Uncategorized

Extreme huisvrouwen

Overdag is er niks leuks op tv. Daar was ik altijd van overtuigd. Natuurlijk, ‘vroeger’ had je na het 4 uur-journaal op RTL4 de wondere wereld van Oprah, maar daar hield het ook wel bij op. Maar nu heb ik iets ontdekt. Iets hilarisch, iets te gek voor woorden: Extreme Couponing op TLC.

In dit programma worden hysterische huisvrouwen gevolgd die er een dagtaak aan hebben de goedkoopste supermarktproducten te kopen. Of in elk geval: dure supermarktproducten zo goedkoop mogelijk krijgen met hun kortingsbonnen. Vijftien potten pindakaas, zeventig flessen mosterd, honderd pakken keukenrollen, zeven kilo biefstuk en nog veel meer overbodige producten komen op hun lijstjes voorbij. Totale waarde 1900 dollar? Geen probleem. Met de kortingsbonnen -die soms zelf in aparte koffers, tassen en mappen meegezeuld worden- komt het totaalbedrag op slechts 102 dollar uit.

Het is aan de ene kant bewonderenswaardig, al die boodschappen voor zo weinig geld, maar als je de huizen van deze vrouwen ziet slaat de bewondering om in afschuw. Een voordeelshop vol wasmiddelen, shampoo’s, douchegels en schoonmaakdoekjes kan niet op tegen de collecties die deze vrouwen in hun kelders, de keukenkastjes, de logeerkamer en zelfs in hun eigen slaapkamer hebben opgestapeld. Zelfs de ruimte onder de bedjes van de kinderen wordt niet gespaard. Vol trots laten de vrouwen hun collecties zien, als ware het MTV die langskomt voor een aflevering van Cribs. Ook al hebben deze vrouwen een stapel gratis wc-papier in bezit van meer dan honderdvijftig pakken, het is nooit genoeg. “Honderdvijftig pakken? Ik ben pas tevreden met tweehonderd pakken.” Je ziet het ze gewoon denken.

Geen winkel, maar een thuisopslag..
Geen winkel, maar een thuisopslag..

“Als ik weet dat er een goede kortingsactie is, kan ik niet slapen van opwinding,” vertelde een van de vrouwen. Ik snap ze niet. Ik kan en wil ze niet snappen. Natuurlijk is het fijn wanneer je in gedachte hebt vanavond shoarma te eten en in de supermarkt blijkt dat het shoarmavlees in de aanbieding is. Maar om er dan direct tien pakken van te halen om in te vriezen alleen omdat het in de aanbieding is? Nee. Dank je vriendelijk. En juist omdat ik het niet snap, is het zo leuk om naar te kijken.

Het is voor deze vrouwen, die vreemd genoeg vaak goed functionerende gezinnen hebben, een traditie geworden. Die ze maar al te graag aan hun kinderen doorgeven. “Mijn kind zit straks op kamers aan de biefstuk, terwijl zijn huisgenoten het met noedels moeten redden.” Ja, dat is inderdaad wat elke moeder wil. Geen goede studiecijfers, maar luxe eten, volkomen studenten-onwaardig.

Eigenlijk is er maar een remedie die ik kan toepassen tegen dit kortingsgeweld: weer heel snel aan het werk en bij de Albert Heijn een dure lap biefstuk halen. Zonder korting. Gewoon, omdat het kan. Thank you for your purchase.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s