Uncategorized

Verslaafd aan Polaroid

Op de middelbare school ging ik er flink op los. Niemand was veilig, en vooral mijn beste vriendinnen waren slachtoffer. Het begon op mijn 14e verjaardag, en heeft vier jaar geduurd voordat ik ermee ophield. Waarmee? Polaroid-foto’s nemen!

Op mijn veertiende verjaardag kreeg ik een fantastische Polaroid 600-camera. Inclusief fotorolletje. Tien stuks per pakje. Geweldig vond ik het! De eerste foto die ik nam was van mijn twee beste vriendinnen, bij ons in de gang. Vanaf de trap genomen, want ik was ‘artistiek’ bezig. Het was de eerste foto van vele te volgen. Wat heb ik hier een plezier aan beleefd! Er werden heuse fotosessies georganiseerd bij mij thuis. Eenmaal een prachtige foto werd nog weleens een poging gedaan opnieuw zo’n foto te maken maar het haalde het nooit bij het origineel.

Want dat was wel het lastige van de Polaroid. Het was maar zien of de foto leuk gelukt was. Ik was dan ook bezig iedereen te dirigeren en in de goede houding of pose op de foto te krijgen. Die fotorolletjes waren namelijk duur. Ik was al snel een ware Polaroid-professional. Schudden met de foto’s om er sneller beeld op te krijgen? NEE! Dan krijg je gele vlekken! Lelijk! Die clip van Outkast met de tekst “Shake it like a Polaroid picture” met die figuranten die fanatiek staan te schudden met de foto’s heb ik daarom ook nooit gesnapt: pure fotoverspilling.

Polaroid-nostalgie: dat waren nog eens mooie tijden.
Polaroid-nostalgie: dat waren nog eens mooie tijden.

Ik heb tot mijn achttiende veel lol beleefd aan mijn Polaroid 600. Daarna was het uit met de pret want de rolletjes verdwenen uit de schappen van de fotozaak waar ik ze braaf elke twee weken haalde. Ik heb moeten afkicken. Ineens kreeg je overal digitale camera’s waarmee je van tevoren kon kijken of je foto leuk gelukt was of niet. Niet? Wissen! Wat een gemak, wat een eenvoud. Maar wat verschrikkelijk saai ook. De spanning en het afwachten of een foto briljant was geworden of dat iemand er lelijk opstond was namelijk deel van het proces. En als de foto klaar was, kalkten we het vol met teksten en stickers. Doe dat maar eens met een digitale camera.

Ben ik dan alleen maar een oude zeurpiet? Nee, natuurlijk niet. Die digitale camera’s hebben het makkelijk gemaakt slechte foto’s van jezelf te wissen. Maar daar is toch ook geen lol aan? Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt, want ouderwets uitziende foto’s zijn weer helemaal in. Denk: Instagram. Denk: allerhande foto-opmaakprogramma’s die je tegenwoordig op je telefoon kunt krijgen waarmee je special effects kan toevoegen aan je foto’s waardoor die ineens dertien jaar oud lijkt in plaats van dertien minuten oud.

Toch zou ik o zo graag weer eens met mijn Polaroid-camera aan de slag willen. Op een feestje van de gasten Polaroid-foto’s maken en die weer eens ouderwets in een album plakken. Of op willekeurige volgorde in lijstjes doen. Dat is toch veel leuker dan een diashow op je laptop? Dus: ik ga op jacht naar fotorolletjes. Wie jaagt met me mee?

Advertenties

6 gedachten over “Verslaafd aan Polaroid

  1. He Nellie, bedankt!
   Ik ken de site ja, maar je kunt alleen betalen met creditcard of Paypal. Een creditcard is niet handig (want: teveel shopmogelijkheden) en mijn Paypal-account is in aanvraag maar doet erg vervelend…
   Weet je toevallig nog andere sites?

   1. Te veel shopmogelijkheden met creditcard haha. Daarom heb ik er ook geen! Verder geen idee.. Bijna alles is wel met Paypal. Wachten tot ‘ie het doet dan?

 1. Ja dat wachten… Dat is ’t ‘m bij mij! Geen geduld voor. Het liefst wil ik nu een site vinden waarbij ik of per acceptgiro of iDeal kan betalen. Of ik zoek gewoon iemand met een creditcard die ik lief aankijk….haha

 2. Hier kun je controleren welk type camera je hebt en welke filmsoort daar bij past:
  http://www.the-impossible-project.com/projects/polaroidcamera/

  Op http://shop.the-impossible-project.com/shop/film/600 kun je zien welke filmsoorten er momenteel beschikbaar zijn voor het 600-type Polaroid camera.

  Er zijn ook fotozaken die deze filmsoorten verkopen, bijv. in Utrecht bij http://www.fotopatent.nl. Let wel op: er zijn winkels die duurder zijn dan de website van impossible project.

  Veel plezier!
  Bert
  http://thetoadmen.blogspot.nl .
  http://tinyurl.com/pinholegroup

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s