgen… ;-)

    1. Oh ik zit onderuitgezakt op de bank thee te drinken en een vers boek op schoot, het is fabulous!
      Helemaal budget-verstandig was het alleen niet om naar de bieb te gaan want ik had nog 3 euro openstaan wegens te laat ingeleverde boeken, oeps! :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s