Boeken

Boekenwurm extraordinair

Dagje vrij? Ik nestel me met een dekentje, een grote mok thee, genoeg chocola of ander feelgood-eten op de bank, leg de kussentjes goed en verdwaal. Ik verdwaal in de wondere wereld van mijn eigen fantasie. Hoe? Door te lezen.  

Ik ben de eerste om het toe te geven. Ik ben een boekenwurm. Een boekenomnivoor zelfs. Want ik wil alles lezen, zoveel mogelijk lezen. Nerd? Ja. Absoluut. En ik ben er trots op. Het maakt niet uit waar ik ben of met wie ik ben, na drie bladzijdes ben ik zo in mijn boek verdiept dat ik niks meer om me heen waarneem. Best asociaal soms. Maar het lezen van een boek is de beste non-verbale communicatie die je kan uitzenden: “Praat niet met mij. Ik ben bezig. Ga weg. Stil.” Het mag allemaal met een boek in je handen. Opengeslagen, dat dan weer wel.

Een klein deel van mijn boekencollectie
Een  (heel) klein deel van mijn boekencollectie

In mijn ideale huis heb ik een eigen bibliotheek. Met kasten en kasten vol boeken. Vrolijk ingedeeld op kleur, thema, of juist ingedeeld op alfabetische volgorde. Het is mijn keuze, het zijn mijn boeken. In die kamer moet natuurlijk een goede stoel staan. Zo’n luxe Frans ding met lang zitdeel, waarop je je half liggend, half zittend neer kan vleien en op sierlijke wijze van een boek kunt genieten. Een grote lamp en een klein tafeltje vergezellen de lig-/zitstoel voor mijn gemak en de kamer is uiteraard altijd op goede temperatuur. Is dat niet zo, dan ligt er aan het eind van de lig-/zitstoel een heerlijke dikke plaid, waarmee ik mijn voeten kan bedekken. Zucht, het is mooi om te dromen.

En juist daarom hou ik zo van boeken. Ze bieden je een wereld buiten je eigen. Om weg te dromen, om aan te ontsnappen, of om juist te ontdekken dat je eigen leven niks minder dan fantastisch is. Ik lees daarom ook alles wat los en vast zit. Thrillers, romans, literatuur, klassiekers, non-fictie, een biografie hier en daar: ik verslind alles.  En ben ook overal enthousiast over. Hoewel…De klassieker Anna Karenina heb ik keer op keer gelezen maar ik kom nooit verder dan 300 bladzijdes voor ik het helemaal zat ben. Dat boek is mijn man met de hamer.

Andere boeken lees ik juist meerdere keren. Omdat het boek zo goed is, of per ongeluk. Momenteel ben ik ‘Het lot van de familie Meijer’ van Charles Lewinsky aan het lezen, voor de tweede keer. Dat wist ik van tevoren niet. In de Bruna op het station van Groningen kwam ik de pocket-versie van het boek tegen voor n schappelijk prijsje. “Wat een geluk”, dacht ik nog. Tot ik begon te lezen: dit verhaal kende ik al! Verhip! Toch is het geen slecht boek en ga ik het gewoon helemaal opnieuw lezen. Heb ik toch nog waar voor mijn geld, zal ik maar zeggen.

Om anderen net zo enthousiast te krijgen over boeken zal het op mijn blog vanaf nu vaker over boeken gaan. Zodat anderen ook een wereld buiten hun eigen ontdekken, zodat anderen ook weg kunnen dromen. Want lezen, lezen is fabulous. Bij deze vast veel leesplezier!

Advertenties

8 gedachten over “Boekenwurm extraordinair

  1. Wat heerlijk om zo in een andere wereld op te kunnen gaan! Dat lukt mij totaal niet, maar misschien kun jij mij inspireren en motiveren! Tot nu toe trekken boeken mij vooral aan vanwege hun gekleurde kaft :) Tessa, breng meer diepgang in mijn leven! Haha!

      1. Je zult het niet geloven.. ik heb vanmiddag gelezen!! Het was erg moeilijk, maar dat is tenslotte alle begin! Ik lees Tegenlicht van Esther Verhoef. Ik hoop zoo dat zij mij niet zal teleurstellen. Dat er nog maar vele boeken zullen volgen.
        Je hebt me gemotiveerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s