Uncategorized

De Noordelijke muur

Het internet wordt door kranten steeds meer ingezet om lezers aan zich te binden en te behouden. De nieuwste ontwikkeling op krantenwebsite-gebied is de betaalmuur. De Leeuwarder Courant kondigde vandaag aan dat de Noordelijke krantensites volgens dit principe gaan werken.

Wat houdt het in? Kort gezegd komt het erop neer dat er voor grotere artikelen voortaan betaald moet worden. Boom Regionale Uitgevers in Meppel neemt het voortouw. Eind deze maand gaat daar de betaalmuur in werking. De NDC Mediagroep, uitgever van onder andere de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, volgt dit voorjaar. De hoofdredacteur van het Friesch Dagblad heeft al aangegeven nog niet klaar te zijn om een dergelijke verandering te introduceren maar ‘de uitkomsten gespannen af te wachten.’ Kortom: laat die anderen maar eerst gaan, en als die op hun plaat gaan dan blijven wij buiten schot. Begrijpelijk.

Maar het kan ook anders. In België wordt gewerkt met een veel uitgebreidere versie van de betaalmuur. Bij onze Zuiderburen kunnen mensen zich aanmelden voor een Media ID. Dit verschaft ze een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee ze bij alle krantensites kunnen inloggen en artikelen kunnen lezen. Er is een betaalsysteem aan gekoppeld zodat er online makkelijk betaald kan worden voor de artikelen. De krantenuitgevers hebben hiervoor een coöperatieve vennootschap opgericht, waar alle grote uitgevers aandeelhouder zijn. En dat is direct de belangrijkste voorwaarde. Alle uitgevers moeten hieraan deelnemen. Anders heeft het voor de ene site geen zin een lidmaatschap te eisen terwijl je bij een andere site gratis artikelen kunt terugvinden. Wat dat betreft plaatst het Friesch Dagblad zichzelf dan ook in een voor de NDC Mediagroep ongemakkelijke concurrentiepositie. Nieuws waarvoor  bij bijvoorbeeld de Leeuwarder Courant betaald moet worden is gratis te bekijken op de site van het Friesch Dagblad.

Groot nieuws? Online moet er binnenkort voor betaald worden. (bron: volkskrant.nl)
Groot nieuws? Online moet er binnenkort voor betaald worden. (bron: volkskrant.nl)

Dat is in mijn ogen ook het euvel in Nederland. De plannen van de Noordelijke media zijn ambitieus, weldoordacht en mogelijk succesvol, maar ze hebben niet de garantie dat de lezers voor hun online lokale nieuws willen betalen. Zeker niet als dat elders nog gratis te krijgen is. Voor nationaal nieuws zullen de lezers sowieso uitwijken naar websites van bijvoorbeeld de Volkskrant, de Telegraaf en het NRC. De doelgroep van de sites zijn dus mensen met een sterke voorkeur voor lokaal nieuws. Het is een gok om te veronderstellen dat die mensen aan een online abonnement willen vastzitten. Voor het succes van deze betaalmuur is het volgens mij dan ook van belang dat het Friesch Dagblad snel meedoet aan deze vernieuwing.

Het is een cliché om te zeggen dat de tijd het zal leren, maar het is wel gepast in dit geval. Als de prijzen voor de artikel niet te hoog worden -ik zou sowieso onder de 1 euro-grens blijven- heeft het een kans van slagen. Maar dan moet de manier van betalen voor de artikelen ook wel erg makkelijk zijn. Geen moeilijk gedoe maar gewoon met iDeal, of Paypal. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar de details van de betaalmuur. Eind deze maand gaan ze los in Meppel. Mocht het aanbod op de sites van Boom aantrekkelijk genoeg zijn, dan waag ik een betaling. Want dat is natuurlijk een belangrijke voorwaarde: het nieuws waarvoor betaald moet worden, moet wel de moeite waard zijn. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

Een gedachte over “De Noordelijke muur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s